KILIÇLA GELEN KILIÇLA GİDER

KILIÇLA GELEN KILIÇLA GİDER

Koyu Gri Seneler, 78 Kuşağı gibi tarihi...

   Şahsenem, Kılıçla Gelen Kılıçla Gider, Koyu Gri Seneler, 78 Kuşağı gibi tarihi romanların yazarı Dursun Kuveloğlu, ArdahanÜniversitesi (ARÜ) Tarih Topluluğu tarafından düzenlenen ´Tartihte Roman - Romanda Tarih´ konferansına katılarak konuştu.
    ARÜ İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi (İBEF) Wilhelm Radloff Konferans Salonunda gerçekleştirilen konferansa ARÜ Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Orhan Söylemez, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Erdoğan Altınkaynak ve Sosyal Bilimler Meslek Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. Ahmet Evren Erginal ile çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı. Konferansın konuşmacısı yazar Dursun Kuveloğlu, edebiyatı en iyi ve derin olarak Tolen Abdik´in "Edebiyat vicdanı temizler" tanımladığını bildirdi. Tarihi romanların ortaya çıkışını anlatan Kuveloğlu, ilk tarihi romanın Cervantes´in Don Kişot olduğunu ifade etti. Tarihi romanların içeriklerinde genel olarak toplumların, milletlerin yaşadıkları bunalımları, savaşları anlattığına işaret eden Kuveloğlu, Türkiye´de tarihi roman alanında ilk örneğin Namık Kemal´in ´Cezmi´ isimli eseri olduğu belirtilse de bazı edebiyatçıların ilk tarihi roman olarak Ahmet Mithad Efendi´nin ´Yeniçeriler´i kabul ettiğini belirtti. 
    Yazarların, en az müdahale hakkı olduğu roman türünün tarihi romanlar olduğuna dikkat çeken Dursun Kuveloğlu, yazarın müdahale alanı tarihi gerçeklikleri suni bir kurgulamaya ve güncel siyasi taleplere uygun olarak dönüştürmeye müsaade etmeyeceğini vurguladı. Tarihi romanların tarih yazmadığını fakat; tarihi sevdirdiğini, Türk yazarlarında tarih roman alanında oldukça katkı sağladıklarını aktaran Kuveloğlu, Türk edebiyatında Tarık Buğra´nın ´Küçük Ağa´, Kemal Tahir´in ´Esir Şehrin İnsanları´, Nizamettin Nazif´in ´Kara Davut´un tarihi roman örnekleri olduğunu söyledi.
    Yazar Kuveloğlu daha sonra kendisine yöneltilen en güzel iki soruyu soran katılımcılara imzaladığı kitaplarını hediye etti. Konferansın sonunda Kuveloğlu´na teşekkür eden ARÜ Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, her hafta iki tane batı klasiği okuduğunu bildirdi. Rektör Prof. Dr. Korkmaz, "Yazarların tarafsızlığı en önemli başarı ilkesidir. Yazarlar, yarattığı karakterlerle bütünleşmesi lazım. Öfke baldan tatlıdır. Bu durum yazarlar için geçerlidir." dedi. 
    Konuşmanın ardından Rektör Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, yazar Dursun Kuveloğlu´na katılımlarından dolayı teşekkür belgesi verdi. Program katılımcılar ile çekilen hatıra fotoğrafı ile sona erdi.