KAZ ALTINLA YARIŞIYOR

KAZ ALTINLA YARIŞIYOR

Kars ve Ardahan`ın yöresel lezzetlerinden "kaz Eti" altınla yarışıyor.

       Kars ve Ardahan'ın yöresel lezzetlerinden "kaz Eti" altınla yarışıyor.
      Bölgeye özgü kış besin maddeleri arasında yer alan kaz, 100 liradan satışa sunuluyor. Gramı 80 liradan alıcı bulan altınla yarışan kaz Eti, fiyatına rağmen büyük talep görüyor.
   Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hüseyin Düzgün, yaptığı açıklamada, Kars ve Ardahan bölgesindeki kaz yetiştiricilerinin bu yıl ortalama 200 bin civarında kaz yetiştirdiğini söyledi.
    Kazın sadece Kars için değil Türkiye için önemli bir besin maddesi olduğuna değinen Düzgün, geçen yıl 70 liradan alıcı bulduğuna dikkati çerek, "Bu yıl arz az, talep ise çok fazla oldu. Bu yüzden kazın fiyatı biraz arttı. Kaz ihtiyacının karşılanması için aile işletmeciliğinin desteklenmesi gerekiyor" dedi.
    Bu konuda Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu ile il müdürlüğü olarak bakanlığın da destekleriyle çalışma halinde olduklarını anlatan Düzgün, "Kaz fiyatları bu yıl 80-120 lira arasında değişiyor. Özellikle şehir dışında çok fazla Karslı yaşıyor. Kazların çoğu bu şekilde diğer illere de gidiyor. Kaz daha çok İstanbul, Ankara, İzmir ve Bursa gibi büyük illere sevk ediliyor" diye konuştu.
     Kentte 30 yıldır kaz satıcılığı yapan esnaflardan Yasin Adeşoğlu da kaz etine talebin çok fazla olduğunu belirtti.
Altının gramının 80, 3 kiloluk bir kazın da 100 lira olduğunu vurgulayan Adeşoğlu, "Satışlarımız çok iyi. Günlük ortalama 40-50 arasında kaz satışımız oluyor. Derneklere falan da kaz gönderdiğimiz oluyor" ifadelerini kullandı.