www.cildirgoyce.com

KİTAPSIZ ÇOCUKLAR

KİTAPSIZ ÇOCUKLAR

Değerli dostlar başlayan...

   Değerli dostlar başlayan 2019-2020 Eğitim ve Öğretim yılı ile beraber kitapçılarda ciddi bir yoğunluk oluştuğunu veli ve öğrencilerin canhıraş bir şekilde kitap arar olduklarını uzun süredir takip etmekteyim.

   Hatta takip etmekle kalmayıp bir veli olarak bu kitap bulma ve alma telaşının içerisine girmekten maalesef kendini alamayanlardan birisi de benim.

   Çocukların ellerine verilen alınacak kitap listeleri uzun ve maalesef ki bu listelerdeki kitapların fiyatları da içindeki bilgiler kadar pahalı ve ulaşılamazlar.

   Ülkemiz ciddi bir ekonomik krizden geçerken, insanımız gündelik ihtiyaçlarını karşılarken zorlanıyorken alev, alev yanan cüzdanlarımıza bir ateş daha düşmüş durumda.

   Çok basit 100 sayfayı bile bulmayan bir kitabın indirimli fiyatı 35 ile 60 TL arasında değişmekte, çocuklarının geleceği için endişeli olan veliler ise çaresiz bu kitaplara birer servet ödemek zorunda bırakılmaktadır.

Biliyorum birçoğunuz şimdi ?Olur mu hiç devletimiz yıllardır okul kitaplarını ücretsiz veriyor, haberin yok mu?´ diyecekler.

Haklılar devletimiz çok ciddi bir ekonomik külfete katlanarak, sosyal devlet olma ilkesinin bir gereği olarak her sene öğrencilerimizin sıralarına kitaplarını koymaktalar. Bu hizmet takdir edilmesi gereken ve her türlü övgüye layık bir hizmettir şükranlarımı sunuyorum.

Madem devlet kitapları veriyor o zaman bizim aldıklarımız neyin nesi diye birçok benim gibi veli adına sormak istiyorum.

Yaptığım araştırmada devletimiz 2019-2020 Eğitim Öğretim yılında öğrencilerimize dağıtılmak üzere 146 Milyon 845 Bin 100 Adet kitabın basımını yaptırarak okullara dağıtmış.

Ancak bu kitaplardaki konulara kim karar veriyor bilmiyorum ancak maalesef bu kitapların neredeyse tamamına yakınını öğrenciler okullarda ders işlerken kullanmıyor hatta kapaklarını dahi açmıyorlar.

Kullanmadıkları için de bugün veliler ortalama 500 ile 2.500 TL arasında bir bedel ödeyerek çocuklarına kitap almak durumunda bırakılıyorlar.

İşte bu nedenle aşağıdaki soruları tüm veliler adına yetkililere sormak istiyorum;

Devletin bastırıp dağıttığı bu kitaplar okullarda ders işlenirken neden okutulmaz?

Bu kitapların içeriklerini belirleyenler kimler?

Bu kitaplar neden öğretmenler tarafından yetersiz bulunuyor?

Bu kitaplar madem basılıyor öğrencilerin faydalanacağı konulara ait kitaplar neden basılmıyor?

Bu kitapların basım ihalesini kimler alıyor?

Bu kitapların kullanılıp, kullanılmadığını denetleyen bir kurum veya kurul yok mu?

Öğrencilerin almak için kitapçıların önünde kamp kurduğu kitapları devlet bastırıp dağıtamaz mı?

Basit bir matematik hesabı ile ortalama 20 TL maliyeti olduğunu düşünürsek bir kitabın toplam bu kitaplar için devletin üstlendiği maliyet 146.845.100 Adet x20 TL= 2.936.902.000 TL yani 2 Milyar 936 Milyon 902 Bin Türk Lirası.

Yazık, günah bu kullanılmayan ve yaprakları açılmadan çöp olan kitaplar için devlete avuç dolusu parayı ödetmeyin efendiler ya da ödetiyorsanız çocukların kullanabileceği kitaplara bu paraları ödetin.

Devletin bütçesinden, tüyü bitmemiş yetimin hakkı olan paralar ile bu işe yaramaz kitapları aldıranların iki cihanda ellerimiz yakasında olacaktır.

Zaten veliler binlerce lira ödüyorlar bari devlet bu paraları ödemesin ya da devlet gerçekten ihtiyaç olan kitapları bastırıp dağıtsın veliler bu kitap yükü altında ezilmesin.

Başka bir değişle birileri zengin olacak diye ona kağıda , onca ağaca kıymayın efendiler verdiğiniz kitaplar yok hükmünde çocuklar kitapsızlar ona göre?.

Sinan KARAÇAY