İDLİB AKDENİZ´DİR

İDLİB AKDENİZ´DİR

Dün önemli bir Liderler Zirvesi...

Dün önemli bir Liderler Zirvesi gerçekleşti. Erdoğan, Putin ve Ruhani Tahran´daki zirvede önemli mesajlar verdi. Bu zirve dünyadaki zulme karşı şahlanışın ikinci perdesidir. Öncülük ettik. Devamı gelecek.
İdlib´deki hareketlilik Akdeniz hakimiyetinin yeni dönemdeki hakimlerinin belirleneceği bir süreçtir.
İdlib konusuna batılılar terör örgütlerini bahane edip sömürgecilik açısından yaklaşırken; bizim yaklaşımımız adalet ve İdlib halkının selameti içindir. Farkımız budur.
Liderler Zirvesi´nden önce İdlib´e saldıran ve masayı deviren Rusya´dır. Rusya´ya güven esaslı dış siyaseti öğreteceğiz. Öğrenecekler.
Astana Süreci sonrasında verilen sözlerin alaşağı edildiği bu yaklaşım Rusya açısından önemli bir güven sınavıdır. Rusya bizim dış siyasetimizin sürekliliğini ve adaletteki ısrarımızı kavramak zorundadır.
Astana bu yüzyılın fırsatıdır ve Rusya bu fırsatı kaçırmamalıdır. Diplomasi dilini ve saldırgan tutumunu değiştirmelidir.
İran da aynı şekilde bölgedeki istikrarın öneminin farkına vararak üçlü zirvenin sonuçlarının takipçisi olmalıdır. İdlib´e askeri müdahale, ülkenin parçalanmasını isteyenler için fırsat oluşturmamalıdır. Özellikle ABD için, ?Terör Koridoru?nu tam anlamıyla bitirmek, PKK´yı sağlama almak için dikkatlerin başka çatışma bölgelerine çekilmesi anlamına gelecektir. Dolayısıyla İdlib´e müdahale ABD ve PKK´ya zaman kazandıracaktır.
İdlib doğalgaz ve petrol gözüyle bakılacak yer değildir.
İdlib yeni insani dramların arenası olmamalıdır.
Bölgenin denetimi bölge ülkelerinin olmalıdır. Binlerce kilometre ötelerden gelerek burada denetim kurmaya çalışanların dönemi bitirilmelidir. Gelecek yüzyıldaki güvenliğimiz buna bağlıdır.
İdlib´deki zaafiyet Afrin´deki kazanımlarımızı tehlikeye atacaktır. Ardından Hatay ve sonrası Akdeniz hakimiyetimiz.
Önemli bir safhadan geçiyoruz. Herkes durumun farkına varmalı ve bölge liderleri gereğini yapmalıdır.
Erdoğan, Putin ve Ruhani´nin buna müsaade etmeyeceğine dair umutlarımız sürüyor. Bunu realiteye çevirmek Rusya ve İran´ın yeni dönemdeki yaklaşımlarına bağlıdır.
Suriye meselesinde sona yaklaşmanın tek koşulu İdlib´de sergilenecek birlik ve beraberliktir.

Nihat Ağdemir -İstanbul