EY KÖPRÜ ÖKÜZÜ!

EY KÖPRÜ ÖKÜZÜ!

Ey öküz...

Ey öküz, Osmangazi Köprüsü´nün maliyetini çarpıtarak insanların aklını şaşırtmaya ve insanları aptal yerine koymaya çalışıyorsun utanmıyor musun?
Utanmadan ve alçakça bir yaklaşımla buna da Atatürk´ü alet ediyorsun? Neymiş efendim köprünün zararı her yıl bir köprü parası kadarmış..
Ulan gerizekalı, ulan öküz? Bu kadar yetkilisi, uzmanı ve hesap alan departmanları bunu hesaplayamadı da sen mi hesaplıyorsun? Bir tek akıllı sen misin?
Sana sunulan çarpıtma rakamları sayfana taşımaya utanmıyor musun?
Yine de rakam vereyim? Köprünün kamulaştırmalar dahil maliyeti 33 milyar TL?
Yıllık zararı ise 1,3 milyar TL? Bu rakam her yıl gitgide azalacak bunu sen de biliyorsun ama işine gelmiyor.
İstanbul´u şu günlerde hiç gezmedin mi? Turist otobüsleri yüzünden ve sahile o kadar yol yapılmasına rağmen tur otobüslerine yol yetmiyor? Ülkenin her yanından otobüsler kolaylıkla İstanbul´un turizmi ile buluşuyor.
İstihdam konusunu da anlatayım; köprü ile direkt bağlantılı 6 bin ve endirekt olarak 80 bin insan için iş imkanını da görmezsin sen.
Kalkınma konusunu da bilmezsin onu da izah edeyim? Kalkınma ve ilgili bölgelerdeki etkisi rakamsal olarak 78 milyar dolar. Bölgede arsa alan, yatırım yapan, gayrımenkulu değerlenen, kira geliri yükselen ve bunlarla ilgili kazançları da bölge insanından dinle, onlar sana daha iyi anlatır.
Refah seviyesi konusuna gelince; köprü ve otoyolların geçtiği bölgedeki insanlarımızın refah seviyesindeki yükselmeyi de sahip oldukları otomobillerden çok rahat gözlemleyebilirsin. Giyim ve tüketim alışkanlıklarını araştırarak öğrenebilirsin.
Can güvenliğini görmezsin onu da izah edeyim? Köprü ve otoyollar yapılmadan önce binlerce insanımızı bu yollarda trafiğe kurban veriyorduk. Tabi senin için canların önemi yok, siyasetin önemi var. Çirkef siyasetin daha önemli.
Köprü ve otoyolların komşu bölgelere olan etkisini anlatayım? Komşu bölgeler hem kalkınmadan hem de refah seviyesinden paylarını aldığı gibi, turizm faaliyetlerinde de ciddi canlanma var.
Limanlar ve deniz taşımacılığına etkisi ise hayli ilginç? Limanlar hareketlendi ve deniz taşımıcılığının cazibesi son 3 yılda gözle görülür şekilde % 35 arttı. Tabi sen bunu da anlamazsın.
Zirai ürünlerin ilgili bölgelere taze olarak, zaman kaybetmeden ve bozulmadan vatandaşımıza ulaştırılması da seni ilgilendirmez tabi. İnsanımın sağlıklı beslenmesi senin siyasetinin dahilinde değil.
Köprü sebebiyle kısalan mesafenin ve düzgün yolda gitmenin; araçların yıpranma payları, lastik yıpranmaları ve mekanik yıpranmalarına olan etkisini de bilmezsin sen. Çakır çukur yollar olsun diye inat edersin bilirim.
Pazarlama faaliyetlerine etkisini de görmezsin? Güney Marmara, Ege ve Karadeniz bölgelerinden gelen pazarlama ürünlerindeki artışı da görmezsin. Pazarlama için çok önem arzeden; yol/ zaman/ maliyet/ kalite korunması faktörlerini de hesap etmezsin. Sen sadece köprü sebebiyle devletin ödediği amortismanı öne çıkarırsın.
Ülkemin vizyonuna etkisini hiç hesaplamazsın? Dünyanın 3. Köprüsüne sahip olmanın hazzını ve coşkusunu anlayamazsın? Bu hakkı elin gavuru dediklerin teslim eder de sen teslim etmezsin. Onlar dudak ısırır da sen ısırmazsın...
Başta dedim ya sen öküzsün, öküz.

Nihat Ağdemir