HAVA MUHALEFETİ EKİNLERİ GEÇ BAŞLATTI

HAVA MUHALEFETİ EKİNLERİ GEÇ BAŞLATTI

Bahar mevsiminin gelmesiyle birlikte

    Bahar mevsiminin gelmesiyle birlikte çiftçiler de tarla ekim telaşı başladı. 

  Her yıl Nisan ayında sürülüp ekimi yapılan tarlalar bu yıl havaların soğuk seyretmesi ile aksayarak mayıs ayına taşmış oldu.

   6 ay uzun ve sert kış şartlarının yaşandığı Çıldır´da çiftçiler tarlalarını sürmeye başlarken, diğer yandan da sürmüş oldukları tarlaların ekimlerini gerçekleştiriyor. Toprağın bu yıl kar yağışının fazlalığı sebebiyle geç kuruduğunu dile getiren Çıldır çiftçisi tarla ekim işinde geçen yıllara nazaran bir gecikme olduğunu belirttiler.

   Nisan ayının bitip, Mayıs ayına girilmesine rağmen havaların halen tam anlamıyla ısınmadığını dile getiren çiftçiler ? bu sene Çıldır´da kış uzun ve zor geçti. Uzun geçen kışın ardından ilkbaharda haliyle gecikti. Yeni yeni kuruyan tarlalarımızda bizde ekinlerimizi ekmeye başladık. İnşallah her hangi bir aksilik olmaz. Çünkü havalar tam anlamıyla ısınmadı ve toprakta tam anlamıyla tavını almadı.? Dediler.

Gübre ve Mazot Çiftçinin Belini Büküyor

   Bu yıl gübre ve mazot fiyatlarının çok yüksek olduğundan yakınan çiftçiler ? mazot ve gübre cep yakmaya devam ediyor. Geçtiğimiz yıla nazaran büyük bir yükseliş gösteren gübre fiyatları ve sürekli yükselen mazot fiyatları bölgemizde yapılan çiftçiliği de kısıtlıyor. Etmiş olduğumuz masraf, almış olduğumuz ürün verimini karşılamıyor artık. Hal böyle olunca da çiftçilikle uğraşan hemen herkes artık fazla ekmiyor. Pahalıya mal etmiş olduğu ürünü pazarlama konusunda büyük sorunlar yaşıyor. Hasat mevsimi geldiğinde saman kilo gram fiyatı 40-50 kuruş, ot kilo gram fiyatı 50-60 kuruş olunca, çiftçide malum fazla ekip-biçme işini iyice azattı. Artık burada yaşayan hemen herkes sadece hayvanına yeterli derecede tarım işi ile uğraşıyor. Yüksek olan akaryakıt ve gübre fiyatları buralarda tarım işlerinin gerilemesine vesile oldu ? dediler.