ERİŞTELER KESİLMEYE BAŞLANDI

ERİŞTELER KESİLMEYE BAŞLANDI

Çıldır’da kadınlar, sofraların vazgeçilmez yemeklerinden olan erişte keserek kışa hazırlık yapmaya başladı.

    Çıldır’da kadınlar, sofraların vazgeçilmez yemeklerinden olan erişte keserek kışa hazırlık yapmaya başladı. 
   Yaz sıcaklıklarının etkisini yitirmesiyle birlikte kış hazırlıkları başladı. Köylerde bir araya gelen kadınlar, kestikleri erişteleri ipe sererek kurutmaya çalışıyor. Bir araya gelen kadınlar, imece usulüyle kış hazırlıklarına başladıklarını ortaklaşa erişte kestiklerini ifade ettiler.
   5-6 komşunun yardımlaşmasıyla kesilen erişteler, tellere asılarak kurutulmaya başladı. Yörede yıllardan beri gelenek haline gelen erişte kesimi, gurbette yaşayan vatandaşlarında vazgeçilmezleri arasında yer alıyor.
Kış aylarının olmazsa olmazlarından olan erişteler, yörede kış aylarında sofralarda yerini alıyor. Özellikle bölgeden göç etmiş büyük şehirlerde yaşayan akrabalarına erişte gönderdiklerini belirten kadınlar, kestikleri eriştelerden İstanbul’daki akrabalarına göndereceklerini belirttiler.
  Kesilen eriştelerin nasıl hazırlandığını anlatan kadınlar “Hamur kıvamını alıncaya kadar yoğrulduktan sonra oklavalarla açılan hamur tahtalar üzerinde kesiliyor, bez üzerinde veya iplere asılarak kurutuluyor” dediler.
Kışın çorba ve pilav yapılan eriştenin yörede yoğun olarak tüketildiğini belirten hanımlar, “İmece usulü yapıldığı için pek yorucu olmuyor. Kış yemeklerimizden olan erişte özellikle çorba ve pilavda kullanılıyor. Bizim mahalle sakinleri olarak komşularımız arasında dayanışma geleneği devam ediyor. Bizler tarif ederken genç kızlarımız ve gelinlerimizle işlerimizi yapıyoruz. Biraz yorucu olsa da, bu zenginliğe ulaşmaya çalışıyoruz. Erişte Kesim Makinesi var. Ama biz tadında değişiklik olmaması için bildiğimiz şekilde kesiyoruz” diye konuştular.
   Köylü kadınların ortaklaşa kestikleri erişteler, daha sonra tellere asılarak kurutuluyor. Kurutulan erişteler fırınlarda kavrulduktan sonra kışın sofralarda yerini alıyor. Kesilen eriştelerden İstanbul, İzmir, Ankara ve Bursa gibi büyük şehirlerde yaşayan akrabalarda faydalanıyor.
   Özellikle kışın tüketilen erişte, yöre mutfağının olmazsa olmazları arasında yer alıyor.