HERKESİN KAZIKLANMA HAKKINA SAYGIMIZ VAR TABİ

HERKESİN KAZIKLANMA HAKKINA SAYGIMIZ VAR TABİ

Sinan Karaçay'ın yeni yazısı...

Ülkemizde geçen hafta sonu uygulanmaya çalışılan ancak pek de başarılı olmayan Cafe ve Restoranları boykot eylemine katılım çok az olurken bu konuda taraf ve karşı taraf olanlar da fikir beyan ettiler.
Evet ülkemizde ekonomide yanlış atılan adımlar ve atılan yanlış adımlardaki ısrar bugün derecesi her geçen gün artan bir ekonomik krizi ortaya çıkartmıştır.
Her ekonomik krizin sonucu da Enflasyon adını verdiğimiz mal ve hizmetlerin fiyatının gelirlerimiz karşısında birkaç kat fiyatının artmasıdır.
Peki boykot talebi doğru mu?
Bu konuda bazı verileri vereyim gerçekten esnafımız kötü niyetli mi yoksa iyi niyetli mi kararını buyurun siz verin.
Yaklaşık üç aydır girdi maliyetlerindeki en önemli kalemlerden olan akaryakıt fiyatının artışı en fazla % 10-15,
Döviz kurlarındaki artış ise sınırlı,
Her maliyet artışında Kiramız fahiş derecede artıyor denilir ama kiralar da bir yıllık olduğu için hafta da bir gelen zamlarda kiranın sizce katkısı nedir?
İşçilik maliyetleri çok yüksek doğrudur ama o da ocak ayından itibaren işçilik ücretleri aynı değil mi?
Vergilerin fazlalığı konusu var son dönemde artan vergi de yok.
Peki hal böyle iken tüm ürünlere nerede ise her hafta en az %10 en fazla %30 zamlar yapan esnafımız ne kadar iyi niyetlidir sizce?
Çok basit bir örnek vermek gerekirse daha dün ufacık standart bir köfteci de üstelik de adı falan da marka olan falan değil bir porsiyon köfte (çok lezzetli olduğu da söylenemez), bir porsiyon soğansız piyaz ve bir pet bardak suyun fiyatı nasıl 370 TL olur.
Bir lahmacunun fiyatı 50 lira ile 100 lira arsında bir lahmacundaki maliyet ne kadar olabilir ki?
Bırakın onu bir bardak çayın fiyatı 25 liradan başlıyor kimse bana burada çayın bardak maliyeti hesabı yapmasın 3 TL’yi geçmez o maliyet.
Hadi çayda ateş yakılıyor gaz gideri ve çay fiyatı var yanında şeker var da bir Pet bardak suya 20 TL yazan lokantaya sormak lazım maliyeti 2,5 TL olan su nasıl olur da 20 TL’ye satılır.
Enflasyon sadece ekonomik fakirliğe neden olmuyor ciddi bir ahlak fakirliğine de neden oluyor ve daha düne kadar % 3-5 oranında kâr ile mal satıyoruz diyen esnaf iddia ediyorum en az %100 kâr ile mal ve hizmet satar hale gelmiş durumda.
Madem ekonomik kriz var kapısına kepenk vuran bir tane esnaf gösterin bana o zaman, inanın gösteremezsiniz şu an ülkede başıboşluk ve denetimsizlikten aldıkları cesaret ile birçok esnaf adeta milleti soyup soğana çeviriyor.
Yüz metre ara ile iki dükkânda aynı ürün % 30 fiyat farklı ile satılıyor ise eğer o ülkede Ticari Ahlak kalmamış demektir.
İşte bu nedenle olabildiğince dışarıda yemek yememek o çok sevdiğiniz kahvenin bir fincanına verdiğiniz para ile bir paket kahve alıp evinizde içmek bu dönem en doğru davranış olacaktır diye düşünüyorum.
Yok paranız var ise eğer göz göre, göre kazıklanmak sizin de en temel hakkınız tabi.