HATAYLI VEKİL ARDAHAN’IN SORUNLARINI ANLATTI

HATAYLI VEKİL ARDAHAN’IN SORUNLARINI ANLATTI

MHP Hatay Milletvekili Lütfi Kaşıkçı, Et ve Süt Kurumunun Ardahan'da bir satış noktası kurmasını istedi.

    Kaşıkçı, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin talimatıyla Ardahan'ın köylerine ziyaret gerçekleştirdiklerini, vatandaşlarla bir araya gelerek talepleri dinlediklerini söyledi.
    Ardahan'ın hayvancılıkta önemli şehirlerden birisi olduğunu belirten Kaşıkçı, şehrin tarımda da önemli üs olması noktasında, bir potansiyelinin bulunduğunu belirtti.
    Ardahan'daki tüm tarım arazilerinin toplulaştırma ile ilgili sorunlarının bir an önce çözülmesi gerektiğinin altını çizen Kaşıkçı, vatandaşın taleplerine ilişkin şu ifadeleri kullandı:
    "Ardahan'da besicilik yapan vatandaşlarımızın, binbir zahmetle yetiştirmiş oldukları hayvanlarını, devletimizin önemli bir kurumu olan Et ve Süt Kurumu (ESK) aracılığıyla satmak istediklerini belirtmek isterim. Et ve Süt Kurumunun Ardahan'da bir kombine satış noktası kurması gerekiyor. Hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarımızın daha uyguna arpa ve mısır alması için Toprak Mahsulleri Ofisinin (TMO) Ardahan'da devreye girmesi gerekiyor. ESK ve TMO'nun Ardahan'da devreye girmesiyle birlikte, hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarımız, daha uygun fiyata yem alacaklar, aracıları aradan çekerek, hayvanlarını direkt Et ve Süt Kurumuna satmış olacaklar."
    Kaşıkçı, “Ardahan aynı zamanda uzun bir süre kar altında olan bir ilimiz. Dolayısıyla vatandaşlarımız sağlıklı ve uygun fiyata ısınmak için biran önce doğalgaza ulaşmayı bekliyorlar. Özellikle Hanak, Damal ve Çıldır ilçelerimizde ki hemşerilerimiz doğalgazın o ilçelere gelmesiyle beraber daha ekonomik şartlarda kış aylarını geçirmeyi bizlerden istediler”.
    Göle’de yaşanan depremin yaralarının sarılması için devletin tüm imkanlarının seferber edildiğini kaydeden Kaşıkçı, “Göle ilçesine gittik. Geçtiğimiz günlerde Göle’de bir deprem felaketi yaşandı. Bu depremde çok şükür can kaybı olmadı. Özellikle taş ve toprak sistemle yapılan bazı evlerde hasarlar oluştu. Ancak devletimizin anında müdahalesiyle vatandaşlarımız ağır hasar altında ki evlerinden uzaklaştırılıp, konteynerlerde yaşama imkanına kavuştular. Hasar gören binalar yıkılıp yerine devletimiz tarafından yeni binalar yapılacak ve geçici olarak konteynerde olan Göleli hemşerilerimizde sağlıklı depreme dayanıklı evlerine kavuşacaklar. Bu noktada Göle’de ki depremde Balçeşme, Küçük Altunbulak, Çullu, Esenyayla, Koyunlu ve Kuytuca köylerinde deprem şiddeti daha fazla hissedildi. İçişleri Bakanımız deprem bölgesini ziyaret ederek, depremin yaralarını sarmak için devletimiz büyük bir çalışma başlatmıştır. Devletimiz depremde hasar gören vatandaşlarımızın evlerinin yenilenmesi ve çeşitli ihtiyaçlarının karşılanmasıyla ilgili çok önemli çalışmalar yapıyor. Vatandaşlarımızla bire bir ilgilenen Ardahan Valimize ve Göle Kaymakamımıza da teşekkür ediyorum”.
    Kaşıkçı konuşmasının devamında şunları söyledi; “Çıldırlı vatandaşlarımız Ardahan’ın Çıldır ilçesinde Çıldır gölü var. Özellikle kış aylarında üstünde ki buz kalınlığıyla birlikte çeşitli belgesellere konu olan bir göl. Çıldır Gölü son yıllarda su seviyesinde ki azalmayla karşı karşıya kalmış. Devlet Su İşleri gölün su seviyesinde ki düşüşü önlemek için göy dağlarından Çıldır Ovasına gelen sular bir kanalda toplanmış ve bu kanal vasıtasıyla toplanan sular gölümüze ulaştırılmış ve su kaybı bir nebzede olsa önlenmiş. Bunun çevreci bir proje olduğunu da Çıldırlı hemşerilerimiz bizlere ilettiler. Ancak Çıldırlı hemşerilerimiz bizlerden şunu istediler; Çıldır ovasına gelen su kaynakları eskiden meraların, tarlaların içerisinden geçerdi. Dolayısıyla o suyla sulanan tarlaların verimi yüksek olurdu. Şimdi bu sular bir kanalla toplanmak marifetiyle Çıldır gölüne aktarılmakta. Çıldırlı hemşerilerimiz, özellikle Mayıs ve haziran aylarında göy dağdan gelen su Çıldır Ovasına dağıtılsın, bu vesileyle de bizlerde tekrardan tarımdan istediğimiz verimi alalım demekteler.
    Ardahan’da vatandaşlarımız dört gözle beklediği büyük bir proje var tamamlanmasını istedikleri. Gürcistan ile Türkiye’yi bir birbirine bağlayan Türkgözü sınır kapısının hemen devamında Posof’tan devam edecek olan uluslararası yol için oluşturulan bir tünel inşaatı var. Posoflu hemşerilerimiz o tünel inşaatının biran önce bitmesiyle  özellikle sınır ticaretine önemli katkı sunacağını ifade ediyorlar. Hafta sonu bizleri ağırlayan Posoflu, Hanaklı, Damallı, Göleli, Çıldırlı, Ardahanlı hemşerilerime saygılarımı, şükranlarımı sunuyorum. Milliyetçi Hareket partisi olarak bundan sonrada sorunlarını TBMM’de ifade edeceğimi bildiriyorum”