DERNEKLERDEN BASIN AÇIKLAMASI

DERNEKLERDEN BASIN AÇIKLAMASI

Çıldır Adliyesinin HSYK kararıyla kapatılması için yapılan dernekler toplantısında alınan kararlar aşağıdaki gibidir

 

          Çıldır Adliyesinin HSYK kararıyla kapatılması için yapılan dernekler toplantısında alınan kararlar aşağıdaki gibidir
1-ÇILDIR ADLİYEME DOKUNMA GRUBU KURULMASI, KAMUOYU OLUŞTURULMASI
2-BASIN BİLDİRİSİ HAZIRLANARAK,İLGİLİ KİŞİ VE KURUMLARA GÖNDERİLMESİ
3-YAPILACAK HER TÜRLÜ GİRİŞİME DESTEK VERİLMESİ..
Hazırlanan Basın Bildirisi de aşağıdadır.
ARDAHAN KAMUOYUNA…
        Derneklerimizin yapmış olduğu toplantı sonucu hazırlanan ortak basın bildirisidir.
Bilindiği üzere HSYK’ nın almış olduğu bir kararla ülke genelinde 146 tane adliyenin kapatılması kararını almış, Adalet bakanlığı’ da onamıştı. Daha sonra bir takım gerçekçi olmayan gerekçeler ortaya konarak 44 adliyenin tekrar açılması kararı alınarak karar değiştirilmişti. Kapatılanlar arasında Çıldır Adliyesi’ de bulunmaktadır. Ta Osmanlıdan beri Sancak Beyliği yapmış, yıllardır da atıl durumda bırakılmış, işsizlik ve ekonomik nedenlerden dolayı hem geri kalmış hem de göç vermeye zorlanmış tarihi bir geçmişi olan bir ilçe, şimdi de kamu kurumları tavsiye edilerek daha da küçültülmeye çalışılmaktadır.
      Adalet dağıtmaya, hakkın ve hukukun üstünlüğünü sağlamaya çalışan bir kurum  bir yerden alınırsa, o yerde hak ve hukuku kim düzenleyecek, adaleti kim sağlayacak? İnsanlar kendi adaletini özel yöntemleriyle sağlamaya çalışmayacak mı? Oysa adalet kurumları bireylerin temel haklarını korumakla yükümlüdürler. Çıldır İlçesi’nin adliyesi iş yükünün azlığı nedeniyle kapatılmak istenmektedir. Evet, olaysız, kavgasız –gürültüsüz bir ilçe olması gerçekten övünülecek bir durumdur. Ancak, yakın zamanda ki gelişmeler; duble yol çalışmaları, demiryolu çalışmaları, kadastro çalışmaları vb. durumlardan dolayı çok yakın bir zamanda yeni adli davaları gündeme getirecektir. O süreçte bu kadar dava konusu işlemler, ilçemizin 100 km. lik mesafede bulunan köylülerinin işlemleri, il merkezinde bulunan adliyenin yükünü daha da artırmayacak mıdır? Zaten ülkemizde yargının yavaş işlediği bilinen bir gerçekken yeni sorunları da beraberinde getirecektir.
         Ayrıca bu kurum ilçemize sosyal-kültürel ve ekonomik anlamda da artıları olan kurumlardır..Bu gerçeklerle hareketten yola çıkarsak; yapılan bu kapatma işleminin ne kadar yanlış olduğu çok kolay anlaşılacaktır. Bu tür karalar siyasi karalar olarak düşünülmekten çok,  ilçelerin gerçek durumları dikkate alınarak yapılmalıdır.
Yanlış olduğunu düşündüğümüz bu kararın Adalet Bakanlığınca yeniden,  bir kez daha incelenerek acil bir karala düzeltilmesi en büyük dileğimizdir. İlçemiz halkının haklı talepleri dikkate alınmalıdır. Geri kalmış bir bölge, bu yeni ve olumsuz kararla bir daha geri götürülmemelidir. Suç işlenmediği için bir ilçeye adliye kapatma cezası verilmemelidir. İlçemize verilen Adliye kapatma cezasının derhal kaldırılması gerektiği düşüncesiyle bu basın bildirisi derneklerimizin ortak kararıyla hazırlanmıştır.
        ‘’Adalet mülkün temelidir. ‘’ Çıldır’dan adalet alınırsa ne mülk kalır ne de temeli.
         Tüm ülkemiz kamuoyuna duyurulur….  
Eskibeyrehatun Derneği    
Kartal Ardahan Derneği   
Ardahan Kültürevi     
  Damal İkizdere Derneği         
                     Çıldır Yukarıcanbaz Derneği                        
Çıldır Baltalı Derneği