KIŞLIK ERZAK HAZIRLIĞI BAŞLADI

KIŞLIK ERZAK HAZIRLIĞI BAŞLADI

Kışlık erzak döneminin başlaması...

      Kışlık erzak döneminin başlaması üreticinin yüzünü güldürüyor.
     Patates üreticileri Kasım ayı sonuna kadar satışlarda artış beklediklerini, lahana üreticileri ise ürettikleri sebzelerin önemli bir bölümünü sattıklarını bildirdiler.

AİLELERDE KIŞA HAZIRLANMA TELAŞI

    Bölgede kışlık erzak geleneği bütün canlılığıyla sürüyor. Dar gelirli de olsalar ildeki vatandaşlar sonbahar aylarında patates başta olmak üzere, soğan, lahana gibi sebzeleri ve peynir ve yağ gibi hayvansal ürünleri toptan alarak kış aylarına hazırlanıyorlar.
Satın alma gücü olan Karslı aileler, sucuk, kavurma, kışlık yaş üzüm gibi ürünleri de toptan alarak kış aylarında tüketiyorlar. Kars´ta çok canlı biçimde süren kışlık erzak alım geleneği, ilden göç eden başka illere yerleşen Karslı aileler tarafından da yaşatılıyor.

PATATES TÜKETİM ORANI YÜKSEK

    Ardahan´da dört kişilik bir ailenin kışlık patates alım miktarı 100 ile 200 kilo arasında değişiyor. Çuvallar içinde alınan patatesler, evlerin soğuk bölümlerinde istif edilerek saklanıyor. Bu gelenek içinde canlı tutulan bir diğer davranış şekli de erzak olarak alınan patatesin komşularla paylaşılması şeklinde yaşanıyor. Kışlık patates alan aileler, komşularına tadımlık adı altında patates dağıtıyorlar.

ÜRÜNLER ÖNCE EV HANIMLARINCA DENETLENİYOR

    Satın alınmadan önce numune alınarak ev hanımları tarafından haşlanıp, kızartılarak denenen patatesin en çok kışa dayanıklılığına bakılıyor. Kışlık patates alımlarında kalın kabuklu ve kırmızı renkli patatesler daha çok ilgi görüyor. Ardahan´da kışlık olarak pazarlanan patatesin önemli bir bölümünü yine yörede yetiştirilen ürünler oluşturuyor.

KIŞLIK SOĞAN ALIMI

     Ardahan´da kışlık erzak olarak alınan lahana ilde üretilirken kışlık soğan Amasya, Çorum ve Kırşehir´den geliyor. İlde ailelerin kışlık olarak ortalama soğan alım miktarı ise 50 kilogramı buluyor.

KAVURMA GELENEĞİ ZAYIF DA OLSA SÜRÜYOR

    Ardahan´da kışlık kavurma yapma geleneği azalan biçimde de olsa hala etkisini sürdürüyor. Büyükbaş hayvan alarak, kestirilen hayvanın etleri küçük parçalara bölünerek yağda pişirildikten sonra tenekelenerek kışa saklanıyor.
Kavurma yemeklere katıldığı gibi, Kars´ta yatsılık adı verilen geleneksel yemek saatlerinin de değişmez sofra ürünü olma özelliğini taşıyor.

KIŞLIK YAĞ VE PEYNİR

    Ardahan´da ailelerin kışlık erzak depolarında kurutulmuş fasulye, yeşil biber, patlıcan, bamya, kuru nane, reyhanın yanı sıra teneke ile alınmış peynir ve yağlarda bulunuyor. Geleneği sürdüren Karslı ailelerin kışlık peynir alım miktarları 20 kilogramlık iki teneke peynir ve tereyağından oluşuyor. Kışlık alınan tereyağı ev hanımları tarafından eritilerek suyu alınıyor, yemeklik ve kahvaltılık olmak üzere iki tüketim çeşidi için özel tenekelerde saklanıyor.