GÖLE FESTİVALİ VİZYONUMUZU YENİDEN BELİRLEYECEK

GÖLE FESTİVALİ VİZYONUMUZU YENİDEN BELİRLEYECEK

Turizm sektörünü ekonomik ve coğrafi yönden dikkate alırsak, turizmin dünyanın en büyük sektörü olduğunu söyleyebiliriz.

 

                 Turizm sektörünü ekonomik ve coğrafi yönden dikkate alırsak, turizmin dünyanın en büyük sektörü olduğunu söyleyebiliriz. Turizm sektörü dünyada küresel birçok soruna çözüm ve çare olarak görülürken, Kasabalardaki yayla turizmleri festivallerde ekonomik can damarı gibidir.

                1996 yılında ulusal bir boyutta hazırlanıp büyük bir coşkuyla kutlanmaya başlanan Ulusal Göle Kaşar Festivali 16 yıl aradan sonra aynı heyecanı yeniden yaşamak için hazırladığımız projeleri hayata geçirirsek ilk festivalde ki heyecanı yakalarız

               Festivaller bölgenin tanıtım ve yayla turizmi kapılarının açılmasının anahtarı gibidir.

               Festivallerde heyecanın bitmemesi için, diğer bölgelerde yapılan festivallerle rekabet ederseniz yaşam bulur, yoksa bir gün kedisini fes eder.

               Gelecek vaat eden festivallerin yapılması için 7-8 ay önce çalışmalara başlanması yönünde yıllarca gazetelere önerilerde bulundum.

              2011 yılında Göle’de yapılan 16. Ulusal Göle Kaşar Festival ihalesi açık artırmada oyunla bana bırakılınca, Ardahan Göle Köy Dernek Başkanlarının biz bu festivalin yapılmasından yanayız Ağalığı kimseye vermeyelim dediler ve ben doğru bulduğum için kabul ettim.

             Yıllarca basın yoluyla Festival komitelerine önerilerim aklıma gelince Festivalden İstanbul’a döndükten iki ay sonra 17. festivali yapmak için çalışmalarımızı Ardahan Derneği, Göle Derneği ve bir gurup dostumla hazırlamaya başladık.

             Festival konusunda çok değerli hocalarımdan, organize şirketlerden, Uluslararası festival yapan komitelerden geniş bilgiler aldım. 16 yıl içerisinde Ardahan Bal ve ilçelerinde yapılan festivallerden edindiğimiz tecrübelerimizi birleştirip çok önemli projeler hazırladık. Projelerimizin bir bölümünü bazı dostlarımla paylaşırken projelerin 5’te 1’i hayata geçse bile büyük ve unutulmayacak bir festival olur diyenler iyi yolda olduğumuz gösteriyordu.

             Festivalin bütün ayrıntılarına derin baktığımız da siyasetin (s)’sinin olmayacağı ve festival komitesinin müsaade etmeyeceği festivale bütün halk ortak olacağı ve bütün Gölelilerin aynı istikamete baktığımızı görünce Festivalin gelecek vaad edecek ve uluslararası olma yolunda hızlı adamlarla ilerlediğini hissetmek, umutlarımı büyütüyordu ve işe daha candan sarılıyorduk.

            Dünya’daki ve Türkiye’de yapılan uluslararası festivallerden birer örnek alarak, 30’a yakın proje hazırlayıp alt yapısın oluştururken, festivali resmileştirmek ve kurusal bir kimliğe bağlayıp kimlikli bir festival yapmak için Tuncer Dağ’la hazırladığımız kurumsallaştırmak için ilik adımı attığımız 30 Sayfalık tüzük festivalin ciddi bir yolda olduğunu ve destek sunacakları söylemeleri, katılımın çok yüksek olacağını gösteriyordu.

                                Umutlarımız büyüten Ankara ziyaretimizin ayrıntıları

            Göle Kaşar Festivalinin kuruluşundan görev alıp Ankara’daki Gölelileri festivale sürükleyen Ankara Göle Derneği’ni ziyaret ettik. Ankara Göle Derneği Başkanı Kazım Karabacak, Bülent Bahadır, Yasin Demirci, Yaşar Doğukara benim festival için geldim cümlesinden çok mutlu olduklarını ifade ettiler.

            Türkiye’ye göç etmiş Gölelileri festivalde buluşturmak için büyük illerde komite kurma çalışmalarını Ankara’dan başlattık.

             İlk toplantımız Ankara Göle Derneği’nde yapıldı. Festivali projelerini anlattıktan sonra Ankara’daki komitenin bürokratik işlerinin yürütülmesi için Ankara komitesinin acilen kurulmasını önerdik. Önerimiz kabul edilince ziyaretlere başlama kararı aldık.

            Dernek Başkanı Kazım Karabacak Resmi kurumda çalıştığı için gelmedi ama diğer yönetici arkadaşlarla ziyaretleri başlattık.

            Göle Derneği yönetim kurulu üyeleriyle birlikte ilk ziyaretimizi 2 kez Göle Kaşar Festival ağası olan Ardahan Milletvekili Ensar Öğüt’e oldu. Ziyarette festivallerin artık heyecanının azaldığını, yeni bir yol, yeni bir anlayış ve uluslararası festival yapacağımızı Sn. Öğüt’e ilettik. Sn Öğüt: Aylar önce başlamamız karşısında festivali ne kadar ciddiye aldığımızı söyledi. Her türlü desteğini sunacağını ve Ankara’daki festival komitesinde yer alacağını, Sebahat Akkiraz’ı getireceğinin sözünü alarak yanından ayrıldık.

            İkinci ziyaretimizi Ardahan Milletvekili Prof. Dr. Orhan Atalay’a yaptık. Göçten sonra gurbette memleket özlemi çeken ve 16 yıldır kutlanan festivallere katılıp ve her hangi bir nedenle küstürülen Gölelileri tekrar doğduğu topraklarda buluşturmak için çok dikkatle hazırladığımız projelerimizi Ardahan Milletvekili Prof. Dr. Orhan Aktlay’la paylaştık. Sn Atalay çok mutlu olduğunu ve her türlü destek vereceğim demesi de beni çok mutlu etti.

            Bu cesareti Sn Atalay’dan aldıktan sonra, ben Ankara komitesinin yapacakları hakkında konuşmak için söz aldım.

            Festivallere katılım artırmak için aylar önce duyurularımızı hemşehrilerimize ve ilgililere iletmek için her büyük şehirde komite kurma çalışmalarımız başladı. Festival projelerinin çoğunun Ankara’da bakanlıklarda halledileceği için ilk komiteyi Ankara’da kurma çalışmalarını başlattık. Çünkü Festivalin yapılmasında, TRT ve Kültür Bakanlığı’ndan alacağım sanatçı ve özellikle TRT Canlı yayını almak ve Kültür Bakanlığı’ndan Maddi destek talebimiz, 9. Ulusal Göle Kaşar Festival Ağası Melih Gökçek’ten Ankara’daki hemşehrilerimizin Göle’ye gitmesi için araç katkısı istenmesi ve en önemlisi basını bölgeye götürmek için Cumhurbaşkanı, Başbakan, Bakanlar, Milletvekilleri ve Ankara’nın renkli simaların festival gelmesi noktasında Ankara komitesinin yükü ağırdır. Bu yüzden Sn Atalay’a 17. Uluslararası Göle Kültür ve Kaşar Festivali’nin Ankara’daki komite başkanı olmasını talep ettim.

             Sayın Atalay da sev seve demesi beni ve Göle Derneği yöneticilerini çok sevindirdi. Sayın Atalay anlattığımız her projenin çok ciddi hazırlandığını, dinleyince inancının arttığında dolayı her cümlesinde elimden gelini yaparım diyordu. Sayın Atalay’ın komite başkanı olması festivalin amaçladığı projelerin hayata geçmesinde önemli rol oynayacaktı.

            Ankara’da bulunduğum süreçte bizzat ve telefonla kiminle görüştüysek herkesin desteğini aldık. Burada şunu gördüm; Göleliler yeni bir festival istiyorlardı ve projelerimize güvendikleri için destek sunuyorlardı. Ankara’dan mutlu ve umutlu ayrıldım.

           Ankara Göle Derneği Onursal Başkanı Metin Demir’i ziyaret edip projeler hakkında bilgi verdik. Sayın Metin Demir; “Ben Hürriyet Yılmaz’dan sonra Festivallere katılmıyordum ama Göle için dikkatle hazırlanan bu projelere hayır demek olmaz. Ben Ankara Komitesinde de yer alacağım ve Festivale katılıp destek sunacağım” dedi.

          Daha sora Ankara Ardahan Vakfı Başkanı Sabri Arpaç’ı makamında ziyaret ettik. Sayın Arpaç’ta uluslararası bir festival Ardahan’daki yapılacak festivallere yeni bir vizon kazandıracağı için bende Ankara’daki komitede yer alacağım ve festivale destek sunacağım demesi bizim mutlu ayrılmamıza neden oldu.

             İzmir Komitesinin oluşmasını telefonla tamamladık. Tam İzmir’e gidip komite kuracağımız tarihte EGE Bölgesi Kars Ardahan Iğdır Dernekler Federasyonu Başkanı Öner Osmanoğulları’nın Kayın Pederinin ölmesi İzmir e gitmemizi engeldi.

            Ama projelerimizi telefona dinleyen İzmir’deki dostlarımızdan büyük destek verileceği sözünü aldık. En önemlisi yıllardır Göle’ye gidemeyen Göleli hemşehrilerimizin seyahatleri için İzmir Büyük Şehir Belediye Bakanı Aziz Kocaoğlu’ndan alacağımız otobüs sözü umutlarımızı büyüttü.

           Festival öncesi çekirdek festival komitesi projelerimizin tamamının açıklanmaması noktasında uyarıları olduğu için bazı projelerimizi zamanı geldiğinde basın açıklamalarıyla hemşehrilerimizle paylaşacağız.

                                      Festivalin danışmanlığını Göleli gençlerimiz yapacaklar 

          Festival Patenti işlemleri hızlı bir şekilde ilerliyor. Nisan ayı içerisinde Festivali resmileştirmek ve kurumsallaştırmak için hazırlanan Uluslar arası Göle Kültür ve Kaşar Festivali’nin tüzüğünü internet ortamında herkese göndereceğiz. Eksik olan yanları varsa, Göleli gençlerin önerilerini aldıktan sonra tüzüğü de böylece bitirmiş olacağız.

         Festival projelerimizin bütünü Önce Ardahan Milletvekilleri, Ardahan Valisi, Göle Belediye Başkanı, Göle Kaymakamı, Türkiye’de Kurulu Göle Dernekleri ve Göle’nin akil adamlarının onayları, önerileri alınarak hayata geçirilecektir.

         Göle için konuşulacak çok proje, çok söz, çok başarı öykülerimiz var. Umutlarımız her geçen gün büyüyor. Dünyanın en büyük festivalini yapmak için yeniden buluşmaya var mısınız?

Mustafa KÜPELİ

Mustafakupeli36@gmail.com