FESTİVAL ATEŞİ İZMİR`DEN

FESTİVAL ATEŞİ İZMİR`DEN

“Uzun yıllar doğduğu toprakları göremeyen hemşehrilerimizi baba ocağında buluşturmak, KAI’rı canlandırmak, turizm geliri aktarmak için EGE’de, Akdeniz’de değil bütün Kars Ardahan Iğdırlıları doğduğu topraklar

Bu 17'incisi yapılacak olan Göle Uluslararası Kültür ve Kaşar Festivali hazırlıkları başladı. 

 

Bu nedenle İzmir'de bir festival komitesi oluşturuldu. Ardahan Kahvaltı ve Manti Evi'nde yapılan toplantıda festivalin nasıl yapılacağı konusu enine boyuna tartışıldı. Toplantıda alınan en önemli karar ise festivale kurumsal bir kimlik kazandırılması için çaba harcanacağı oldu. Komite toplantısına katılanlar arsında alınan ortak karar sonucunda, EGE Bölgesi Kars, Ardahan, Iğdır (KAI) Denekler Federasyon Başkanı Öner Osmanoğuları 17. Uluslararası, Göle Kültür ve Kaşar Festivali Komite Başkanı seçildi. 

Seçimin ardından konuşan Öner Osmanoğuları, Temmuz ayında düzenlenecek olan festivalde, uzun yıllardan beridir doğduğu toprakları göremeyen Ardahan ve Gölelileri baba ocaklarında tekrar bir araya getirmek istediklerini vurguladı.

Osmanoğulları aynı zamanda KAI Vakfı'nı canlandırmak ve bölgede turizm gelirini aktarmak için sadece EGE ve Akdeniz'de değil bütün Kars, Ardahan ve Iğdırlıları doğduğu topraklarda buluşturmak için yapılacak festivallere KAI olarak tam destek vereceklerini söyledi. 

OSMANOĞLULLARI, DAHA ÖNCE HİÇBİR FESTİVALE DAVET EDİLMEDİK 

Daha önce yapılan festivallere davet edilmediklerin de altını çizen Osmanoğulları, "Bu güne kadar bölgemizde yapılan festivallerin hiçbirine davet edilmediğimiz için katılmadık. Ama bundan sonra bütün festivallere katılacağız. Memleketimiz ve doğduğumuz topraklara neler yapabiliriz, neler yararlı olabilir diye çaba sarf edeceğiz. Bölgeyle ilgili olarak Gazeteci Mustafa küpeli ve göç etmiş bazı hemşerilerimiz Kars, Ardahan ve Iğdır'da yapılan etkinliklere zaman zaman katılıp destek sunuyorler. Böylece hepimizin sesi, gözü, kulağı oluyorlar ve görevini de layıkıyla yerine getiriyorlar. Bu yılda kimlikli bir festivalin yapılması için 17. Uluslararası Göle Kaşar Festivali komitesini kurmak için bu toplantıyı düzenledik. Uzun zamandır festival fikirlerini duyuyorduk. Bu toplantı son derece yararlı geçmiştir. Herkes fikirlerini ortaya koydu." Dedi. 

ÜZERİMİZDEKİ KUŞATILMIŞLIĞI YARIP GÜZEL GÜNLERİ BİRLİKTE YAŞAMALIYIZ 

Daha sonra söz alan Gazetesi Mustafa Küpeli ise KAI vakıflarının yeteri kadar örgütlenemediği için başarılı olamadığına vurgu yaptı. Küpeli; "Yaşadığımız kentlerde kuşatma altına alındığımızın farkında bile değiliz. Sadece İzmir'de 450 bin Kars, Ardahan ve Iğdırlı yaşıyor. Buna karşın ne bir belediye başkanı ne de bir milletvekili bile çıkaramıyoruz. Bunun nedeni de bizlerin gurbette küçülmemiz, daraltılmamız, siyasi yelpazede işlevsiz kılınmamızdan kaynaklanmaktadır. Bunun sebebi bir kuşatma altında olduğumuz içindir. Öncelikle biz bu kuşatmaları yarıp büyük kentlerdeki hemşerilerimizin siyasi özgürlüklerine kavuşmalarını sağlamalıyız. Bunun için önce dernekler, daha sonra da siyasete önem verip gelecek kuşaklara güzel miraslar bırakmalıyız. Geri kalmışlık ve örgütsüz lük bizim kaderimiz olmamalıdır" dedi. 

GURBETİ SILADA BULUŞTURACAĞIZ 

17 Yıldan beridir bölgede yapılan bütün festivallere elinden geldiğince katıldığını belirten Küpeli daha sonra; "Kurumsallaştıramadığımız için festivaller gözümüzün önünde her geçen gün eridiğini görmek beni ve bütün hemşerilerimizi derinden üzmüştür. Kimlikli ve süreklilik arz eden bir festivalin temelini atmak için 8 aydır gece gündüz çalışıyoruz. Gurbeti sılaya taşımak içinde önce büyük şehirlerde komiteler kuruyoruz. Bu günde İzmir'de festival komitesini kurup işe başladık. 

PATENT ALINMADIĞI İÇİN ÜRÜNLERİMİZ PAZAR BULAMIYOR 

Festivallerimize paten almadığımız için ve yasal bir zemin kuramadığımız için başarılı olmadık. Bu gün Dünya da 7 milyar dolarlık tarım yapılıyor. Fakat bunun ancak yüzde 2'si organik olarak yapılıyor. Kars, Ardahan ve Iğdır organik ürün yetiştirmek için eşsiz bri iklime sahiptir. Ne yazık ki dünya bunu bilmiyor. Bu festivalde bütün yerel zenginliklerimizi tanıtacağız. Tarım ve hayvansal ürünlerimizin de patentini almadığımız için pazarlayamadık. Bunun için bu festival de bu olumsuzlukları tamamen ortadan kaldırıp organik ünlerimizin dünya pazarlarında yerini alması için gerekeni yapacağız." Diye konuştu. 

TİCARİ ALANLARIMIZIN FAKINDA DEĞİLİZ 

Toplantıda KAI eski Dernek Başkanı Yalçın Mete de söz alarak bölge illerine önemli bir potansiyele sahip olan ticari alanların farkında olunmadığına dikkat çekti. Mete; "Öncelikle bu komiteyi kurmak için İzmir'e gelen Sayın Mustafa Küpeli ve ekibine teşekkür ederiz. Ben bu toplantıya dernekçi olarak değil işadamı olarak katıldım. Bizler festivale ticari olarak bakacak olursak kazanırız. Çünkü paranın yönü nereyse bakarsa işadamı da o yöne doğru yönelir. Böyle bir uluslararası projeyi herkesin desteklemesi gerekir. Yıllardır ulusal alanda tanıtılmadığı için dünyanın en değerli organik ürünlerini satamıyorduk. Ama böyle ulusal bir etkinlikte satış noktasında önemli mesafeler alınacağı inancı içindeyim. Küpeli'nin organize ettiği Göle Kaşar Festivali'nin İzmir komitesinde yerimi alıp gereken desteği sunacağım" dedi. 

TEKİN ALPTEKİN, 1000 TANE ŞAPKA BENDEN 

Daha sonra söz alan İzmir Büyükşehir Belediyesi AK Parti Eski Meclis Üyesi İşadamı Tekin Alptekin de festival için 1000 adet şapka sözü vererek; "Göleli olmaktan gurur duyuyorum. Böyle bir ortamda bulunmak onur vericidir. Sayın Mustafa Küpeli yakın köylüm ve akrabamdır. Yaptığı bütün etkinliklerde hep memleketini düşünmüştür. İz bırakacak unutulmayacak bir festival organize edeceği için İzmir Festival Komitesinde yer alıp desteğimi sunacağım. Bunun yanında Tekin Emlak ve İnşaat Firmamdan tam 1000 şapka yaptırıp festival alanında dağıtacağım. Aynı zamanda Festival Komitesinin bana önereceği maddi manevi bütün desteği ve katkıyı sunacağım. Bizler eğitimli toplumuz siyaseti kültürün içine sokmamalıyız. Öyle yaparsak derneklerimiz kar gibi erir gider. Bu güne kadar ne yapıldıysa yapıldı. Bundan sonra siyasetle dernekçiliği bir birine bulaştırmazsanız bende sizinle çalışırım." Dedi. 

BEKTAŞ GÜL; YÜREKLERİMİZİ GÖLE DE BİRLEŞTİRELİM 

İzmir Büyük Şehir Belediyesi Eski meclis üyesi Bektas Gül de "Hepimiz belli partilerdeniz. Siyasi düşünürüz ama hepimiz hemşeri görevlerimizin olduğunu bildiğimiz için Mustafa Küpeli arkadaşımızın özenle hazırladığı ve hemşerilerimizin tatillerini festivale ayarlasın diye aylar önce çalışmasını sürülen 17. Uluslararası Göle Kültür ve Kaşar festivali İzmir komitesinde yerim alacağım. Diğer yandan festivale kesinlikle katılacağım. Orada Gülüstan köyü için Festival alanında bir çadır yapacağım. Göle Festivaline katılmak için gidecek hemşerilerimiz için araç konusunda İzmir Büyük Şehir belediyesinden araç temini için gereken çabayı göstereceğiz" diye konuştu. 

CEVAT KIZILATEŞ; BÜTÜN YOLLAR GÖLE DE BULUŞUSUN 

Buca belediyesi Meclis Üyesi Cevat Kızılateş da söz alarak; "1996 da başlayan Göle festivaline bu güne kadar davet edilmedik. Bu yıl Mustafa Küpeli arkadaşımızın Ağa olması ve aylar önce Göle 17. Uluslararası Festival olarak organize etmesi Ege de, Akdeniz'de tatil yapan bütün hemşerilerimizin festivale katılması demektir. Bu anlamda Göle festival için Komitede görev almanın dışında maddi anlamda üzeremize ne düşüyorsa gerekeni yapacağız. En önemlisi İzmir'de yaşanan Gölelilerin baba ocağına gitmesi için elimizden ne geliyorsa yapacağız."dedi. 

TUNCER POLAT; FESTİVALİN AFİŞ VE DAVETİYESİ BENDEN 

Karabağlar Belediyesi Meclis Üyesi KAI Dernekler Federasyon Genel Başkan Yardımcısı Tuncer Polat; "Mustafa küpeli'ye teşekkür ederiz. Ömrünü memleketimize ve derneklere adadı. Gurbeti sılayla buluşturacak bu dev organizasyon herkes gibi beni de heyecanlandırıyor. Bu festivalin İzmir komitesinde yerimi alacağım. Festivalin İzmir boyutundaki davetiye ve afişlerini yaptıracağım. Bunun yanında üzerime ne düşerse eksiksiz yerine getireceğim" dedi. 

TURAN YALÇIN; ETKİNLİKLERİMİZİN TAMAMI KURUMSALLAŞMALIDIR 

Toplantının sponsorluğunu üstlenen ve toplantıyı tertip eden İzmir Liman Müdürü Turan Yalçın; "İzmir Festival komite toplantısını yapmak için teklifimizi kabul edip İzmir'e kadar gelen Sayınn Küpeli'ye teşekkür ederim. Çalışmaları, projeleri dinlerken sanki bir ordu hazırlamış gibi umutlarım büyüdü. 10 yıl önce İzmir KAI Dernek Başkanlığım dönemimde Federasyon kurma toplantısında yerini alıp İzmir Kars Ardahan Iğdır Dernekler Federasyon kuruluş tüzüğünü sunması bizi çok heyecanlandırmıştı. Festivalin İzmir komitesinde yer almanın dışında maddi ve manevi destek sunacağım" dedi. 

GÖKHAN YILDIRIM; GÖLE İLÇEM İÇİN GÖREVE HAZIRIM 

Ak Parti İl Eski yönetim kurulu üyesi Gökhan Yıldırım; "Herkesin memleketine bir vefa borcu vardır. Bende kendimi öyle hissettiğim için Festival komitesinde yer alıp maddi ve manevi destek sunacağım."

FESTİVALİN EN BÜYÜK ATEŞİNİ İZMİR'DE YAKACAĞIZ

Toplantıda kapanış konuşması yapan Festivalin İzmir Komite Başkanı seçilen Öner Osmanoğllurı, 1Bu gün burada gördüm ki herkes festivalin layıkıyla yapılmasını bekliyormuş. Bu nedenle biz festivalleri duyurmak için İzmir Konak meydanında bir mini festival yapacağız. Beni telefonla arayan Usta Sunucu Kemal Alin İzmir komitesi adına festivale katılacak. Bunun gibi Festival sürprizlerimizi zaman geldiğinde açıklayacağız. Dedi. 

FESTİVAL KOMİTESİ ŞU İSİMLERDEN OLUŞTU: 
Komite Başkanlığına EGE Bölgesi KAI Dernekler Federasyonu Genel Başkanı Öner Osmanoğuları, Komite üyeliğine Buca Belediyesi Meclis Üyesi Cevat Kızılateş, Karabağlar Belediye Meclis Üyesi Tuncer Polat,  İzmir Liman Müdürü Turan Yalçın, Bornova Belediyesi AK Parti Meclis Üyesi Yahya Yıldız, İzmir Göle Dernek Başkanı Mustafa Küpeli, İzmir Göle Gülstan Köyü Dernek Başkanı Mustafa Bozkurt, İzmir Göle Tantakıran Köyü Dernek Başkanı Muzaffer Sarıtaç, İzmir Göle Durucasu Köyü Dernek Başkanı Atila Işık, İzmir Göle Çayırbaşı Dernek Bakanı Ali Yücel Güner,  EGE Bölgesi KAI Dernekler Federasyon Genel Başkan Yardımcısı İbrahim Özkaya Yazar, İzmir Büyükşehir Belediyesi Eski Meclis Üyesi Bektaş Gül, İzmir Büyükşehir Belediyesi Ak Parti Eski Meclis Üyesi Tekin Alptekin, İzmir Ak Parti Yönetim Kurulu Üyesi Gökhan Yıldırım, Çiğli Karabağlar KAI Dernek Başkan Yardımcısı Ömer Kocak, CHP Karabağlar İlçe Yönetim Kurulu Üyesi ve Federasyon Genel Başkan yardımcısı Polat Manduz, İşadamı Yalçın Mete seçildiler.