GELİN BU PARANIN BİR KISMINI ESNAFA HARCAYIN

GELİN BU PARANIN BİR KISMINI ESNAFA HARCAYIN

A.Rıfat Vural'ın Kaleminden...

        Yaklaşık bir hafta önce Ak parti il Başkanı Kaan Koç’un Milletvekili Prof.Dr.Orhan Atalay’ı da etiketleyerek ilimiz Özel idaresi bünyesine gelen yaklaşık eski para ile 28 trilyon TL için teşekkür paylaşımı ve bu paylaşıma yapılan minnet şükran yorumlarını sizde görmüş takip etmişsinizdir.

        Öncelikle ilimiz adına elbette ki böyle bir dönemde gelen bu para sevindiricidir. İlçeler arasında adaletli dağıtılmış veya dağıtılmamış bu çok önemli değil şuan. Bu paranın nasıl ve nerelere harcanacağı çok daha önemlidir. Yıllarca ilimize bu paranın üzerinde de paralar geldi. Nerdeyse köylerimizin yolu, suyu, yayla yolu, parkesi vs vs işleri hemen hemen tamamlandı. Eksik yok mu elbette ki eksik vardır ve bitmezde. Benim burada asıl gündeme taşımak istediğim konu bu paranın %15 ila 20 lik kısmının yerel esnafa aktarılarak esnafın ayakta tutulmasıdır.

        Sonuçta bu parayla istihdam sağlayamayacağız bari ilimizin kaderine razı olan ve özellikle pandemi döneminde işlerini ve işyerlerini kaybetme sınırına gelen, lokanta, kahve, berber, cay ocağı, okul servisleri gibi pandemi de en çok etkilenen esnafa destek olarak aktarılmasıdır. Şu çok iyi bilinmelidir ki esnafın kredi çekerek ayakta kalma şansı yoktur. Yoksa kapanan her kepenk Ardahan’ın hem ekonomisini olumsuz etkileyeceği gibi hem de göçüde daha da hızlandıracaktır.

        Her esnafa değil tabii ki de, pandemi de en çok etkilenen esnafı ayakta tutmak için kullanılmalıdır. Bu durum devletimizin görevi olduğu gibi bu olaya müdahale edecekte devleti temsil eden siyasiler ve bürokratlardır. Şimdi elimizi taşın altına koyup bu gelen paraların çok küçük bir dilimini yani ihaleler sonucunda artan parayı bu esnaf gurubuna etkilenme durumuna göre kanunlar çerçevesin de destek olarak sunulmasıdır. Unutmayalım ki esnafımızın göz göre göre kepenk kapatmasına dur dememek ne bizlere nede yetkililere yakışan bir davranış olur.

       Esnafımızın zor şartlarda olduğunu en iyi bilen Ardahan Ticaret ve Sanayi Odası, Esnaf Sanatkarlar Odası ile Şoförler ve Otomobilciler Odasıdır. Öyle ki her üç oda Başkanı da hem üst kurullarından esnaf için destek görüşmeleri yaparken hem de sosyal medya ve yerel basın aracılığıylada esnafa yardım edilme konusunda  destek istiyor ve dile getiriyorlar.    

         Büyük devletimiz Ardahan da zor şartlarda ayakta duran esnafımıza sahip çıkacağına benim şüphem olmadığı gibi Ardahan ve ilçelerinden seçilen 14 İl Genel Meclis üyesi de bu duruma gerekli hassasiyeti göstererek zor durumda olan esnafımıza destek olmak için ellerini taşın altına koyacaklardır.

          Sağlıcakla Kalın…