KARAÇAY`DAN GÜNDEMİ DEĞİŞTİRECEK BİR YAZI

KARAÇAY`DAN GÜNDEMİ DEĞİŞTİRECEK BİR YAZI

SUHARA KÖY DERNEĞİ BAĞCILARDA KAZ GECESİ YAPTI!

18 Ocak 2015 Pazar günü Bağcılar Belediyesi Halk Sarayında Suhara Köy Derneği CHP Ardahan Milletvekili Ensar ÖĞÜT, Çıldır Belediye Başkanı Kemal Yakup AZİZOĞLU, Bağcılar Belediye Başkanı Lokman ÇAĞRICI, Ankara ili Kazan İlçesi Belediye Başkanı Lokman ERTÜRK, Pendik Belediye Başkanı Yardımcısı Cevat Yaman, Çok sayıda siyasi parti temsilcisi, STK temsilcileri ile ciddi sayıda misafirin katılımı ile kaz gecesi düzenledi.

Sunuculuğunu Aşık Korkmaz İkan ve Meryem Kızılırmak’ın yaptığı gecede Aşık Zikri Topal, Aşık Gökmen Dursunoğlu, Aşık Ercan Şimşekoğlu ve Cevdet Yılmaz sahne aldılar.

Geceye Dernek Başkanı Mehmet BAVAŞI’ın yaptığı kısa bir açılış konuşması ile başlandı ve Çıldır Belediye Başkanı Sayın Kemal Yakup AZİZOĞLU’nun heyecan dolu konuşması salonu coşturdu. Çıldırın dünü, bugünü ve yarını hakkında bilgiler veren AZİZOĞLU Çıldır ilçesine bağlanan Aşık Şenlik Mahallesinin Asbestli Su Boruları ile Su içmesini kabullenemeyeceğini ve en kısa sürede bu sorunun halledileceğini, Yine Kanalizasyon hattının en kısa sürede döşeneceğinin bilgisini verirken Bağcılar Belediyesinin de Aşık Şenlik Kültür Evini yapıp Çıldır’ımıza hediye edeceğini müjdeledi. Kardeş belediye kapsamında belediyeye kazandırılan 3 aracın ve yapılacak olan iki parkın ve Hastanenin de yapılacağını katılımcılara duyurdu. Çıldır Belediye Başkanımızın salonu selamladıktan sonra CHP Ardahan Milletvekilimizi Sayın Ensar ÖĞÜT’de misafirleri selamlayarak AKTAŞ Sınır kapısının açılması için 10 yıldır mücadele verdiğini ve kapının çok yakında açılacağı müjdesini vererek Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham ALİYEV’e teşekkür ederek konuşmasını sonlandırdı. Daha sonra sahne alan Kazan Belediye Başkanı ve Bağcılar Belediye Başkanı da kısa bir selamla konuşması yaparak geceye renk kattılar.

Gecede sahne alan Cevdet Yılmaz türküleri ve halayları ile salonu coştururken, Suhara Köyünün kendi yetiştirdiği Halk Ozanı Zikri Topal sahne alarak Âşık Şenlikten birkaç eser icra ederken salonun büyük bir bölümünde yemeğe başlaması nedeni ne söyleyen Ozan, Ne de onu dinlemek isteyen Âşık Şenlik severler pek bir keyif alamadan sahnesi sonlandı.

Gecede 1.650 Kilometreden gelen hemen, hemen herkesin büyük bir merakla beklediği son günlerin popüler olan ve ilgiyle dinlenen iki genç ve pırıl, pırıl ozanı Âşık Gökmen Dursunoğlu ve Âşık Ercan Şimşekoğlu sahne alırken bu değerli iki ozan sazları ve sesleri ile herkesi büyülerken zamanın yeterli olmadığı gerekçesi ile 3.türkülden sonra sahneden inmek zorunda kaldılar. Programın geri kalanında ise şiirler okunup, davul zurnayla halaylar çekilerek gece sonlandırıldı.

Yazımın Başlığını ve yukarıdaki bölümünü dikkatle okuyanlar ÂŞIK ŞENLİK KÜLTÜR DERNEĞİ var ama SUHARA KÖYÜ DERNEĞİ diye bir dernekten haberimiz yok acaba yeni mi kuruldu diyeceklerdir. Geceye katılanlar da Davetiyelerde ve Salonda ÂŞIK ŞENLİK KÜLTÜR DERNEĞİ yazıyordu acaba haberi yazan yanlış mı yazdı diye düşünüyordur.

Ortada yanlış yazılan bir haber yok kıymetli hemşerilerim durumu size kısaca izah etmeye çalışayım.

Ardahan iline bağlı belki de sayısı 100’e yakın Dernek faaliyet göstermektedir ve türlü faaliyetler ile üyelerine hizmet etmektedirler. Çoğunluğu Köy Derneği olan bu derneklerin içerisinde misyon ve tüzük olarak farklı olan derneklerden bir tanesi de AŞIK ŞENLİK KÜLTÜR DERNEĞİ’dir.

Neden farklıdır?

Diğer dernekler sadece köy derneği vasfını taşırken ÂŞIK ŞENLİK KÜLTÜR DERNEĞİ Âşık Şenliği Babanın kurumsal ve Manevi temsili ile Âşık Şenliği tanıtmak, anlatmak ve eserlerini yayıp, korumak gibi bir misyonun yanında Suhara Köyünün de Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği olma misyonunu da beraberinde taşımaktadır.

İşte tam bu noktada 18 Ocak 2015 tarihinde yapılan gecede Dernek Yönetimi yaptıkları faaliyet ve sergiledikleri tutum ile ‘Biz Âşık Şenliği Babanın kurumsal ve Manevi temsili ile Âşık Şenliği tanıtmak, anlatmak ve eserlerini yayıp, korumak gibi bir misyonunu üstlenmekten imtina ediyor sadece Suhara Köyünün Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği olma misyonunu kabul ediyor ve buna göre hareket ediyoruz demiştir. Şimdi bu ağır ithamı neden yapmak zorunda kaldığımı sizlere izah etmeye çalışayım;

Yapılan Gecelerde Aşık Şenlik vurgusu her geçen gün azalmakta ve sadece adı zikredilerek kültürel yönü geçiştirilmektedir.

Âşık Şenlik Kültür Derneği olarak Şenliği Anlama, Anlatma ve Onun eserlerini koruma konusunda son dönemde ortaya çıkan bir konu ile ilgili yine Çıldırmanşet gazetemizde geçen hafta kaleme aldığım ve toplumun büyük bir kesiminden olumlu tepkiler alan yazımda da izah etmeye çalıştığım MUCİZE filminin tanıtım fragmanlarında kullanılan DEH DEYİN KIZLAR türküsü ile ilgilidir. Bu konuda bir kamuoyu oluşturma görsel ve yazılı medyada konuyu tartışılır hale getirip Şenliğin hakkının yine Şenliğe verilmesi hususunda adeta yırtınırcasına uğraş vermeye başladım.

Bu feryada Sayın Yener YILMAZOĞLU Sarı Tel programında yer verdiği gibi bu feryadın ülkeyi saran bir çığlık olması için var gücü ile konunun üzerine gitti ve gitmeye de devam ediyor. Bu vesile ile kendisine şükranlarımı sunuyorum.

Âşık Şenliğin torunu Sayın Yılmaz ŞENLİKOĞLU hukuki mücadele başlatma sözü verirken, bireysel olarak bana gerek telefonla gerek sosyal medya aracılığı ile ulaşan dostlar konuyu sahiplendiler.

Bu ciddi ve önemli konuya Sağır ve Dilsiz olarak kalan yer ise ne acıdır Âşık Şenliğin adına kurulmuş ÂŞIK ŞENLİK KÜLTÜR DERNEĞİ olmuştur. Kendileri yazım üzerine benimle iletişime geçerek ne yapılabilir acaba diye sordular, dilim döndüğünce anlattım;

1- EKİN TÜRK TV de program yapacaksınız orada bir Basın Bildirisi yayınlayabilirsiniz dedim, demekle kalmadım kendimce bir Basın Bildirisi de yazarak kendilerine ilettim. SONUÇ; Programda bildiri falan okunmadı.

2- Bildiriyi okumuyorsunuz hayırdır diye aradım dediler ki; bu bildiriyi etkili bir şekilde okumamız zor sizi Televizyona bağlasak canlı yayında konuyu gündeme getiren gazeteci olarak konuşur musunuz? Tabi ki dedim. SONUÇ; Bu ana kadar bir yere bağlanmadım.

3- Program bu konuda tek cümle kurulmadan bitti dediler ki Derneğimizin gecesi var PAZAR günü orada bu bildiriyi okuyalım, olur dedim.(Bildiri Sayın Başkanın adına yazılmıştır.) Koca bir gecede değil bildiri okumak tek cümle edilmedi.

4- Bu sessizliğin üzerine Sayın Başkan ve bir Yöneticiden Konu üzerine Çıldırmanşet Gazetesi yazarı olarak söz istedim. Hem sözlü olarak hem de sonra bizden böyle bir talep olmadı demesinler diyerek kendilerine mesaj yazarak talebimi yineledim. Ama maalesef gecede gerekli gereksiz her şey ve herkes konuştu ama Şenliğin Eseri Çalınmış ve Değiştirilmiş diye isyan eden ben konuşmadım ya da daha açık olarak ifade edeyim konuşturulmadım.

 

Yukarıda izah etmeye çalıştığım nedenlerdir ki; Aşık Şenlik Kültür Derneği Yönetimi iki misyonu bir arada yürütme konusunda yetersiz kalarak Köy Derneği olarak yoluna devam etme konusunda bir irade göstermiştir. Bu nedenle bende haberi ÂŞIK ŞENLİK KÜLTÜR DERNEĞİ BAĞCILARDA ÂŞIK ŞENLİĞİ ANMA GECESİ YAPTI yerine SUHARA KÖY DERNEĞİ BAĞCILARDA KAZ GECESİ YAPTI diyerek duyurmak zorunda kaldım.

Umarım çok kalabalık geçen ve çeşitli etkinliklerle Dernek için yardımlar toplanan bu geceden borcu olmayan köy derneğimize hatırı sayılır sayılır bir kaynak kalır da bundan sonra Derneğimiz çok daha aktif faaliyetler yapar.

Bu duygularla yaşananları sizler ile paylaşırken Misyonu ve Vizyonu konusunda ödün vermeyen bir Dernek yapısına kavuşmak dileğiyle tüm hemşerilerimi saygı ile selamlıyorum.

 

 

Sinan KARAÇAY