www.cildirgoyce.com

EURASİA´DAN KORKMAZ´A ÖZEL RÖPORTAJ

EURASİA´DAN KORKMAZ´A ÖZEL RÖPORTAJ

Eurasia Dairy analitik haber portalı ...

    Eurasia Dairy analitik haber portalı Kafkasya Üniversiteler Birliği (KÜNİB)  Başkanı Prof. Dr. Ramazan Korkmaz ile sohbet tadında bir röportaj gerçekleştirdi. Röportajda Ramazan Korkmaz, KÜNİB´in kurulma amacı, projeleri ve hedefleri ile ilgili soruları cevapladı.

EurasiaDiary: Sayın Korkmaz,  Bölgede büyük bir sinerji yaratan Kafkasya Üniversiteler Birliği (KÜNİB) nasıl ve ne zaman kuruldu?

Ramazan Korkmaz:  İnsanın, üzerinde yaşadığı topraklarla arasında kadere dönüşen bir ilişkisi vardır. Yani üzerinde yaşadığımız topraklar bizim kaderimizdir. Kafkasya Üniversiteler Birliği (KÜNİB), kaderimiz üzerinde bir düşünme refleksidir. Zira dünyada bütün insanlar, topluluklar, ülkeler birleşerek büyüyorlar. KÜNİB´in kuruluş amacı da tam bu derin ve hayati reflekse dayanıyor. Birleşerek büyüyen ve gelişen dünyaya Kafkasya bölgesinden akademik nitelikli bir katkı sağlamak istedik. Bu amaçla KÜNİB, 2009 yılında Ardahan Üniversitesi´nin öncülüğü ve ev sahipliğinde; Türkiye, Gürcistan ve Nahcıvan´dan 7 üniversitenin katılımıyla ve o zamanki YÖK Başkanımız Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan beyin refakatinde kuruldu.

EurasiaDiary: Temel amaçlarınız ve hedefleriniz neydi?

Ramazan Korkmaz:  Temel amacımız; birleşerek sorunları daha üst düzey platformlarda çözen, dünyaya bölgesel bir katkı sağlamak ve üzerinde yaşadığımız toprakların geleceğine dair bir tavır geliştirmektir. KÜNİB´in kuruluş gayesi tam da dünyanın bu gelişen trendine denk düşüyor; Kafkasya merkezli ama Orta Asya ve diğer coğrafyalardan da Kafkasya perspektifi olan üniversitelerin imkânlarını birleştirerek ortak projeler geliştirmek, öğretim üyesi ve öğrenci değişim programları ile akademik akışkanlığı hızlandırmak ve böylece bölgede aktif bir farkındalık düzeyi oluşturmaktır. Kısaca belirtmemiz gerekir ise KÜNİB´in temel amacı; bölge üniversiteleri özelinde bölge gençliğini ortak kaderleri üzerinde düşünmeye ve eylemsel birliğe sevk etmektir.

EurasiaDiary: Somut olarak gerçekleştirdiğiniz çalışmalar ve projelerden bahseder misiniz?

Ramazan Korkmaz:  KÜNİB´in en somut projesi; Avrasya´nın ERASMUS´u olarak adlandırılan Mevlana Değişim Programının işlevsel hale dönüşmesine yaptığı katkıdır. Yukarıda bahsettiğim gibi programın doğuşundan uygulamasına ve yürütülmesindeki sorunlara kadar tamamına KÜNİB aktif katkılar sağlamıştır.

İkinci önemli çalışmamız; bölge ve ülke üniversiteleri arasında sağlamış olduğumuz koordinasyondur. Üçüncü olarak ?Tehlike Altındaki Diller (Endangered Languages) Konferansı?(Harvard Üniversitesi, Rice Üniversitesi, Smithsonian Enstitüsü, UNESCO, TDK, Manas Üniversitesi ve Ardahan Üniversitesi işbirliğiyle gerçekleşti), Dördüncü olarak ?Kafkasya´ya Genç Bakışlar? adıyla düzenli olarak yaptığımız sempozyumları söyleyebilirim.

Beşinci olarak Kafkaslardaki Yüksek Öğretim Kurumlarının Akreditasyon Sorunlarını Tebriz´de YÖK´ün refakatinde tartıştık (19 Mayıs 2015) ve önemli sonuçlar elde ettik. Ayrıca Tebriz Üniversitesi´nde; Kafkaslardaki ?organ nakli ve sorunları´ hakkında Türkiye, İran, Gürcistan ve Azerbaycan´ın imkânları tartışıldı (19 Mayıs 2015). Altıncı olarak ?Kafkasya´nın Yüzleri? adlı prestij projemizi sayabiliriz. Uzun yaşamanın mekânı olan Kafkasya coğrafyasında yüz yaşını aşmış insanları derledik, fotoğraflarını çektik, hayat hikâyelerini derledik, beslenme ve yaşama alışkanlarını tespit etmeye çalıştık. Tamamlanması için bazı ülkelere yine gitmemiz gerektiğinden projemiz halen sürmektedir. 19-20 Mayıs 2016 tarihlerinde YÖK Başkanımız Sayın M. A. Yekta Saraç Beyefendinin ve beraberlerindeki YÖK heyetinin katılımlarıyla Kırgızistan´ın Bişkek kentinde gerçekleştirdiğimiz KÜNİB 6. Olağan Kongre´mizde geleceğe yönelik önemli adımlar atıldı, yeni üniversiteleri bünyemize kattık. Ben inanıyorum ki bu atılım Bilim ve Dostluk çerçevesinde hepimizi kuşatacak ve yarınlarımıza, üye ülkelerin dostluğuna katkıda bulunacaktır.

Ayrıca, 59. Uluslararası Sürekli Altay Araştırmaları Konferansı (PIAC) 26 Haziran ? 01 Temmuz 2016 tarihlerinde Ardahan Üniversitesi´nde gerçekleşti. Bu kongrenin önemi 58 yıldır düzenli olarak gerçekleşen bir toplantı olması ve Asya-Altaylar konusunda alanında yetkin akademisyenleri barındırmasıdır. Kafkasya Üniversiteler Birliği 7. Olağan Kongresi de 19 Mayıs 2017´de Kazakistan´ın Almatı şehrinde "Multikulturalizm" temasıyla yapılacaktır.

EurasiaDiary: Önümüzdeki yıllarda yeni faaliyetleriniz de olacak mı?

Ramazan Korkmaz:  Gelecek yıllarda fuar ve YÖS sınavlarına devam edeceğiz. Ayrıca sempozyum, kongre gibi faaliyetlerimiz de sürecek. Şimdi daha çok bölge ülke üniversitelerinin imkânlarını birleştirmeye gayret edeceğiz. KÜNİB´in nihai hedefi ise,  ortak bir üniversite kurmak ve onu uluslararası statüde öne çıkarmaktır. Çalışmalarımızın özü ve ruhu bu büyük rüyanın gerçekleşmesine yöneliktir. Bölgesel anlamdaki işbirliğimiz, daha güçlü ve huzurlu bir geleceğin teminatı olacaktır.

EurasiaDiary: Sayın Korkmaz, verdiğiniz bilgiler, yaptığınız değerli çalışmalar ve bu duyarlı çalışmalarınızın devam etmesi dileğiyle size çok teşekkür ediyoruz. 

Ramazan Korkmaz:  Ben de bu güzel sohbet için teşekkür ediyorum.

Haber: http://eurasiadiary.info.tr/