ERDOĞAN, ERDAL TOSUN´U UĞURLADI

ERDOĞAN, ERDAL TOSUN´U UĞURLADI

Yakın arkadaşı...

    Yakın arkadaşı Erdal Tosun´u gözyaşları ile toprağa veren Yılmaz Erdoğan, aynı akşam tek kişilik gösterisi için UNIQ Hall´da sahne aldı. Çıldır Manşet Gazetemiz Yazarlarından Ferdi Güngör ise Yılmaz Erdoğan´ın bu çok önemli gösterisini izledi ve notlar aldı.
İşte Ferdi Güngör´ün izlenimleri...
    Bir Demet Tiyatro´nun "Eyvah Necdet"i Erdal Tosun, geçtiğimiz gün İstanbul Sarıyer´de geçirdiği talihsiz bir kaza sonucu hayatını kaybetti. Tiyatro ve sinema dünyasını yasa boğan ölümünün ardından Beşiktaş Gösteri Merkezi´nde kendisi için tören düzenlenen Tosun´u sevenleri ve sahne arkadaşları da yalnız bırakmadı. Yaşamını 53 yaşında tamamlayan Erdal Tosun´u sonsuzluğa ugurlayan kişilerden birisi de Yılmaz Erdoğan´dı. Sahneye 12 yılın ardından çıkmaya hazırlanan Yılmaz Erdoğan, cenaze töreninde herkesi duygulandıran bir konuşma yaptı.
   Tosun Ailesinin hayatta olmayan ancak tiyatroya-sanata yaşamları boyunca emek veren diğer bireylerinden de sözeden Yılmaz, "Tosun ailesi bu ülkenin en efsanevi ailesi bence. Güldürmek için geldiler bu dünyaya... Onaltı yıl önce burada Erdal ile birlikte Gürdal´ı uğurlamıştık. Bu ülke var oldukça onlar da varolacaklar...Uğurlar olsun...." dedi. ´Salonu dolduran sanatseverler, oyundan büyük bir keyif aldı´ Dün akşam saat 20.30´da başlayan ´Münaşaka´ adlı oyun için tiyatroseverler İstanbul Maslak´taki UNIQ Hall Salonu´na akın etti. Kapasitesi 1200 olan salonun tamamı dolarken, Ahmet Mümtaz Taylan, Hıncal Uluç gibi ünlü simalar oyunu en ön sıradan takip etti. Müthiş bir enerjiyle gösterisine başlayan Yılmaz Erdoğan ise oyunun ilk dakikalarında Hıncal Uluç ve Ahmet Mümtaz Taylan´ı işaret ederek, gösterisinde anlattıklarına onları da ortak etti. Son olarak çıktığı sahnelere, Münaşaka adlı tek kişilik gösterisiyle 12 yılın ardından dönen Yılmaz Erdoğan´ın sahne düzenini de yenilediği farkedildi.
       Daha önce dev bir daktilonun yanında izleyicilerin karşısına çıkan Yılmaz Erdoğan, bu kez de dev bir bilgisayar ile iki dev kitabın önünde sunum yaptı. Zaman zaman bilgisayar ekranı ´projektör´ olarak görev yaparken, Yılmaz Erdoğan´ın bahsettiği kişilerden kimilerinin görüntüleri de buraya yansıtıldı.
    ´Robert de Niro, Russell Crowe, Monica Bellucci ve diğerleri...´
   Münaşaka adını verdiği tek kişilik gösterisinde tiyatro severlere tarihi bir yolculuk yaptıran Yılmaz Erdoğan, bu sırada değişen ve gelişen teknolojiyi de ustalıkla hicvetti. Özellikle doğduğu Hakkari´de ve yaşamını sürdürdüğü İstanbul´da değişen teknolojiyi iyi bir şekilde gözlemlediği anlaşılan Erdoğan, o yollarda yaşadıklarını da trajikomik bir şekilde aktardı.
   Cannes Film Festivali´nde Altın Palmiye´nin ardından ikinci büyük ödül olan Büyük Ödül´e layık bulunan ve aynı zamanda kendisinin de başrol oyuncularından birisi olduğu Bir Zamanlar Anadolu´da adlı filmle ilgili anılarını anlatan Yılmaz Erdoğan, ekiple birlikte kendisinin de tebrikleri kabul ettiğini söyledi. Robert de Niro´nun kendisini tebrik etmesi sırasında duyduğu heyecanı da izleyicilerle paylaşan Erdoğan, bu sırada Uma Thurman ile yaşadığı olayı da esprili bir şekilde aktardı.
   Ünlü Italyan Aktris Monica Bellucci ile birlikte kamera karşısına geçtiği Gergedan Mevsimi adlı filmden de bahseden Yılmaz Erdoğan, yine Bellucci´nin eşiyle birlikte İstanbul´a geldiği sırada kızı Berfin ile birlikte kendilerini nasıl ağırladıklarını paylaştı. Cem Yılmaz ile birlikte rol aldıkları Son Umut adlı Avustralya-ABD ortak filmindeki anılarını dile getiren Yılmaz Erdoğan, bu sırada ünlü Hollywood yıldızı Russell Crowe ile aralarındaki ilişkiyi anlatırken izleyenleri gülmekten kırdı geçirdi.
´Dostu Erdal Tosun´u ayakta alkışladı´
   Sahnede adera ´tek kişilik dev bir kadro´ olan Yılmaz Erdoğan, oyununun sonunda kendisini izlemek için gelen kişilere
     Yılmaz Erdoğan, son olarak da bir kitaptan bahsetti. Projektörle ekrana yansıtılan görüntüde adı Levh-i Mahfuz olan bir kitap görünürken, Erdoğan bu kitabı kendisine tavsiye eden kişinin Erdal Tosun olduğunu ilk kez açıkladı. Ekrana son olarak Erdal Tosun´un bir fotoğrafı yansırken, 1200 kişilik salon hepbirlikte ayağa kalkarak alkışlamaya başladı. Bu sırada duygusal anlar yaşayan Yılmaz Erdoğan da sahneden inerek, izleyicilerin arasına karıştı ve tüm gücüyle alkışlayarak Dostu Erdal Tosun´u bir kez daha sonsuzluğa uğurladı. Oyunun sonunda ise Yılmaz Erdoğan, böyle bir günde kendisini yalnız bırakmayan izleyicilere teşekkür etti ve esksikleri olacaksa da affedilmesini istedi.
Ferdi Güngör / İstanbul