ESKİ ÇAĞ DERSİ ÇILDIR´DA

ESKİ ÇAĞ DERSİ ÇILDIR´DA

İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi...

    Ardahan Üniversitesi İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi Dekanı ve Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alpaslan Ceylan´ın yanı sıra arkeolojiBölümü Öğr. Gör. Göknil Arda ve Tarih Bölümü Arş. Gör. Özlem Bakan´ın rehberliğinde Karaçay Vadisi´ne hâkim bir yere konuşlandırılmış kaleye Çıldır´ın Yıldırım Tepe (Rabat) Mahallesi´nden 2 km.lik yürüyüşle ulaşan öğrencilere Prof. Dr. Alpaslan Ceylan tarafından çeşitli bilgiler verildi.
    Eskiçağ dersini kalede işlemelerindeki amacı ?öğrencilerin bölge coğrafyasını daha iyi tanıyabilmeleri ve algılayabilmeleri? olarak belirten Prof. Dr. Ceylan, bölgenin tarih öncesi ve tarihi çağlardaki coğrafi ve siyasi yapısı, arkeolojik ve tarihi coğrafya açısından önemine değindi ve ?Ardahan´ın Kafkasya´ya açılan kapı? olduğuna, iki bölge arasındaki coğrafik ve kültürel bağlantılara dikkati çekti.
    Kalenin ilk yapılış tarihinin M.Ö. 1. binyıla yani Urartu Dönemi´ne tarihlendiğini, şu anda görülen kale yapısının ve duvarlarının Ortaçağ´a ait olduğunu söyleyen Prof. Dr. Ceylan, kalenin stratejik konumunun önemini de belirtti.
   ?Tarihin laboratuvarı Ardahan? vurgusunu yapan Prof. Dr. Ceylan´ın Şeytan Kalesi´ndeki ?Eskiçağ Tarihi? dersi, öğrencilerin katılımıyla soru-cevap şeklinde devam etti ve hatıra fotoğrafı çekimiyle sona erdi.
Prof. Dr. Alpaslan Ceylan, Tarih Bölümü öğrencileriyle yapacakları eğitim amaçlı bu tür derslerin farklı bölgelere yapılacak gezilerle dönem içerisinde devam edeceğini belirtti.