www.cildirgoyce.com

ESNAFI RAHATLATACAK HABER

ESNAFI RAHATLATACAK HABER

yaşanan ekonomik durgunluktan dolayı...

    Ardahan Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Mustafa Morkoç, yaşanan ekonomik durgunluktan dolayı esnafın nefes alabilmesi için mevcut hükümetimiz tarafından kooperatif kredisinin açıldığını söyledi.

     Son yıllarda esnafın ekonomik durgunluktan dolayı çok etkilendiğini açıklayan ESOB Başkanı Mustafa Morkoç, ?AK Parti hükümetimizin ilgili ekonomi kurmayları, esnafın yaşadığı ekonomik sıkıntılarının çözülmesi için kooperatif kredisini açtı. Odamıza kayıtlı olan her esnaf kardeşimiz bu kredide yararlanabilecektir. Kooperatif kredisinin içeriği hakkında Ardahan Esnaf ve Sanatkarlar Odamıza uğrayarak daha geniş bilgi alabilirler? dedi.

     Ardahan Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Mustafa Morkoç, kredilerin detayları hakkında şu açıklamalarda bulundu:

ESNAFA KREDİ MÜJDESİ! FAİZİN YARISI DEVLETTEN!

    Esnafa, işini büyütmek isteyen girişimcilere dokuz farklı kredi seçeneği sunuluyor. Üst limiti 150 bin liraya kadar çıkan kredide faizin yarısı devletten.

HER İHTİYACA FARKLI

    Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifleri Birlikleri; Merkez Birliği Kefalet Kooperatifleri, kamu bankaları aracılığıyla esnafa ve sanatkara dokuz farklı kredi imkanı sunuyor.

MASRAFI NEREDEYSE YOK!

Bu kredilerde de uygun ödeme koşulu mevcut. Vadesi 12 aydan 60 aya kadar çıkan kredilerin taksitleri aylık, 3 aylık ve 6 aylık şeklinde ödenebiliyor. Kredilerin üst limiti ise 150 bin lira. Faizi de çok uygun. Normal şartlarda yıllık maliyeti yüzde 15´i aşan 150 bin liralık kredi, kooperatifler eliyle yüzde 4-5 faizle alınabiliyor. Masraflara yıllık maliyet yüzde 7-8 oluyor. Kredilerin kullandırılması için Halkbank görevlendirildi.

SONRA İADE EDİLİYOR

Yarısı hazine tarafından karşılanan düşük faizli bu krediler alındığında kooperatif ve Halkbank yüzde 2´şer komisyon kesiyor. 100 bin liralık kredi için bu, toplam ´4 bin lira masraf´ demek. Kooperatifler ayrıca kefil olup aracılık ettiği krediyi riskten korumak için ekstra yüzde 3 kesinti yapıyor ama kredinin son taksiti ödendiği anda yüzde 3´lük kesinti esnafa iade ediliyor.

HERKES BAŞVURABİLİR

Kooperatifler aracılığıyla alınan 5 yıl vadeli 100 bin lira kredinin geri ödemesi 120 bin lira. Bu kredilere esnafın tamamı başvurabilir. ´Esnaf sicil kaydının´ ve ´Vergi Levhası´nın olması yeterli. Başvuru yine esnafın olduğu kooperatiflere yapılıyor. Kooperatifler kredi başvurusu yapan esnaftan herhangi bir ücret talep etmezken aidat da ödemiyor.

İŞLETME KREDİSİ ŞARTI:

Kooperatiflere üye olmak. Amacı: Hammadde ve döner sermaye ihtiyacını karşılamak. Teminatı: Kooperatif ve şahıs kefaleti, ipotek, işletme rehni. Limiti: 150.000 TL Vadesi: 1-5 yıl.

EŞİT TAKSİTLİ KREDİ ŞARTI:

Kooperatife ortak olmak. Amacı: Esnafın ihtiyaçlarını karşılamak. Teminatı: Kooperatif ve şahıs kefaleti, ipotek, isletme rehni. Limiti: 150.000 TL Vadesi: 12-24 ay.

TESİS KREDİSİ ŞARTI:

Kooperatife üye olmak. Amacı: Yeni makina, araç ve gereç alımına destek. Teminatı: Kooperatif ve şahıs kefaleti, ipotek, işletme rehni ve sigorta. Limiti: 150.000 TL Vadesi: 2-5 yıl.

İSTİHDAM KREDİSİ ŞARTI:

Kooperatife kayıtlı esnaf olmak. Amacı: Personel ihtiyacını gidermek, ülke istihdamına katkı. Teminatı: Kooperatif ve şahıs kefaleti, ipotek, işletme rehni ve sigorta. Limiti: 150.000 TL Vadesi: 1 yıl ödemesiz, 3 yıl.

İSKONTO KREDİSİ ŞARTI:

Kooperatife ortak olmak. Amacı: İşletme giderlerinin finansmanı. Teminatı: Kooperatif ve şahıs kefaleti, ipotek, ticari işletme rehni. Limiti: 150.000 TL Vadesi: 1-9 ay.

İHRACAT-TESİS KREDİSİ ŞARTI:

Kooperatife üye olmak. Amacı: İhraç edilen ya da edilecek malın üretimi için ihtiyaç duyulan makina teçhizat alımına destek. Teminatı: Kooperatif kefaleti, 2 şahıs kefaleti ve sigorta. Limiti: 150.000 TL Vadesi: 1´inci yılı faiz ve anapara ödemesiz 4yıl.

TAŞIT EDİNDİRME KREDİSİ ŞARTI:

Esnaf odasına kayıtlı şoför olmak. Amacı: Yeni otomobil, kamyonet ve minibüs alımlarına destek. Teminatı: Kooperatif kefaleti ve şahıs kefaleti, rehin, Halkbank lehine kasko sigortası. Limiti: 150.000 TL Vadesi: 2-5 yıl.

TAŞIT ONARIM KREDİSİ ŞARTI:

Geçimini şoförlük veya nakliyecilikle sağlayan ve tek taşıta sahip şoför ve nakliyeci olmak. Amacı: Taşıtların bakım-onarımını ile lastik veya yedek parça alımını sağlamak. Teminatı: Kooperatif ve şahıs kefaleti, ipotek. Limiti: 150.000 TL Vadesi: 1-4 yıl.

ARAÇ YENİLEME KREDİSİ ŞARTI:

Kooperatife üye şoför olmak. Amacı: Okul ve personel servis araçları ile şehir içi yük taşımacılığında kullanılan kamyonetlerin yenilenmesini sağlamak. Teminatı: Kooperatif kefaleti, 2 şahıs kefaleti, kasko sigortası ile taşıt rehini Limiti: 150.000 TL Vadesi: 3 yıl.