GELER´´BUNA SENİN GÜCÜN YETER Mİ? ´´

GELER´´BUNA SENİN GÜCÜN YETER Mİ? ´´

Şöyle diyordu slogan: ?´Büyük adam olmaya uğraşma, önce insan olmaya çalış.´´

        Kuzeyanadolu Gazetesinde çıkan ve aslı astarı olmayan ?´MİLLETİ FEDERASYON SEVDASI SARDI!..´´ haber ile ilgili açıklama gereği duyulmuştur.
     Çıldır dernekleri örgütlenme anlamında her zaman Ardahan dernekçiliği içerisinde Lokomotif görevi   üstlenmiş derneklerdendir. Hatta ve hatta bir komplo ve oldu bitti ile, şu anda Ardahan Federasyonunun başında olan ve elindeki basın kartını kullanarak sözüm ona dernekleri dizayn etmeye çalışan zat, federasyon sevdası yoktu da sen neden şu an oradasın? Ya da bir oluşumun temsili için mi görevlisin? Sen kimsin ve kimi temsil ediyorsun? Sen bu sözlerle Çıldır derneklerini aşağılamayı mı düşünüyorsun? Buna senin gücün yeter mi? Madem Çıldır dernekleri bu kadar vasatsa, şu anda Federasyon içinde bulunan Çıldır derneklerini neden orada tutmaya çalışıyorsun? 
       Yönetimi bir entrika ile devraldığında 27 dernek vardı. Federasyonun bünyesinde. O günden bugüne ayak oyunlarıyla kurulan dernekler hariç, mevcut Ardahan derneklerinden kaç dernek kattın Federasyona. Her yerde 50 dernek diye beyanat verip toplumu yanıltmaya çalışıyorsun. Bu 50 derneğin isim listesini açıklamanı istiyor toplum. Olmayan sanal 50 dernek nerede?
      Madem federasyonlaşma olumsuz bir durum da Ardahan Federasyonu neden var? Yoksa toplumun örgütlü olması mı seni rahatsız ediyor? Sanal örgütlenmeler yerine reel örgütlenmelere ayak uydurmaya çalışsan bence daha sağlıklı olur diye düşünüyorum.
        Çıldır STK´ larının örgütlenme ve topluma sunuş biçimleri, dernekçilik adına olumlu çalışmaları tamamen ilçemiz derneklerinin kendi öz iç işleri ve özgür duruşlarının yansımasıdır. Eğer gerçekten güçlü bir lobi ve örgütlü toplum yaratma derdindeysen bu tür gelişmelerden mutlu olman gerekir. Yıllar önce Hoçvan Federasyonu sonrasında kurulan Ardahan Federasyonu sonra Damal Federasyonu şimdi de Göle federasyonu toplum önüne çıkmıştır. Bu günden itibaren ise Çıldır federasyonu gündeme taşınmıştır. Bunu belki de Hanak ve Posof izleyecektir. Bu kimseyi rahatsız etmesin. Bu bir örgütlenme modelidir. Şahsi kanaatim tek vücut Ardahan Dernekler Federasyonu´ nun oluşumudur. Ancak gelinen süreçte, İçi boşalmış bir Ardahan Federasyonunun topluma vereceği bir şeyin kalmadığı da ortaya da çıkmıştır. Zaten geçen aylarda ki faaliyetlere baktığımız da Ardahan´ a mensup yüzlerce dernekten hangisi ilgi göstermiştir. Ya da sen, hangi dernekle bir faaliyet yapmışsındır. Aylardır iş adamlarının arkasında koşmaktan, iş adamlarını bal alınacak arı olarak görmekten başka yaptığın bir faaliyet var mı? Yönetimde bulunan arkadaşlarımızdan kaçıyla birlikte bu etkinlikleri örgütlüyorsun? Akçeli işlerin dışında yaptığınız etkinlikleri de sunarsanız topluma herkes görmüş olur.
        Yüksel Kılıç´ la ilgili sözde sözleri kim nasıl verdi bilmem ama Yüksel Kılıç, haberde bahsedilen sözlerin hiç birisini sarf etmemiştir. Ayrıca Yüksel Kılıç´ ın Çıldır derneklerini eleştirme gibi bir hakkı da yoktur. Çıldır dernekleri ne yaptığını ve neler yapması gerektiğini gayet iyi bilmektedir. Bu yolda da devam edecektir. Önce Çıldır Kültür Derneğinin tabelası asılacaktır. Her dernek kendi örgütlenme işiyle uğraşacak, sonra Federasyon vb. çalışmaların içine girecektir.
    Federasyonlaşmaların bir olumsuzluk olduğunu düşünmüyorum. Hani güçlü bir lobi oluşturmak gerektiğinden bahsediyorduk, ne oldu? Peki federasyonlar olmadan Konfederasyonu kiminle kuracaksınız? Derdimiz Ardahan mı, yoksa başka bir oluşum mu? Ardahan Dernekler Konfederasyonu oluşturabilmek için en az üç Ardahan Dernek Federasyonu gereklidir. Ardahan Dernekler Konfederasyonu dışında bir oluşumun Ardahan´a vereceği bir şey yoktur. Şayet varsa neden KAI dernekçiliğine karşı çıkıyoruz. Kars-Ardahan-Iğdır oluşumlarından rahatsız olanlar; kendi ilimiz STK´larıyla yola devam edelim diyenler, şimdi neden Ardahan´ ı bir noktada bırakıp, Kars´ı ve Iğdır´ ı teyet geçerek Karadeniz, Doğu ve Güneydoğu illeri ile neden Konfederasyon derdine düşmüşlerdir. Bu örgütlenme modeli seçilirken, ne hedeflenmektedir? O zaman ortaya şu çıkıyor ki KAI Federasyonu bölge lobiciliği için daha güzel bir alternatiftir.
        Kendi ilimizi, yakınımızdaki içinden çıkmış bulunduğumuz illeri kurtaramazken tüm Anadolu´ yu kurtarmak kimin haddine olur?
         Gelelim benim Federasyonu bırakmama; gerçi bununla ilgili açıklama yapmıştım. Ancak, tekrarında yarar vardır. Ben birlikte yola çıktığım dernekler ve kişilere bir söz verdim. Onurlu bir duruş göstererek te bu verdiğim sözü yerine getirdim. Her ne kadar insanlıktan nasibini almamış zatların engellemelerine rağmen elimdeki süreyi Ardahan geneli lehine en verimli şekilde kullanma gayreti içerisinde bulundum. Onursuz davranarak bir başkasının emeği ve hakkını kullanmak istemedim. Hatta ve hatta hiç hakkı olmadan bir başkasının olması gerektiği yerde, bir entrika ve oldu bittiyle yakınında ki kişiyi satarak ve ekarte ederek bir yere gelmedim. İnsanların zafiyetlerinden ve saflıklarından hiç mi hiç yararlanmadım. Herkes şapkasını önüne koyup, insanlık dışı duygu ve düşüncelere girmeden, başkalarının üzerinden pirim yapmaya çalışmadan toplum nezdinde kabul görmeliler diye düşünüyorum.
        Geçenlerde Facebook´ta bir yazı vardı, çok ta hoşuma gitmişti. Şöyle diyordu slogan: ?´Büyük adam olmaya uğraşma, önce insan olmaya çalış.´´ Sanırım bu söz uzun uzun yazdıklarımın özeti olsa gerek. 

                                                         Yaşar GELER