KAFKASYA`NIN YÜZLERİ

KAFKASYA`NIN YÜZLERİ

Ardahan Üniversitesi öncülüğünde, 2009 yılında 7 üniversite ile kurulan ve üye sayısını kısa sürede 65`e çıkaran Kafkasya Üniversiteler Birliği (KÜNİB),

       Ardahan Üniversitesi öncülüğünde, 2009 yılında 7 üniversite ile kurulan ve üye sayısını kısa sürede 65'e çıkaran Kafkasya Üniversiteler Birliği (KÜNİB), insanlık tarihi ve geleceği açısından büyük önem taşıyan çalışmalarına devam ediyor. Bu bağlamda Tgrt EU televizyon kanalında yayınlanan "Hayatın Ritmi" adlı programa konuk olarak katılan KÜNİB Başkanı ve Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, KÜNİB'in "Kafkasya'nın Yüzleri" ve "Uluslararası Tehlike Altındaki Diller Sempozyumu" adlı iki projesiyle ilgili önemli bilgiler verdi.
      Programda sunucu Şenay Akay'ın sorularını yanıtlayan KÜNİB Başkanı Rektör Prof. Dr. Korkmaz, ilk olarak Kafkasya Bölgesi'nde yürütülen "Kafkasya'nın Yüzleri" projesine değindi. Proje çerçevesinde 100 yaşına kadar yaşamış insanlarla ilgili yapılan derleme çalışmalarının devam ettiğini belirten KÜNİB Başkanı Rektör Prof. Dr. Korkmaz, "Kafkasya'nın Yüzleri projemiz şu an devam ediyor. Proje çerçevesinde Kafkasya'da 100 yaşına kadar yaşamış insanları bulmak ve onların fotoğraflarını çekmek, onları kayda almak, onlara şarkılar ve türküler söyletmek, onların uzun yaşama sırlarını öğrenmek için derlemeler yapıyoruz. Proje bitme aşamasına geldi. Şu ana kadar Gürcistan, Dağıstan, Çeçenistan, Osetya ve Türkiye ayaklarını tamamladık. Şimdi Azerbaycan, Nahcivan, Kırgızistan, Kazakistan, Moldovya ve Rusya civarı kaldı" sözleriyle proje kapsamında neler yapıldığını ve projenin hangi aşamada olduğunu özetledi.
"ÇALIŞMALAR SIRASINDA ÖNEMLİ BULGULARA ULAŞILDI"
      Kafkasya'da yapılan çalışmalar sırasında değerli bulgulara ulaşıldığını da söyleyen KÜNİB Başkanı Rektör Prof. Dr. Korkmaz, "Mesela Ardahan'da yaşayan 103 yaşında Fadime Nine vardı. Fadime Nine'nin halı dokuma tezgahı vardı. Onu dokuyarak çocuklarına bakıyor, patik örüyor, yolluk dokuyor, sürekli çalışarak kendisini var ediyordu. Bunu derledik ve aynı zamanda Fadime Nine'yi Kafkasya'nın yüzü yaptık. Çok güzel bir yüzü de var." diyerek, projede elde edilen verilerin bu nitelikte olduğunu kaydetti.
"YAŞAYAN DİLLERİ KORUMAMIZ, İNSANLIĞIN HAFIZASINA KAYDETMEMİZ VE GELECEK NESİLLERE AKTARMAMIZ GEREKİYOR"
      Programda, KÜNİB'in Harvard Üniversitesi'yle birlikte planladığı "Tehlike Altındaki Diller" konulu uluslararası sempozyum projesiyle ilgili önemli mesajlar da veren KÜNİB Başkanı Rektör Prof. Dr. Korkmaz, "Dünyada şu an yedi bin tane dil, şive ve lehçe konuşuluyor. Ama 2100 yılına kadar bunların %80'e yakını kaybolacak. Bu dillerin büyük bir kısmı Kafkasya, Orta Doğu, Sibirya, Kuzey Amerika ve Güney Amerika'da… Dolayısıyla bütün dünyanın bunları araştırması gerekiyor. Çünkü her dil Tanrı'nın bir ayetidir ve onları korumamız gerekiyor. Bazı dilleri yaşatmak mümkün olmasa da, onları insanların hafızasına kaydetmek mümkündür. Bu dillerin şarkılarını, efsanelerini, masallarını, gramer yapısını derleyerek insanlığın hafızasına kaydetmemiz ve 1000 yıl sonra gelecek nesillere aktarmamız gerekiyor. Bu amaçla Harvard Üniversitesi'yle beraber 14 Ekim 2014 tarihinde Ardahan'da 'Tehlike Altındaki Diller Sempozyumu'nu yapacağız. Sempozyuma buradan bütün ilgilileri davet ediyoruz. Çünkü bu sempozyumun insanlığa karşı çok önemli bir hizmet olduğunu düşünüyorum." sözleriyle, KÜNİB'in yaşayan tehlike altındaki dillerle ilgili projesinin insanlık tarihi açısından yaşamsal bir öneme sahip olduğunu dile getirdi.