KİM SAHİP ÇIKACAK?

KİM SAHİP ÇIKACAK?

Aşıkşenlik kasabası mezarlığında türbesi bulunan ünlü halk ozanı Aşık Şenlik`in 93. Koçaklaması isimli kahramanlık şiirinin yazılı olduğu anıtın durumu içler acısı.

      Aşıkşenlik kasabası mezarlığında türbesi bulunan ünlü halk ozanı Aşık Şenlik'in 93. Koçaklaması isimli kahramanlık şiirinin yazılı olduğu anıtın durumu içler acısı.
            1853- 1913 yılları arasında yaşayan ve bölgede yazdığı kahramanlık şiirleri ile önemli bir yere sahip olan Aşık Şenlik kendi adının da verildiği kasabada türbesi yapılıp yanına da Osmanlı-Rus harbinde düşmana karşı halkı birlik ve beraberliğe çağıran 93 Koçaklamasının yazıldığı anıt dikilmiştir. 
         1877'de çarlık Rusyası savaş ilan etmeden milli hudutlarımızı Ardahan'a taarruz etmek üzere aşmıştır. Bu taarruz karşısında henüz yirmi dört-yirmi beş yaşlarında olan aşık şenlik, 93 koçaklaması adlı koçaklamayı yazıp bütün kasaba ve köylerde dağıttırarak, Türk halkını birlik ve beraberliğe çağırmıştır. Bu Kocaklamanın yazılı olduğu anıt harap bir haldedir. Mermer üzerine işlenen Koçaklamanın boyası silinmiş, anıtın sıvaları atmış, atıl bir vaziyettedir. Konuyla ilgili konuşan Aşıkşenlik kasabası halkı "yöremizin en büyük kültürel hazinesi olan ve yazdığı kahramanlık şiirleri ile Milli Mücadelede büyük öneme sahip halk Ozanı Aşık Şenlik'in Koçaklamasının bulunduğu anıt bu şekilde olmamalıdır. Her yıl Aşık Şenlik adına festival düzenleyen belediye bile sınırları içindeki bu anıta sahip çıkmamıştır. İlgili kurumların bir an önce bu anıtla ilgili çalışma yaparak anıtın düzeltilmesini ve Aşık Şenlik'e yakışır şekilde onarılmasını talep ediyoruz" dediler.