DOĞU’NUN BEYAZ MELEKLERİ

DOĞU’NUN BEYAZ MELEKLERİ

Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nde görevli...

    Kars Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nde görevli kadın veteriner hekimler, köy köy dolaşarak hayvanlara aşı ve küpeleme yapıyor.
    Hayvan Sağlığı Şubesi’nde hayvan hastalıklarıyla mücadele biriminde görevli veteriner hekim Adile Kulaksız ile Filiz Gündüz, köyleri dolaşarak büyük ve küçükbaş hayvanlara küpeleme, kedi ve köpeklere ise kuduz aşısı yapıyor.
Merkeze bağlı Karacaören köyüne giden kadın veteriner hekimler Adile Kulaksız, Filiz Gündüz besici Nuri Çalışır’ın Simental ırkı 86 büyükbaş hayvana aşılama ve küpeleme yaptı. Veterinerliğin ilk yıllarında büyükbaş hayvanlardan çok korktuklarısını söyleyen kadınlar, zaman zaman boynuz darbeleri aldıklarını anlattılar. Veterinerliği çok sevdiklerini bildiren Filiz Gündüz ve Adile Kulaksız, bu nedenle her türlü zorluğa katlanabildiklerini belirttiler. Aşılama yaparken hayvan yetiştiricilerinden destek aldıklarını anlatan veteriner hekimler, mesleklerini severek yaptıklarını söylediler.
    İlk görev yerinin Sarıkamış ilçesi olduğunu söyleyen Filiz Gündüz, orada hayvanların kendisini ezdiğini tarak kemiklerinin çatladığını belirtti. İşine alıştığını ifade eden Filiz Gündüz, “Bayan olmanın fiziksel anlamda dezavantajları var. Erkeklere göre fiziksel gücümüz daha az ama sahada çalışmak çok güzel. Kars hayvancılık bölgesi Türkiye’nin en ihtiyacının  yüzde 20’sini Erzurum-Kars bölgesi karşılıyor. Bu nedenle hayvan hastalıkları mücadelesinde çalışmak güzel bir şey. Bazen boynuz yiyoruz,  bazen tekme yiyoruz, sıkıştırıyorlar, duvara çarpıyorlar. Sonuçta hayvan. Benim ilk görev yerim Sarıkamış’tı. Sarıkamış’ta hayvanlar bağlı değildi. Orada bayağı bir eziyet çektim, tarak kemiklerimde çatlaklık oldu. 10 gün rapor aldım. Çocuklarıma tek ayak üzerinde yemek yaptım. Bazen böyle talihsiz kazalar oluyor ancak güvenliğimiz sağlıyoruz. Sağ olsun yetiştiriciler biz bayan arkadaşlara yardımcı oluyorlar, bizi korumaya çalışıyorlar. Artık alıştık, sorun olmuyor. Hayvanın yanına sakince yaklaşıyoruz. Uygulama bölgemize göre mesela kas içi ya da deri altına göre boyun kısmına geçiyoruz deri altını kaldırdıktan sonra ilacımızı zerk ediyoruz. Daha sonra sırasıyla ahırdaki bütün hayvanlara aynı işlemi uyguluyoruz.” dedi.
    Yaklaşık 6 yıldır veteriner hekim olarak görev yaptığını belirten Adile Kulaksız ise meslekte kadın olmanın zorlukları olduğunu anımsattı. Adile Kulaksız, “6 yıldır bu işi yapıyorum 2 yıldır da Kars’ta çalışıyorum. Bayan olarak tabi ki zorluklar çekiyoruz ama sağ olsunlar yetiştiriciler yardım ediyorlar. İlk başta bayağı zorlanmıştım ama şimdi alıştım. İlk başladığım zamanlarda karnımdan tekme yemiştim. Hatta o zamanlar ‘bu işi yapamam’ diye düşündüm ama şimdi alıştığım için zor olmuyor. Şimdi oldukça rahatım. Hayvanların içine girebiliyorum, çıkabiliyorum. Eskiden birileri hayvanı tutmadan yapamıyordum ama şimdi kimse tutmasa bile aşı yapabiliyorum” diye konuştu.