GELENEKSEL 14.ÇILDIR GÖL FESTİVALİ VE ÂŞIK ŞENLİĞİ ANMA ETKİNLİKLERİ YAKLAŞIRKEN

GELENEKSEL 14.ÇILDIR GÖL FESTİVALİ VE ÂŞIK ŞENLİĞİ ANMA ETKİNLİKLERİ YAKLAŞIRKEN

Yine yaz geldi Isınan havalar ve yeşeren doğa ile birlikte festival haberleri ardı ardına gelmeye başladı.

    Yine yaz geldi Isınan havalar ve yeşeren doğa ile birlikte festival haberleri ardı ardına gelmeye başladı. Bu haberlerden bizi en çok ilgilendiren ve her yıl dört gözle beklenen Çıldır göl festivali ve Âşık Şenliğin ölümünün 100.yılı anma etkinliklerinin tarihi ise 6-7 Temmuz 2013 olarak açıklandı. Bu sene 14.sü yapılacak olan Çıldır Göl festivali etki alanını her geçen gün genişleterek Kafkaslara kadar uzanan geniş bir yelpazeye hitap eder duruma gelmiştir.
   Yapılan bu festivallerin gerekliliği ya da gereksizliği üzerine onca tartışmalara rağmen bu etkinlik herkes tarafından merakla beklenmekte ve ilgiyle takip edilmektedir. Bu festivaller birçok kıymetli gayeye hizmet etmekle birlikte türlü nedenlerle doğduğu topraklardan göç edenlerin memleketlerini tekrar ziyaret etmesinin de bahanesi olmaktadır. Mesela benim gibi.
    Her sene çeşitli program ve etkinliklerle bir önceki seneden daha iyi olma gayesi ile yapılan bu etkinlikler ile ilgili hem başlamadan önce hem de başladıktan sonra çok çeşitli yorum, öneri, talep, şikâyet, dilek ve temennilerimi içeren yazılarak kaleme almakta en az festivallerimiz kadar olağan hale geldi şahsım adına.    
    Bu sene 14.sü düzenlenen Göl Festivalimiz ve Aşık Şenliği anma etkinliklerimizin benzer birçok etkinliğin bütçelerine istinaden çok sınırlı bir bütçe ile ve büyük bir özveri ile yapıldığını bilmekteyim. Konu ile ilgili gerek geçmiş yıllardaki festivallere katılmam, katılmadıklarım hakkında ise katılanlar ile yaptığım görüşmeler neticesinde bu sene yapılacak festivalimiz için haddim olmayarak naçizane önerilerim olacaktır. Dikkate alınır veya alınmaz çok mühim değil ancak yapılan onca emeğin ve çabanın küçük detaylar nedeni ile gölgelenmemesi adına samimi ve tarafsız önerilerimin tertip komitesince değerlendirileceği umuduyla önerilerimi sizlerle paylaşmak istiyorum.
1-Festivalin Ramazan ayı nedeni ile tarihinden biraz daha erken yapılması ve yöremiz hava şartları göz önünde bulundurularak yağmurun yağma ihtimali göz önünde bulundurularak Sponsor aracılığı ile tek kullanımlık basit yağmurluk tedarik edilmesi faydalı olacaktır.
2-Festivallerde şimdiye kadar yaşananmış vahim gölde boğulma olayları göz önünde bulundurularak göle girilebilme ihtimali olan yerlere etkin bir yasak bandı çekilerek konu ile ilgili emniyet güçlerinden daha fazla destek talep edilmelidir. 
3-Festival alanında bulunan satış reyonlarının festival alanın giriş yolundan ziyade daha kenarda bir bölüme konuşlandırılması ve bu yolla giriş yolunda yaşanan karmaşanın önüne geçilmesi sağlanmalıdır.
4-Festivale katılan katılımcıların çadır kuracakları alanların önceden tespit edilmesi ve çadırların bu alana kurdurulması sağlanmalıdır. 
5-Derneklerimizin kuracağı stantlar ile ilgili var olan istek ve talepleri için bir belediye yetkilisinin görevlendirilerek oraya gelen dernek yöneticileri ile sürekli Belediye Başkanları yerine bu yetkilinin ilgilenmesi hem yoğunluk nedeni ile yeterince ilgilenemeyen Başkanların mahcubiyetini hem de kendileri ile yeterince ilgilenilmediğinden şikâyet eden Dernek başkanlarımızın mağduriyetlerinin önüne geçilmelidir. 
6-Festivali düzenleyen Belediye Başkanlarımızın her yıl olduğu gibi protokolle ilgilenmek adına adeta protokol içinde boğulup gitmesinden ziyade festivale iştirak eden özellikle uzaklardan gelen insanlarımız ile daha fazla temas halinde olmaları çok daha sıcak ve güzel bir ortamın oluşmasına neden olacaktır. 
7-Yapılacak olan festivalde geçen yıldan bu yıla kadar Çıldır ve civar köylerimizde yapılanlar, yaşanan gelişmeler, Kapatılan Adliyemiz ile Belediyemiz ve de Yapımı halen devam eden ama bir türlü bitmeyen Öğrenci Yurdumuz ile ilgili bir sunum yapılarak katılımcılar bilgilendirilmelidir. 
8-Festival esnasında yapılacak etkinliklerin programı önceden yerel basında ilan edilerek programa olabildiğince sadık kalınarak etkinlikler icra edilmelidir. 
9-Yapılacak festivalin bir başka önemli olayı ise 40 senelik Âşık Şenlik Belediyesinin son kez Belediye olarak katıldığı etkinlik olması nedeni ile veda niteliği taşımasıdır.
10-Yapılacak festivalde esas olanın protokolden çok halkın önemsenip ve memnun edilmesi olduğu gerçeği unutulmamalı ve sadece bu festivale katılmak için kilometrelerce yol kat eden ve para harcayan misafirler ile bundan önceki festivallerden daha fazla ilgilenilmesi çok daha isabetli bir davranış olacaktır.
   Festival başlarken yaşadığım coşku gibi festival sonunda yaşadığımız güzellikleri ve memnuniyetleri sizlerle paylaşmayı temenni ediyor ve imkânı olan tüm insanımızı bu güzel etkinliğe katılmaya davet ediyorum.
Bu duygu ve düşüncelerle bundan öncekilerden daha coşkulu, birleştirici herhangi bir kazanın yaşanmadığı bir festivalin icra edilmesini temenni eder, tüm sıla hasreti çekenlerle sılada buluşmak dileğiyle herkese saygı ve sevgilerimi sunarım.