ESENLER´DE MUHTEŞEM ÂŞIK ŞENLİK GECESİ

ESENLER´DE MUHTEŞEM ÂŞIK ŞENLİK GECESİ

Hak aşığı Âşık Şenlik...

     Hak aşığı Âşık Şenlik Aşağı Cambaz ve Yukarı Cambaz köy derneklerinin ortak yapmış olduğu muhteşem bir programla 01 Nisan 2017 Cumartesi günü İstanbul Esenlerde bulunan Dr.Kadir Topbaş Kültür merkezinde anıldı. Yönetmenliğini ve moderatörlüğünü Halk Müziği Sanatçısı aynı Zamanda Halk Edebiyatı araştırmacısı olan Radyo ve TV program yapımcısı olan Recep Ergül´ün yaptığı programın onur konuğu olarak Âşık Şenliğin torunu Yılmaz Aşıkşenlikoğlu oldu. Ayrıca programda jüri olarak Gazeteci Yazar Ahmet Özdemir de konuşmacı olarak katıldı. 

       Âşık Şenliğin İzinde adıyla düzenlen programa sanatçı olarak Ünlü Halk Ozanları Yener Yılmazoğlu, Bayram Denizoğlu, Gökmen Dursunoğlu, Ercan Şimşekoğlu ve Gürcistan Borçalı´dan Âşık Nargile Mehdiyeva katıldılar.

       Çıldır İlçesi Aşağı Cambaz ve Yukarı Cambaz köyleri dernekleri tarafından düzenlenen geceye Âşık Şenlik ve tüm rahmeti rahmana ulaşan üstatlar için Kuranı Kerim okunması ile başlandı. İstiklal marşı ile devam edilen geceye AB ?den Sorumlu Bakan Volkan Bozkır ve M. Tevfik Göksu ile birçok siyasi parti temsilcileri, Sivil Toplum örgütü Başkan ve yöneticileri ile beraber sayısı bine yakın vatandaş katılarak unutulmaz bir gecenin yaşanmasına tanıklık ettiler.

       Belki de gecenin en  vasat bölümü Esenler Belediye Başkanı´nın çok sayıda vatandaşı bir arada görünce gecenin kültürel gayesinin dışına çıkarak siyasi kimliğini ön plana çıkartıp referanduma dair bir konuşma yapması olurken, Esenlerde bir salona Âşık Şenlik adının verileceğini açıklayarak Âşık Şenlikten bir dörtlük okuması salondakilerden büyük bir alkış almasına neden oldu.

       Yine gecede konuşma yapan AB´den Sorumlu Devlet Bakanı Volkan Bozkır´ın yöre lehçesi ile Âşık Şenliğin bir dörtlüğünü okuyarak misafirleri selamlaması büyük bir coşkuya neden oldu.

       Kıymetli üstat Recep Ergül tarafından büyük bir özenle ve profesyonelce hazırlanan Âşık Şenliğin hayatını anlatan belgeselin salonda adeta nefes alınmadan izlendiğini görülürken, çok önemli bilgilerinde insanlara ulaştırılmasına vesile olduğuna tanık olduk.  

        Yaşanan bu on dakikalık siyaset rüzgârının dinmesinin ardından başlayan program belki de son yıllarda yapılan en düzgün, en içeriği zengin ve planlı program olarak hafızalarda yer alırken, organizasyon hemen, hemen katılan herkesten olumlu puan aldı. Bir moderatörün bir programı nasıl yönetip disipline ettiğini gördük ve Âşık Şenliği bizzat torunundan dinleyip eserlerini belli bir çerçeve içinde dalının ustası âşıklardan dinleyen izleyiciler adeta mest oldular. Gecede Gazeteci yazar Ahmet Özdemir´in açıklayıcı ve tamamlayıcı anlatımı ise izleyenler tarafından büyük takdir ve beğeniyle karşılandı.

         Âşık Şenliğin çok sade ve bir o kadar da geniş çerçevede anlatıldığı gecede sahne alan ozanların hepsi de sergiledikleri performanslar ile adeta salondaki izleyicileri kendinden geçirirken, Âşık Şenliği anlama ve anlatma konusunda ortaya konan çaba büyük bir takdir topladı. Âşık Şenliğin doğumundan bade içmesine, eserlerinden bölge halkı üzerindeki büyük etkisine işgale karşı takındığı önder ve lider tavrın önemine kadar he şeyin anlatıldığı gece öğrenmek isteyenlerin büyük bilgiler aldığı bir gece oldu.  Yine Âşık Şenliğin İran´a giderken söylediği sözleri bizzat torunundan dinleyip eserlerini de yöre makamları(havaları) ile âşıklardan dinleyen misafirlerin duygusal anlar yaşadığı da gözlerden kaçmadı.

         Gecenin moderatörlüğünü yapan Recep Ergül´ün salondaki izleyicilere mikrofon uzatması da ayrı bir güzelliğin ortaya çıkmasına neden olurken herkesi programın içerisine dâhil ederek, farklı bir renk olarak ortaya çıkmasına neden oldu.

        Gece sonunda ortak kanaat samimi duygularla hareket edildiğinde, ticari kaygı gütmeden sadece ve sadece kültürel kaygılar ön planda olduğunda ve en önemlisi işi ehline verdiğinizde çok güzel işlerin yapılabildiği görüldü. Geceye katılan herkes bu tarz seviyeli programların sayısının arttırılması ve Âşık Şenlik belgeseli hazırlanmasının artık olmazsa olmaz bir gereklilik olduğu konusunda hemen, hemen hem fikir oldular.

     Bizlerde yayın hayatına başladığı ilk günden bugüne gazetemizin adının yazdığı alanın hemen altında Aşık Şenliğe ait bir dizeyi yazarak okuyucumuza ulaştırmaktan büyük onur duyan ve yine yayın hayatına başladığımız ilk günden bu güne kadar Aşık Şenlik köşesini büyük bir onur ile muhafaza edip yaşatan Çıldırmanşet gazetesi olarak toplumun büyük bir özlemle ve arzu ile beklediği seviyeli, eğitici ve öğretici mükemmel bir programı hazırlayan ve katkıda bulunan tüm sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile birbirinden kıymetli sanatçılarımızı yürekten tebrik ediyor, bu vesile ile bir kez daha samimiyetle Aşık Şenlik diyen herkesin yanında ve destekçisi olduğumuzu bir kez daha ilan ediyoruz.

Sinan Karaçay / İstanbul

/resimler/2017-4/4/0959140108621.jpg

/resimler/2017-4/4/0959462452918.jpg