DURSUN AKÇAM SANAT GÜNLERİ

DURSUN AKÇAM SANAT GÜNLERİ

16. Dursun Akçam Kültür ve Sanat Günleri etkinliği ...

16. Dursun Akçam Kültür ve Sanat Günleri etkinliği 9-10-11 Temmuz da memleketi Ardahan’da başlıyor. 3 gün boyunca kültür sanatın merkezi olacak Ardahan gurbetçilerin ilgi göstermesi bekleniyor.

Ardahan’da kültürün ve sanatın imececi bir gelenekle ele alındığı, bir özgürleşme eylemi, bir aydınlanma çabası olarak sürmekte olan Dursun Akçam Kültür ve Sanat Günleri’nin 16. sı, bir yıllık bir pandemi arasından sonra yapıldı

Kars Havaalanında farklı şehirlerden gelen konukların karşılanmasından sonra Dursun Akçam, eşi Perihan Akçam, Ümit Kaftancıoğlu ve birçok değerli öğretmene, eğitmene, sanatçıya yetişme ocağı olmuş, yörenin tarihi Cılavuz Köy Enstitüsü’ne ev sahipliği yapmış Susuz İlçesi’ne gidildi. Susuz Belediye Başkanı Oğuz Yantemur konuk ve katılımcıları karşıladıktan sonra topluca Köy Enstitüsü yerleşkesindeki tarihi yapılar ziyaret edildi. Binaların büyük kısmının ilgisizlik ve ihmal nedeniyle harap durumda olduğu gözlendi…

Ardahan yönüne hareket eden konvoyu yolda, Dursun Akçam Ormanı mevkiinde araçlarıyla ve kalabalık bir grup olarak gelmiş Ardahan halkı ve Dursun Akçam dostları karşıladı. Burada davul zurna ve tulum eşliğinde topluca oynanan halk oyunlarından sonra Ardahan’a Dursun Akçam Kültürevi’ne geçildi. Kültürevi önünde de halk oyunları oynandı. Konuk ve katılımcılara yöreye özgü yiyeceklerden oluşan bir sunum yapıldı.

16. Dursun Akçam Kültür ve Sanat Günleri, kendisi de yörenin Köy Enstitülü ilk öğretmenlerinden olan Binali Boylu’nun torunu Çiler Boylu’nun sunduğu konuşmalarla açıldı. Dursun Akçam Kültür ve Sanat Vakfı Başkanı Alper Akçam, Ardahan Kültür Sanat Bileşenleri dönem sözcüsü Kenan Karabağ, Damal Belediye Başkanı Ergin Önal, Hanak Belediye Başkanı Ayhan Büyükkaya ve Ardahan Beldeiye Başkanı Faruk Demir birer konuşma yaptılar. Konuşmalar salonu dolduran Ardahan halkı tarafından coşkulu alkışlarla karşılandı.

16. Dursun Akçam Kültür ve Sanat Günleri, 1. Ardahan Kitap Fuarı açılışının sembolik olarak gerçekleştirilmesi ile sürdü. Dursun Akçam ve Ardahanlı yazarların kitaplarının bulunduğu çadırlarda gerçekleştirilen fuar açılışını Dursun Akçam’ın eşi Perihan Akçam, Ardahan Belediye Başkanı Faruk Demir ve Kenan Karabağ yaptılar.

Saat 20.00’de Reis Çelik’in Dursun Akçam yapıtlarından esinlenerek filme aldığı Ölü Ekmeği filmi gösterildi. Film öncesinde de Reis Çelik’e Hanak Belediye Başkanı Ayhan Büyükkaya tarafından bir katılım belgesi verildi.

16. Dursun Akçam Kültür Sanat Günleri’nin 2. Günü Halk TV Görkemli Hatıralar programı yapımcısı Serhan Asker’in yöneticiliğinde Ardahan’dan saat 10.00’dan sonra yapılacak canlı yayın, “Ardahan’ı okuyanlar, Ardahan’ı Yazanlar” başlığı altında yapılacak konuşmalar, Dursun Akçam Ormanında Fidan Dikimi ve Kır Şenliği, Ufuk Karakoç, Turgay Demir dinletileri, Ardahanlı âşıklar, şairler eşliğinde yapılacak Şiir ve Müzik Akşamı ile sürecek.