GAZETECİ YAZAR SİNAN KARAÇAY’IN İLK KİTABI ‘’ DEDEMİN GÖLGESİNDE’’ ÇIKTI

GAZETECİ YAZAR SİNAN KARAÇAY’IN İLK KİTABI ‘’ DEDEMİN GÖLGESİNDE’’ ÇIKTI

Uzun yıllardır Çıldırmanşet Gazetesi ve sosyal medya aracılığı ile paylaştığı yüzlerce yazı ile

        Uzun yıllardır Çıldırmanşet Gazetesi ve sosyal medya aracılığı ile paylaştığı yüzlerce yazı ile bölge ve ülke gündemine dair konular hakkında görüşlerini tarafsız ve ilkeli bir duruş göstererek paylaşan Gazeteci Yazar Sinan KARAÇAY ilk kitabını okurlarının beğenisine sundu. Dedesi ile birlikte geçirdiği kırk iki senelik yaşamını anlattığı kitabında ayrı başlıklar halinde yaşanmış onlarca hikayeler ile bölgenin kültür ve tarihine dair bilgilendirici hikayelerin yanında aynı zamanda küçük bir çocuğun penceresinden ayrılan anne ve babaların çocuklarının hissiyatı ve hayata dair korkularının ve çekincelerini anlatarak günümüzde sayıları hızla artan boşanmaların toplumsal ve psikolojik yönlerine dair de önemli mesajları barındıran gerçek yaşam hikâyelerinden yola çıkılarak anlatılan mesajlar veriyor.

        Taktim sayfasını Ardahan Üniversitesi kurucu rektörü ve Kafkasya Üniversiteler Birliği KUNİB’in başkanlığını yapan Prof. Dr. Ramazan Korkmaz yazdığı bu roman insanımıza geçmişlerini yad ederek yeniden tazeleme ve anılarını hatırlama fırsatı verirken aynı zamanda hayata dair birçok alanda ciddi bilgiler veren kıymetli bir baş ucu kitabı olma özelliğine sahip bir eser olma özelliğine sahip.

      Kitap ile ilgili görüşlerine başvurduğumuz KARAÇAY; ‘’ Yaklaşık bir yıla yakın bir zaman üzerinde çalıştığım bu kitap ile bölgemizi ve zengin kültürümüzü yaşanmış gerçek hikayeler ile anlatarak daha bilinir bir hale getirmek bunu yaparken de merhum dedeme olan vefa borcumu ödemek ve belki de en önemli olarak da günümüzde iki gün içinde evlenip üç gün içerisinde boşanılması neticesinde anne ve baba arasında kalan çocukların hissiyatlarına tercüman olma gayesi ile kaleme almaya gayret ettim.’’ diyerek kitaba dair bilgileri bizimle paylaştı.

        Son olarak KARAÇAY ‘’DEDEMİN GÖLGESİNDE adı ile çıkan kitabım ilk olarak 16-17-18 ve 19 Aralık 2001 tarihleri arasında İstanbul Maltepe sahilinde düzenlenecek olan 5.Kars Ardahan ve Iğdır tanıtım Günlerinde okurlarımız ile buluşacak ve burada dost sohbetleri yaparak arzu eden dostlarımıza kitabımı imzalayarak merhaba diyeceğim.’’ Diyerek tüm sevenlerini ve dostlarını bu etkinliğe davet etti.

         İşte DEDEMİN GÖLGESİ adlı kitabın Sayın hocamız Prof. Dr. Ramazan Korkmaz tarafından yazılan taktim sayfası ve okurlara kitabı anlatan sunusu;

        Her insan, bir başka dünyadır. Her insanın içinde binlerce, milyarlarca insan yaşar. Bu yüzden insanı anlamak, bütün zamanların en önemli problematiği olmuştur. Bahtiyar Vahapzade “İnsan göyde ay kimidir/ Görünmeyen tarafı var.” derken, insanın bu karmaşık bilinmezliğine işaret eder. Dünyada sekiz milyara yakın insan var ve her biri farklı bir dünyanın örneğidir. Çevremizdeki insanların, yakınlarımızın, hatta kendimizin zaman zaman tanımadığımız yönleri ile karşılaşınca şaşırıp kalmamız bu yüzdendir.

        Basında ve sosyal medyadaki yazılarıyla bir bakıma Anadolu’nun vicdan sesi olarak tanıdığım Sinan Karaçay ile son yıllarda -ne iyi ki- kardeşliğe dönüşen şahsi dostluğumuz da gelişti. Zaman zaman görüşüp memleketten, insanlıktan ve yaşlı dünyamızdan söz ederiz. Ancak son görüştüğümüzde bana kendi hayatını anlattığı bir kitap yazdığından bahsetti ve taslak metni gönderdi. Metni okudukça, Bahtiyar Vahapzade’nin şiirini yeniden hatırladım; “İnsan, göyde ay kimidir/ Görünmeyen tarafı var..:”

        Sevgili Sinan Karaçay’ın, küçücük bir bebekken başlayan zorlu hayat mücadelesi, neredeyse yarım asra yakın bir sürede kesintisiz devam etmiş; çok büyük zorluklardan geçmiş, vakitsiz terkedilişlerle yüzleşmiş ve yaman ayrılıklarla sınanmış. Belgesel filmlere konu olacak bu hayat serüveninin bir yüzü Sinan Karaçay ise, diğer bir yüzü de ona hem dedelik hem de babalık/annelik/abilik yapan büyükbabası Hüseyin Paşa Karaçay’dır. Otobiyografik bir roman tadındaki bu anı-yazıda başkişi Sinan Karaçay ama onun bütün hayat konseptine yön veren norm karakteri ise, Anadolu insanının çekirdek bir numunesi olan Hüseyin Paşa dedesidir. Bu anı-yazıda, masallardaki gibi altın kalpli bir dev ile naif ve kırılgan bir çocuğun hüzünlü öyküsünü bulacaksınız.

           Sevgili Sinan Karaçay’a bundan sonraki zorlu hayat yolunda sağlık ve mutluluklar diliyorum.

 Prof. Dr. Ramazan KORKMAZ