HAZİNENİN ÜZERİNDE YOKLUK ÇEKİYOR

HAZİNENİN ÜZERİNDE YOKLUK ÇEKİYOR

Ardahan merkeze bağlı ..

   Ardahan merkeze bağlı Çalabaş köyünde yaşayan 65 yaşında ki Mikail Gökçe, tapulu arsasında Hitit medeniyetine ait tarihi eserlerin bulunduğunu iddia ederek, devletten kazı izni istedi. "Varsa defineyi çıkarayım. Ben de bu fakirlikten kurtulayım" diye feryat eden Gökçe´ye, alanın kültür varlıklarınca tescilli olması sebebiyle izin verilmedi.
    Kent merkezine 25 kilometre uzaklıktaki 40 haneli Çalabaş köyünde oturan Mikail Gökçe, 6 yıl önce köye yol yapılırken, evinin yanındaki harmanlığın yolunu açması için dozer operatörüne ricada bulundu. İş makinesinin çalışması sırasında tünel ortaya çıktı. Tünelin içinde kırık testi parçaları ile karşılaşan Gökçe, tapulu alanında kazı yapmak için Kültür ve Turizm Bakanlığı´na başvurdu. Kars Müze Müdürlüğü´nden uzmanlar gelerek tünelde inceleme yaptı. Uzmanlar evin altında Hitit medeniyetinden kalma yerleşke olduğunu belirtti.
    Definecilerin kaçak kazı yapmasından korktuğunu söyleyen 5 çocuk babası Mikail Gökçe, köye çağırdığı gazetecilere yıllardır geceleri rahat uyuyamadığını anlattı. Üzerinde yaşadığı tarihi yerleşke yüzünden can güvenliklerinin kalmadığını ileri süren Mikail Gökçe, "Yaklaşık 6 yıl önce köyümüzün yolu yapılıyordu. İşçilerden evim ile harman arasına yol yapmalarını istedim. O sırada bir tünel çıktı. İçinde kırık testi parçaları vardı. 13 metre derinlikteki bu tünelde Hitit medeniyetine ait eserler var. Hazinenin üstünde yatıp kalkıyorum ama kuru ekmeğe muhtacım. Kazı izni istedim verilmedi. Bu fakirlikten kurtulmak istiyorum? dedi.

    Ardahan Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü yetkilileri, eskiden sığınak olarak kullanıldığı tahmin edilen alanın Kars Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından koruma altına alındığını ve kazıya izin verilmeyeceğini söyledi.