DONARSA HAYVANLAR NASIL YAŞAR İNSANLAR

DONARSA HAYVANLAR NASIL YAŞAR İNSANLAR

Kış şartlarının gittikçe ağırlaştığı Çıldır`da ...

    Kış şartlarının gittikçe ağırlaştığı Çıldır'da insanların karla soğukla hayat mücadelesi devam ederken yabani hayvanlarını düşündük mü hiç? Bu mücadele sadece insanlarla sınırlı kalmıyor bilindiği üzere hayvanların da bir canlı varlık olarak doğada bir mücadele içinde olduğunun farkında olmamız gerekir. Yeryüzünde pek çok hayvan yaşar. Bunların bir kısmı evcilleştirilmiştir. İnsanlarla birlikte yaşarlar. Evcil olmayanlar başıboş, kontrolsüz dağ bayır gezer dururlar.  Her şeyden evvel insanların barınma, yemek ısınma ihtiyaçlarını bir şekilde karşıladığı ortadadır. Oysaki hayvanların ne bir barınma ihtiyacını karşılayabildiği, ne ısınma ihtiyacını nede açlıklarını giderebilmek için yemek ihtiyacını karşılayabildiğini görmemekteyiz. Oysaki Çıldır'da ihtiyaçlarımızın çoğunu hayvanlar üzerinden; et, süt, yumurta, yağ, peynir, bal,  gibi besinler elde ederek karşılarız. Bazı hayvanların gücünden yararlanırız. Bazılarının derisinden, tüyünden, gübresinden faydalanırız. Baktığımız zaman bilim adamları hayvanlar üzerinde deneyler yaparlar. İnsanlık için faydalı olacak buluşlarını bu deneyler sonunda ortaya çıkarırlar. Hayvanların bu bakımdan insana faydası oldukça yüksektir. Evcil hayvanlarımız yaşamımızı devam ettirmek için bizlere büyük ölçüde yardımcı olmaktadır.
    Peki ya sokakta yaşayan yabani hayvanların durumlarımı düşündük mü ? Bir toplumun kültür düzeyi hayvanlara olan bakış açısı ve davranışlarından ortaya çıkar. 
  Tüm bu faydaları göz önünde bulundurursak yabani hayvanlara biz toplum olarak neler yapabiliriz? Aslında bu sorunun cevabı oldukça basittir. Sadece vicdanlı davranmak her sorunu çözebilir aslında. Hayvanları sevmek ve onlara eziyet etmemek bile onlar için yapılmış en büyük iyilik olacaktır.
  Bunun yanında yiyecek artıklarımızı, bayat ekmeklerimizi sokakta bulunan hayvanlara vermek ve küçük bir kap suyu kapımızın eşiğine bırakarak onlarında hayatlarına devam ettirmesine yardımcı olmalıyız. Hayvanların yaşamlarını devam ettirmesi doğa dengesi açısından büyük önem arz etmektedir. Bizler doğamızın dengesini ne kadar korursak insanlıkta bu ölçüde var olacaktır.