DÜNYA İNSAN HAKLARI GÜNÜ KUTLANDI

DÜNYA İNSAN HAKLARI GÜNÜ KUTLANDI

10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü, Ardahan Halk Eğitim Merkezi`nde, Ardahan Valiliği tarafından düzenlenen bir program ile kutlandı.

       10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü, Ardahan Halk Eğitim Merkezi'nde, Ardahan Valiliği tarafından düzenlenen bir program ile kutlandı.
     Programa; Ardahan Valisi Seyfettin Azizoğlu, Ardahan Belediye Başkanı Faruk Köksoy, Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, Ardahan Vali Yardımcısı Kadir Taner Esen, İl Jandarma Alay Komutanı J. Albay Şefaattin Serten ve Ardahan'daki ortaöğretim ve ilköğretim okulu öğrencileri katıldı. Ardahan Üniversitesi Öğretim Görevlisi Fesih Bayraktar'ın konuşmacı olarak yer aldığı programda insan haklarının önemi ve günümüzdeki durumu masaya yatırıldı.
"Atatürk'ün 'Yurtta Sulh, Cihanda Sulh' Sözü, İnsanın Yaşam Hakkının Teminat Altına Alınması Açısından Çok Önemli"
       Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından başlayan programın açış konuşmasını Ardahan Valisi Seyfettin Azizoğlu yaptı. Vali Azizoğlu konuşmasında, Birleşmiş Milletler (BM) tarafından ilan edilen "10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü"nün anlam ve önemine değinerek, "İnsanoğlu, tarihin bilinen ilk dönemlerinden bugüne kadar büyük mücadelelerle haklarına kavuşmanın mücadelesini vermiş ve günümüzde insanlık bu anlamda çok önemli bir seviyeye ulaşmıştır" dedi. İnsan hakları açısından bireyin yaşam hakkının çok önemli olduğunu da ifade eden Vali Azizoğlu, "Dünya çapında yaşanan savaşlar ve çeşitli katliamlar nedeniyle tarihte bireyin yaşam hakkı elinden alınmaya çalışılmıştır. Buna rağmen insan, yaşam hakkını elde etmekten vazgeçmemiştir. Bu bağlamda Ulu Önder Atatürk'ün 'Yurtta Sulh, Cihanda Sulh' sözü önemlidir. Bu sözle Atatürk, insanın en büyük hakkı olan yaşam hakkının da teminat altına alınmasını kastetmiştir" diye konuştu.
"İnsan Hakları, Evrensel Bir Niteliktedir"
       Ardahan Üniversitesi Öğretim Görevlisi Fesih Bayraktar, insan hakları kavramının tarihsel süreci hakkında önemli bilgiler vererek, "İnsan hakları Eski Yunan ve Antik Roma dönemlerinden başlayarak ve zaman içinde çeşitli değişiklere uğrayarak günümüzde yasalar ile korunur bir hale getirilmiştir. Özellikle 20. Yüzyıldaki dünya savaşlarının ardından çeşitli uluslararası bildirgeler ve sözleşmelerin yanı sıra dünya çapında tesis edilen uluslar arası hukuk mercileri vasıtasıyla insan hakları devletlerin iç meseleleri olmaktan çıkarılmıştır. Böylece insan hakları günümüzde evrensel bir nitelik kazanmıştır." dedi.
        Konuşmaların ardından Ardahan Valisi Seyfettin Azizoğlu tarafından Öğr. Gör. Bayraktar'a "Teşekkür Belgesi" takdim edildi.
       Program sonunda Ardahan Valisi Seyfettin Azizoğlu, Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz ve İl Jandarma Komutanı J. Albay Şefaattin Serten tarafından, şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere birer ödül verildi.