ESKİ KÖYE YENİ ADET

ESKİ KÖYE YENİ ADET

Çıldır İlçe Özel İdare Müdürü Yusuf Coşkun yaklaşan yerel seçimler öncesi yazılı açıklamada bulundu.

     Çıldır İlçe Özel İdare Müdürü Yusuf Coşkun yaklaşan yerel seçimler öncesi yazılı açıklamada bulundu.
   Coşkun yaptığı açıklamada “Aslında bu satırları yazmak için epey süredir bekledim. Çünkü yaklaşan yerel seçimler kapsamında bu işe taliplilerin uygulamak istedikleri plan ve projelerini her platformda anlatmasını bekledim ama Hak getire. İşin garibi aday adaylarının bu yönde hareket etmemelerini anladım da toplumun önemli bir bölümünün aday adaylarını değerlendirirken ikbal ve ahbap-çavuş ilişkisi boyutunda baktığını da anlamış değilim. Neyse…  
    İlçemiz Cumhuriyet'in kuruluşu ile birlikte İlçe olmuş, 1578 yılından Osmanlı-İran Savaşı ile başlayan Sancakbeyliği konumu asırlarca  devam etmiştir. Aşık Şenlik gibi bir değere sahip olduğu gibi yerleşik ve baskın bir kültüre de sahiptir. El değmemiş bakir doğası, muhteşem bitki florası ve zengin yabani hayvan faunası da bunların cabası.   
     Bugün itibar ile Çıldır İlçemizde 3 adet hes inşaatı devam etmekte, 2 adet hes yapımı için ise teknik çalışmalar devam etmektedir. 
    İlçemizi yüksek standartlarda Dünya ile entegre edecek olan gerek Ardahan ve gerekse de Kars istikametinden başlatılan bölünmüş yol çalışmaları son hızla devam etmektedir. 
     Kapasite bakımından Ülkemizin  3'ncü ama teknik kapasitesi açısından Ülkemizin en önemli hudut kapısı olacak olan Aktaş Kara Hudut Kapısı haziran-2014  itibari ile tamamlanacaktır.
   Yapımı büyük bir hızla devam eden Kars-Tiflis Trenyolu ve bu kapsamındaki Yukarı Canbaz İstasyonu İlçemizin karayolunda olduğu gibi trenyolu asçısından da Ülkemizin en önemli koridorlarından biri olmasını sağlayacaktır.        
     Her geçen gün gelişen Çıldır Meslek Yüksekokulu 1-2 yıl içinde su ürünleri fakültesi ile bu yükselişini taçlandıracaktır. Bu devasa yatırımları sıralamamım nedeni artık yerel yönetimler noktasında işlerin eskisi gibi olmayacağının bilinmesidir. 
Merkezi İdarenin yetkilerinin bir bölümü son yıllarda yapılan  yasal düzenlemeler ile zaten yerel yönetimlere devredildi. Gelecek 5 yıl içinde de Özel İdarelerin kaldırılıp, bu kapsamdaki görev ve yetkilerin Belediyelere devredilmesi Ülke gündemindedir. Ülkemizin genelinde olduğu gibi İlçemizde de başta Belediye olmak üzere yerel yönetimlere aday adayı olan arkadaşların bunları göz önünde bulundurup buna göre projeler üretmesi kaçınılmazdır. Hele bir kazanayım, bakarız yada kervan yolda dizilir anlayışı ile bir yere gidilemeyeceği bilinmelidir. 
     Kişi başına düşen yatırım noktasında Ülkemiz ortalamasının belki de en üstündeyiz. Sadece Çıldır İlçe Merkezi, Aşık Şenlik ve Yıldırımtepe'nin değil bugün itibari ile Arpaçay İlçesi sınırlarına kadar giden Çıldır coğrafyasının temsilcisi olduğunu bilincinde olan bir yerel yönetim anlayışının hakim kılınması gerekmez mi?
Köklü tarihimizin en önemli ritüellerinden olan İshak Paşa Sarayı'nı merak edip görmeyenlerin, Ahıska'nın nerede olduğunu bilmeyenlerin, Aşık Şenlik'ten 3-5 dize bilmeyenlerin bu gibi özel görevlere talip olması ne kadar doğrudur acaba.
   Evet sevgili Çıldırlılar. Yazımın bundan sonraki bölümünde de önümüzdeki dönemde imkan tanınması halinde belediyecilik temelinde yapmayı planladığım plan ve projelerin bir kısmı hakkında kısa bilgiler vermek istiyorum. 
Aşağıda sıraladığım plan ve projeler ile ilgili olarak sadece rastgele seçtiğim bir konu ile ilgili detaylı bilgi vereceğim, diğerlerinin ayrıntısı da şimdilik ben de kalsın. Birkaç gün içinde de bunların başta finansman, gereklilik, kamu yararı ve uygulanabilirliğini açıklayacağım. Sadece ilk yorumlarınızı merak ettiğim için bir çalışma hakkında bilgi verdim. Diğer detayları anlatmayı sonraya bıraktım. 
     Şimdiden yorum ve düşünceleriniz için teşekkür ederken önümüzdeki  süreçte bu görevler kimlere tevdi edilirse yanında olacağımın bilinmesini istiyorum.  Başlıktaki 'eski köye yeni adet' ise sloganımız olsun.  
- Aşık Şenlik Meydanı
(Yenimahalle Karadeniz Taş Fırını önündeki yaklaşık 150 m2 şahıs arazisinin kamulaştırılması, Sağlık Grup Başkanlığı hizmet binasının kuzey tarafında bulunan ihata duvarının 10 metrelik bölümünün iç alana çekilmesi, kesinleşmiş yıkım kararı bulunan Çıldır Lisesi'nin (eski) erkek öğrenci yurdu binasının yıkımı sonucu elde edilecek olan alan birleştirilerek elde edilecek olan  1.5 - 2  dönüm alanın merkezine halihazırdaki Aşık Şenlik heykeli konuşlandırılacak. Meydanın ambiyansına uygun olarak ışıklandırılması ve ağaçlandırması tamamlanacaktır. Bu çalışma ile Çıldır Öğretmenevi Müdürlüğü'nün bahçe bölümü genişleyecek, Aktaş Kara Hudut Kapısının getireceği yoğun araç trafiği rahatlatılmış olacaktır.)  
- Temizlik Hizmetlerinin Özelleştirilmesi
- Yeni Hizmet Binası / İşhanı
- Hanımlar Parkı
- Spor Kompleksi, Su Parkı ve Rekreasyon Alanı. 
 - Çıldır Ovasının Su Rezervinin Korunması.
- Yibo Yolunun Genişletilmesi.
- Şehir Merkezindeki Oto Tamircisi, Marangoz Gibi Esnafların Yapılacak Mini Sanayi Sitesine Taşınması. 
- Hayvan Sürülerinin İlçe Merkezinden Mera'lara Ulaşımı İçin Alternatif Yollar Yapılması.
- Kardeş Belediyecilik,  Sodes, Serka ve Sukap Kaynaklarından En Üst Düzeyde İstifade Edilmesi.
- Belediye Kültürüne Sahip Aşık Şenlik Beldesi'nde Kesintisiz ve Yoğunlaştırılmış Belediyecilik Hizmetleri Devam ettirilecektir.
- Esnafın İsteği Doğrultusunda Yeni Pazar Planlaması.
- Yeni İmar Planı.
- Santral Mevkii Enerji Üretim Tesisi