FATURA GENE ÇALIŞANA KESİLDİ

FATURA GENE ÇALIŞANA KESİLDİ

Devletin tüm kaynaklarını hesapsızca ayakları altına serdikleri yandaş müteahhitlere taahhüt ettikleri tüm bedelleri kuruşu kuruşuna ödeyen hükümetimiz

FATURA GENE ÇALIŞANA KESİLDİ

Devletin tüm kaynaklarını hesapsızca ayakları altına serdikleri yandaş müteahhitlere taahhüt ettikleri tüm bedelleri kuruşu kuruşuna ödeyen hükümetimiz ekonomide yaşanan sıkıntıların ve her geçen gün biraz daha e artan kaynak ve bütçe sıkıntısının faturasını yine geçim sıkıntısı ile boğuşan salgının ve ekonomik krizin belini büktüğü çalışanlara kesmeye hazırlanıyor.

AK Partili Nilgün Ök ve arkadaşlarının imzasıyla TBMM’ye sunulan torba yasa teklifi Plan Bütçe Komisyonu’ndan geçti. Teklif uyarınca hastalık ve doğum izninde rapor kullananlara Sosyal Güvenlik Kurumu’nca ( SGK) verilen geçici iş göremezlik ödeneği azaltılacak. Mevcut düzenlemeye göre, rapor kullananlara, işçinin son üç aylık dönemdeki günlük ortalama ücretinin 3’te 2’si oranında geçici iş göremezlik ödeneği veriliyor. Halk arasında rapor parası da denilen ödenekler, teklif yasalaştığında son 3 aylık ortalama ücret yerine son 12 aylık ortalama ücret üzerinden hesaplanacak.

Rapor kullanılan tarihten önceki çalışma süresi 180 günden az olanların günlük rapor parası ise asgari ücretin iki katı üzerinden hesaplanacak ödeneği aşamayacak. Buna göre, 180 günden az çalışması olanlara 2021 yılı için en fazla günlük 159 lira, aylık 4 bin 770 lira rapor parası verilecek.

Bu ne demektir?

Asgari ücretli bir işçi bugün hastalık sebebiyle rapor aldığında mart, şubat ve ocak ayındaki günlük ücreti üzerinden hesaplama yapılır. Bu üç aylık dönemdeki günlük ücret 119,25 TL, günlük rapor parası da 79,50 TL üzerinden hesaplanır. Yapılacak bu düzenleme ile istirahat paralarının ödemesinde son on iki ayın ortalamasını dikkate alırsanız bu süre geriye doğru sayıldığında Nisan 2020’ye kadar gider. 2020 asgari ücretin günlüğü 98,10 TL’dir, rapor parası ise bu durumda 79,50 TL’den 68 TL’ye düşmektedir. Bu durumda İşçinin rapor parasında 1 günlük kaybı 11 liradır. Bu asgari ücretle çalışan bir işçi için az bir para değildir. 2019 yılında Sosyal Güvenlik Kurumu 3 milyon 383 bin 911 işçiye rapor vermiş ve bu raporların karşılığı olarak 27 milyon günlük rapor parası ödenmiştir. Günlük 11 liralık kayıpla çalışanlar için bu yıllık 300 milyon TL’lik bir kayıp devlet için ise kazanç demektir.

Zaten işçinin rapor parasında ciddi bir kaybı vardır. On günlük rapor aldığı zaman ilk iki günü ödenmemektedir, sekiz günlük rapor parası ödenmektedir.  Bu durumda bile İlk iki günün ödenmemesi yapılmayan çalışana reva görülen bu uygulamadan derhal geri dönülmeli tüm krizlerin hesabı çalışan emekçilere kesilmekten vazgeçilmelidir.

Tüm krizleri siyasiler çıkartırken bedellerini de emeği ile çalışanlara ödetmek ne vicdani ne insani ne de ahlakidir.

Eğer devlet tasarruf yapacak ise gariban işçinin hastalık parasından değil yandaş müteahhitlere oluk, oluk akıtılan kaynaklarının önü kesilerek yapılmalıdır.

 

 

Sinan KARAÇAY

Çıldırmanşet-İstanbul