GENÇ İŞ ADAMIN´DAN SİTEM

GENÇ İŞ ADAMIN´DAN SİTEM

Çıldır´ın kaderine güveniyoruz...

    Genç İş Adamı AKT Grup sorumlusu Zafer Aktemur hazırlafdığı projelerin sürekli bürokrasi engeline takılması sonucu sosyal medya hesabından sitem dolu bir mesaj yayınladı.

  Aktemur yayınladı mesajda "Çıldır´ın kaderine güveniyoruz sloganını bilenler hatırlar. Bu bölgede doğmuş yaşamış insanlarımıza tekrardan kendi benliklerimizi hatırlatıp bölgesel kalkınmada el ele vermenin önemine dikkat çekmek amacıyla, bilinçli benlikleri el ele, verip naçizane bölgemizi kalkındırmaya davet etmiştik. Aslında biz bir şeyleri yanlış görmüşüz...

   Bizler bize düşeni yapmaya kalkarken sorundaki etken payımızı biraz fazla görmüşüz. Aslında yatırıma gelmeyenler değil yatırımdan kaçıp gitmeyenlerdeymiş asıl sorun. 2014 yılında ilk yatırım kararını aldığımızda bununla alakalı ilk ışığı almıştık fakat öylesine tutkuyla bakıyorduk ki düşüncelerimize; ?Emeksiz ekmek olmaz? ilkemizde 2016 yılında ilk kurumsal yatırımızı yaptık(MA Prestij Konutları).Projenin detaylarını ve bölgesel etkilerini yatırımcı gözüyle takip edenler veya sektör içinde olanlar iyi biliyor.. Yaparken yaşanılanların bölgesel boyutlarından bahsetmeye gerek görmüyorum çünkü 3 kuşak bir yatırımcı olarak bunun bilincindeydik önlemlerini almıştık. Son kat betonunu atılırken yine bölgesel sorunlardan dolayı beton dökümüne geç saatlerde başlanıldı, başlanılmakta zorundaydı çünkü ertesi güne yeni program yapılamazdı, hadi yapıldı diyelim bilenler bilir bu aksaklık planlanan teslim tarihine 1 ay fark attırırdı ki, biz bu aşamayı aşmıştık ama başka yine bölgesel bir sorundan, 1 ayı hanemize yazmıştık. Konumuza geri dönersek; saat 23 civarı polis ekipleri şantiyemizi ziyaret etti ve kaymakam beyin rahatsız olduğunu, işi durdurmamızı istediler. Gerekli görüşmelerden sonra saat 24 e kadar izin verildi ve iş 00:15 te bitti ve tutanağımızı yedik.(Sorun değil şimdi bölgenin kahrı bizde ama bu gayrette belli biz çektik bizim çocuklarımız çekmesin dedik geçtik.)

   MA Prestij projesinin bölgeye kazandırdıklarından sonra hiç ara vermeden yine yeni yatırım projeleri taslaklarına başladık. Amaç olarak en büyük derdimize dert olsun dedik ; en çok istihdam ve kalkınmada mükemmel bir yön verecek Turizm Konaklama projemiz için karar kıldık(MA Crystal Hotels). 2017 yılında büyük bir heyecan ve mutlulukla ilk etaptaki evrak işlerini halletmeye başladık(Ekonomi Bakanlığı Yatırım Teşvikli bir proje olduğundan, konuya hakim olanlar iyi bilirler kaç bakanlıktan, kaç müdürlükten görüş ve izin tahsisi alınır).

    Son evrak yer tahsisi içindi. Bakanlık çok koordineli bir teşvik planı hazırlamıştı yer tahsisinde de hazineye ait yerlerde öncelikli tahsis ediyordu. Turizm teşviki için Çıldır Gölü etrafında sayısız yer bunun için özel olarak ayrılmıştı. Gel gör ki 5 yerden 4 ü tahsis başvurusunda 2000 li yıllardan kalan yazışmalardan ötürü uygun değil Sorunun böyle çözülemeyeceğini anlayıp, yönetmelikler, tecrübeler ve bilgi birikimimizi kullanıp istediğimiz yeri bulduk ve ilgili kurum amirleriyle gerekli istişareyi yapıp müdürlüklere resmi başvuruya gittiğimiz de aldığımız cevap; ?kaymakam bey oraya güneş enerjisi projesi yaptıracakmış?.(Bu konu bizimde yatırım planlarımız içindeydi fakat söz konusu görüşmeden 2 yıl önce üretim kotası dolmuştu, yani yaptıramazdı). Gerekli yönetmeliklerden ve o projenin bilgilerinden de bahsedildiğinde; ?biliyoruz kabul edilmemiş ama kimseye vermeyin ben o işi çözeceğim uyarısı alınmış?.

   Bunları diledikten sonra kaymakam beyle konuyu görüşmek üzere 3 gün görüşmeye çalış sakta, hep bir yerinde yok.(Özellikle randevu almıyorum çünkü; bir mülki amirinin ilk görevi bulunduğu yerdeki insanları tanıyıp çözemese de sorunlarını dinlemek yada kendisi yokken halktan kim gelmiş?, kaç kere gelmiş?, acaba sorunu neymiş? merak edebilmek).

    Baktık ki kimseden ses seda yok Defterdarlığa yatırım projemizi sunduk onlarda sağ olsunlar çok yardımcı oldular ve kendileri yer önerisinde bulundular ilgili mal müdürlüğü ile istişare yapılıp başvuru yapıldı. Bu gün 24/02/2019 tarafımıza dönüş yok (sebebini artık merak bile etmiyorum). Bu günse Çıldır Gölün´ de yaptığımız bir yatırım toplantısına damgasını Vali Bey damgasını vurdu. Bizler yüzlerce km öteden yatırımcılar getirip bir şeyler yapmaya çalışırken siz nerdeyse her hafta Çıldır Gölünde gelip, mekanlarda insanları tedirgin edip, keyfini bozarken Çıldır veya Ardahan için hangi önemli yatırım kararlarını alıp görüştünüz? Kaç tane bölgesel yatırımcıyla bir araya gelip çözüm için çaba harcadınız. Bu soru tüm mülki amirlere; yemekli toplantılarınızda toplum yararına aldığınız kararlar? Cevabı yok olsa şu an ben bu yazıyı yazıyor olamam. Ben 3.kuşak bir yatırımcı olarak bu bölgenin geri kalmışlığı ilgisiz ve amaçsız davranışlar içerisinde olan mülki amirlerindedir çünkü onlar bizlerin sorunları çözüp, kalkınmayı sağlayıp, devletteki sistemi her noktada sağlamak için vardır.

    Ben 29 yaşında bir yatırımcı olarak sadece şunu söylerim; Asli görevlerinizi geçtim biz kendi söküğümüzü dikeriz diktik te sadece ?Gölge etmeyin Başka İhsan istemem? 

/resimler/2019-2/24/2103406983658.jpg