KADIN / EŞ / ANNE / ASANSÖR

KADIN / EŞ / ANNE / ASANSÖR

Cehaletin tek korkusu kadındır!

     Cehaletin tek korkusu kadındır! Çünkü kadın öğrenirse çocuklarına da öğretir!? der Emine Supçin kadın tek cümleyle bu kadar güzel anlatılamazdı belkide, bir başkası tarafından.

     1857 yılında Amerika´da daha iyi yaşam ve çalışma şartları isteyen 129 kadının katledilmesiyle başlıyordu kadının toplumdaki yerinin önemi, 19. yüzyılda kadınlar kendilerini toplumda birey olarak göstermek için, üretime katılarak kendi bağımsızlığını elde etmek için can veriyordu.

    20 yüzyılda kadını önemi artıyordu. Kara Fatma, Nenehatun, Halide Edip olarak çıkıyordu karşımıza, kendi için değil vatanı kurtarmak için can veriyorlardı.

        Birinci dünya savaşı yıllarında artık seçme ve seçilme haklarını elde ediyorlardı. 
   Almanya 1918 Gürcistan 1918 İrlanda 1918 Birleşik Krallık 1918 Beyaz Rusya 1919  Ukrayna 1919 Lüksemburg 1919 Hollanda 1919 İsveç 1919 Belçika 1919  Tüm Dünya buna ayak uydurmak zorunda kalıyordu. Artık kadın şair, yazar, doktor, pilot, bilim insanı olabiliyordu. 

     İskoçya´daki Glasgow Sağlık Merkezi´nin gerçekleştirdiği bir araştırma çocukların zekasını babadan değil, anneden aldığını ortaya koyan bulgular elde ediyordu.  Kadınla birlikte dünya gelişiyordu. 

    Mondros Ateşkes Antlaşmasından sonra Tarihte Kurulan İlk Türk Cumhuriyeti Cenub-ı Garbi Kafkas Hükümeti 1918 de Anayasasını yazıyor ve 18 yaşını doldurmuş kadına seçme ve seçilme hakkını tanıyordu. 1934 Gazi Mustafa Kemal kadına seçme ve seçilme hakkını veriyordu. 

    Üretimden ardından kadınlar 1935 seçimlerinde 20 vekille yönetimde yer almaya başlıyordu.

    Ve 21. yüzyıl,

    "Hamile kadın sokağa çıkmasın"

    "Kadın herkesin içerisinde kahkaha atmayacak"

    "Dayak yiyen kadın şükretmeli" 

    "Kadın yabancı bir erkekle asansöre binmeyecek"

    " Altı yaşında evlenebilir"

    Kadınlar gününüz kutlu olsun...

Mahmut Ahmet vural / m.ahmetvural@hotmail.com