İŞTE BAŞARININ SIRRI

İŞTE BAŞARININ SIRRI

LYS sonuçları açıklandı ve Türkiye genelinde Bartın ile Kilis elde ettikleri başarı ile ön plana çıktı. Kilis MF ve TM, Bartın ise TS dalında Türkiye genelinde en yüksek başarı ortalamasını tutturdu.

 

      LYS sonuçları açıklandı ve Türkiye genelinde Bartın ile Kilis elde ettikleri başarı ile ön plana çıktı. Kilis MF ve TM, Bartın ise TS dalında Türkiye genelinde en yüksek başarı ortalamasını tutturdu. Peki bu başarının perde arkası ne?
BAŞARININ İKİ SIRRI
    Vatan Gazetesi'nin konuştuğu Milli Eğitim Müdürlerine göre bu başarının ardında iki neden var: İki ilde de öğretmen sayısı ile öğrenci sayısı karşılaştırıldığında bir öğretmene en fazla 30 öğrenci düşüyor.
Diğer etken ise ailelerin evlerine kadar giderek çocuklara özel çalışma programı hazırlanması.
HER ÖĞRENCİYE ÖZEL PROGRAM
    Matematik - Fen ve Türkçe - Matematik dalında Türkiye birincisi olan Kilis'in Milli Eğitim Müdürü Şerafettin Kızıltaş, başarının sırrını şu sözlerle anlatıyor: "2004 yılında başarı sıralamasında 40'lı rakamlarda yer alıyorduk. Bu dönemde rehber öğretmenler ile öğretmenlerin ev ziyareti yaparak velilerle görüşmelerini sağladık. Çocuklar için özel programlar hazırladık. Bu programın içeriğini daha çok ailenin imkanı belirledi. Bu yüzden öğrenciye özel program hazırlanmış oldu."
'BİR BİR İLGİLENDİK'
      Kızıltaş'a göre başarıda en büyük pay annelerin: "Çocukların programa uymalarını anneler sağladı. Örneğin bir öğrenci için şu programı çıkardık. Saat 16:00'da okuldan çıkan öğrencinin, en geç 17'de evde olmasını istedik. Bir saat serbest zaman tanıdık. Eve gelen çocuğa annenin çay, süt ya da meyve suyu ile yanında da kraker tarzı yiyecek vermesini istedik. Sonra çocuk 2 saat çalışmasını şart koştuk. Yemekten sonra çocuk hava alsın istedik. Saat 21.30'a kadar serbest zaman. Sonra yine 2 saat ders periyodu. Bu sırada ise babanın çocuğa meyve ya da içecek tarzı şeyler götürmesini istedik. Böylece hem anne hem baba çocuğun eğitim sürecinin içine girmiş oldu. Çocuğun uyguladığı ders programı da öğretmen tarafından kontrol edildi. Böylece başarı geldi."
ASKER ÖĞRETMENLER
     Öğretmen sayısının başarıda önemli bir etken olduğunu dile getiren Kızıltaş, asker öğretmenlere de dikkati çekti: "Öğrenci sayımız 31 bin 310. Öğretmen sayımız ise bin 460. Neredeyse 30 öğrenciye bir öğretmen düşüyor. Ayrıca ilimizde asteğmen olarak vatani görevini yapan öğretmen askerler, kursumuzda ücretsiz ders veriyor. 170 öğrencimiz bu kursa gidiyor. Bu LYS'ye giren öğrenci sayımızın yüzde 8'i demek."
24 ÖĞRENCİYE BİR DERSLİK DÜŞÜYOR
    TS dalında Türkiye birincisi olan Bartın'ın Milli Eğitim Müdürlüğü de ev ziyaretlerinin önemini vurguladı: "Özellikle ev ziyaretlerinin etkili oldu. Veliler okula beklenmedi. İlkokuldan itibaren öğrenci sayımız 32 bin. Öğretmen sayısı ise bin 900. 24 öğrenciye bir derslik düşüyor. Bu şartlar da başarının zeminini oluşturdu."
    Her iki ildede başarının sırrı bu şekilde anlatılırken bizde ise, öğretmenler velileri tanımadıkları gibi, ziyaretlerinde ise sadece resim çektirip çay içiyorlar. Hal böyle oluncada her yıl sonunculuk kaçınılmaz oluyor.