HARVARD ÜNİVERSİTESİ İLE ORTAK SEMPOZYUM

HARVARD ÜNİVERSİTESİ İLE ORTAK SEMPOZYUM

ABD`deki Üniversite ziyaretleri çerçevesinde, Rektör Prof. Dr. Ramazan Korkmaz ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Gürkan Doğan, dünyadaki bütün üniversiteler sıralamasında uzun yıllardır birinci sıradaki

       ABD'deki Üniversite ziyaretleri çerçevesinde, Rektör Prof. Dr. Ramazan Korkmaz ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Gürkan Doğan, dünyadaki bütün üniversiteler sıralamasında uzun yıllardır birinci sıradaki yerini koruyan Harvard Üniversitesi'nde görüşmelerde bulundular. 
       Kafkasya Üniversiteler Birliği'nin misyonuna uygun olarak; Kafkasya coğrafyası başta olmak üzere, önümüzdeki 50 yıl içerisinde dünyadan bütünüyle yok olma tehlikesi yaşayan ve 'tehdit altındaki diller' olarak adlandırılan yaklaşık 1000 dile yönelik bir projeyi gündemine almış olan Rektör Korkmaz, bu doğrultudaki 5 yıllık bilimsel eylem planını oluşturmak amacıyla konuyu Harvard Üniversitesi'ndeki gündemli toplantıya taşıdı. 
       Daha önce yapılan ön yazışmaları takiben, uzun yıllardır Harvard'da görev yapmakta olan Prof. Dr. Nur Yalman ve Prof. Dr. Cemal Kafadar ile bir araya gelen ARÜ heyeti, 2013 yılının Ekim ayında Ardahan'da yapılması öngörülen "1. Tehdit Altındaki Diller Sempozyumu" ile ilgili olarak bilimsel görüşalışverişinde bulundu. Yapılan görüşmeler sonucunda, Prof. Dr. Ramazan Korkmaz'ın söz konusu projeyi Harvard Üniversitesi ile birlikte yapma önerisi kabul edildi. Prof. Yalman ve Prof. Kafadar, dünyada ses getirmek üzere düzenlenecek olan söz konusu uluslararası sempozyumun Bilim Kurulu'nda yer almayı kabul ettiler. 
       Harvard Üniversitesi tarafından her yıl dünyadan 12 parlak genç araştırmacının belirlenmesi amacıyla çalışan Gelecek Vaad Eden Bilim İnsanlarını Keşfetme Komitesi'nin üyesi olarak da görev yapan Antropoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Nur Yalman, bu projeyi "Türkiye'nin vizyonunu göstermesi bakımından, çok doğru bir yönde atılmış, insanlık kültür tarihi için çok önemli bir stratejik tavır" olarak değerlendirdi ve "her türlü bilimsel desteği vermekten ve bu doğrultuda çalışmaktan büyük bir sevinç duyacağını" ifade etti. 
      Osmanlı tarihinin zengin kaynakları yanında günümüze kadar göz ardı edilmiş satır aralarını özenle ayıklayıp araştırarak yeni ve özgün yorumlara ulaştığı ve bunları etkileyici bir dil ve üslupla ifade ettiği için, Tarih dalında 2010 yılı Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü'nü almış olan Prof. Dr. Cemal Kafadar ise "insanlığın kaybolma tehlikesi altında bulunan dilsel ve tarihsel mirasına sahip çıkıyor olmanınTürkiye adına da çok büyük bir onur ve bilimsel bir sorumluluk göstergesi olduğunu" dile getirdi. Sempozyumun "bütün Avrupa, Amerika, Asya ve Afrika kıtasındaki söz konusu dilleri konu edinmek üzere düzenlenmesi için çalışmaktan büyük bir kıvanç duyacağını" söyledi. 
      Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, "Yapılan görüşmeler sonucunda, 1. Tehdit Altındaki Diller Sempozyumu'nun, Harvard Üniversitesi'nin Orta Doğu Araştırmaları Merkezi ile ortaklaşa düzenlenmesine ve bütün dünyadan, bu konuda söz sahibi yaklaşık 60 önemli bilim insanının davet edilmesine karar verildiğini" ve "yapılacak olan sempozyumun hangi konuların, hangi kapsamda ve öncelikte ele alınacağını belirleyeceğini, bu doğrultuda yürütülecek olan araştırmaların da uluslararası saygın bir yayınevi tarafından kitaplaştırılacağını" söyledi. 
       Rektör Korkmaz'ın daha önceki temasları neticesinde; unesco Milli Komitesi ve Türk Dil Kurumu, söz konusu uluslararası sempozyuma destek olma kararlarını daha önce beyan etmişlerdi.