KARAPAPAKLAR, BU YIL ATA YURTLARINDA BULUŞAMADI

KARAPAPAKLAR, BU YIL ATA YURTLARINDA BULUŞAMADI

Borçalı İçtimai Cemiyeti´nin

    Borçalı İçtimai Cemiyeti´nin Gürcistan´ın Marneoli ilçesinin Borçalı Bölgesindeki Armutlu Yaylasında gerçekleştirdiği Elat Medeniyet Bayramı fiyaskoyla sonuçladı.
Gürcistan Hükümeti, Borçalı İçtimai Cemiyeti Başkanı Zalimxan Memmedli´nin öncülüğünde 7 yıldır ?Elat Medeniyet Bayramı? olarak kutlanan Yayla Bayramının bundan böyle ?Dimanisoba Dosluk ve Beraberlik Günü? adıyla kutlanmasını istedi.
Gürcistan Hükümeti, Borçalı İçtimai Cemiyeti Başkanı Zalimxan Memmedli´nin bu yıl 8´incisi gerçekleştirilen Borçalı Elat Medeniyet Bayramı´na katılmasına, geçtiğimiz yıl da olduğu gibi bu yıl da izin vermedi.
    Bayramın son yıllarda bazı kişiler tarafından sahiplenilmesi ve çeşitli sebepler nedeniyle alanda kurulan sahneye, Türk Bayrağı ve Azerbaycan Bayrağının çekilmesine izin verilmedi. Sahnede sadece Gürcistan bayrakları dalgalandırıldı. Geçtiğimiz yıllara oranla sadece birkaç polisinin görev yaptığı alan bu yıl adeta Gürcistan Polisinin ablukası altında kaldı. Etkinlikte bazı sanatçılar durumu protesto ederek sahneye çıkmadı.
Geçtiğimiz yılki bayrama, Gürcistan Valisi Baata Hizanashvili, Gürcistan Milletvekili Qoqita Barbakodze, Azerbaycan´dan yetkililer ve milletvekilleri katılmıştı. Ama bu yıl Gürcistan´ı o alanda sadece Gürcistan Polisi temsil etmişti.
TÜRKİYE VE AZERBAYCAN´DAN KATILIM SON DERECE AZ OLDU
   Türkiye´den sayıları 20´yi aşmayan kişinin katıldığı bayrama Azerbay´can´dan da katılımının son derece az olmasının yanı sıra Borçalı´da ve Kars dışında yaşayan Karapapakların da iştirak etmemesi dikkat çekti. Gergin ve katılımsız gerçekleşen bayramda kutlamanın gerçekleştiği alanda guruplaşmalar oluşurken bu guruplar arasında sadece birkaç kişinin elinde Türk Bayrağı ve Azerbaycan Bayrakları dalgalandı. Bu guruplar bayram süresince birbirlerini uzaktan seyrederek, hiçbir taraftan birlik ve beraberlik mesajları verilmedi. Bayramı sahiplenmeye çalışan taraflar, kendileri oradan ayrıldıktan sonra Borçalı´da 220 köyde yaşayan yaklaşık 500 bin Karapapak Türkünün neler çekeceğine bile aldırış etmenden ülkelerine döndüler. Her Borçalı´ya gittiklerinde arkalarına taktıkları televizyoncular ve gazetecilerin de yaşanan olumsuzlukları haber yapmaların da gözlendiği bu yılki Elat Bayramında akıllarda kalanlar ise Borçalı´da yaşayan ve hiçbir şeyden haberleri olmayan o asil Karapapakların bundan sonra yaşayacakları sıkıntılar olacak.
    Böylece her yıl Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan´ın birçok bölgesinden binlerce kişinin katıldığı bayramda, Karapapak rüzgarı esmemiş oldu. Karapapak Türkleri´nin, yüzyıllar sonra uzaktaki akrabaları ile bir araya geldiği Borçalı Elat Bayramında hedef, bu toplumu bir arada tutma ve yılda bir kez dahi olsa bir araya getirmenin hedeflenmesinin de artık hayal olacağı ve bayramın önümüzde ki yıl daha da kısıtlanacağı yorumları yapıldı.
SERHAT TV VE ÖLÇEK GAZETESİ BORÇALI DA
    Bu yılki Elat Bayramı, Yönetim Kurulu Başkanı Alican Alibeyoğlu yönetimindeki Kars´ın ilk ve tek televizyonu Serhat TV ve Ölçek Gazetesi Yazı İşleri Müdürü Tacettin Durmuş tarafından da kapsamlı bir şekilde takip edildi. Bayramdan derlenen görüntüler, Alican Alibeyoğlu´nun koordinatörlüğünde Gürcistan´da yaşayan Karapapak Türklerinin gelenek, görenek, yaşayış biçimleri gibi tüm ortak ve benzer kültürlerini Televizyonun Genel Yayın Yönetmeni Okan Avşar´ın anlatımı ve Gazeteci Tacettin Durmuş ve Kameraman İbrahim Sülaymanoğlu´nun görüntüleri eşliğinde (Yakındaki Uzaklar) adlı belgeselle yaklaşık 6 hafta boyunca bölümler halinde Serhat TV ekranlarına taşınacak.
AVŞAR: ?ELAT (YAYLA) BAYRAMI BURAYA KADAR?
    Sönük ve kargaşa içerisinde gerçekleştirilen Borçalı Elat Bayramını ilimizin ilk ve tek televizyonu Serhat TV´ye yorumlayan Genel Yayın Yönetmeni Okan Avşar, ise bunan sonra bayramın yapılmasın zorlaşacağına vurgu yaptı.
    Programın kapanışında, ?Elat (Yayla) Bayramı buraya kadar? diyen Okan Avşar: ?Elat Bayramının bu yıl 8´incisi düzenleniyor demiştik. Borçalı İçtimai Cemiyetti Başkanı Zalimxan Memmedli´nin öncülüğünde başlatılan Elat Bayramıın geçtiğimiz yıllarda da olduğu gibi çok renkli görüntüler yaşanırdı. Bayram havasında geçen bayram bu yıl hedeflendiği şekilde kutlanamadı. Şu anda bayramın kutlanıldığı alan ikiye ayrılmış durumda. Türkiye´den ve Azerbaycan´dan gelen bazı kişiler platformun her iki tarafında ayrı ayrı yerlerde guruplaştılar. Bir taraf Gürcistan Hükümetinin desteklediği ve ?Biz yapalım´ dediği ?Dimanisoba Dosluk ve Beraberlik Günü´ şeklinde bayramın yapılmasını isteyenler var. Bayrama katılım son derece zayıf. Bayram istenmeyen sahnelerin yaşanmasına mekan oldu. Diğer yandan bakıyoruz, Türkiye´den buraya gelip organizasyonu sahiplenmeğe çalışan kişiler de var. Böyle olunca da burası tamamıyla karışıyor. Gürcistan Hükümeti de bunu örnek göstererek burada bir Milliyetçi akımın canlanıyor olmasından rahatsızlık duyarak engelliyor. Bu nedenle de Borçalı Elat Bayramının, bundan böyle Dimanisoba Dosluk ve Beraberlik Günü olarak kutlanmasını istiyor. Yaşananlar nedeniyle ekranlarınıza fazlaca renkli görüntüler getiremeyeceğiz. Elat Bayramı buraya kadardı? şeklinde ifadeler kullandı.