DAHA OKULLAR AÇILMADAN, VELİLER KARA KARA DÜŞÜNMEYE BAŞLADI

DAHA OKULLAR AÇILMADAN, VELİLER KARA KARA DÜŞÜNMEYE BAŞLADI

Okulların açılmasına sayılı günler kala veliler alışveriş telaşında....

      Okulların açılmasına sayılı günler kala veliler alışveriş telaşında. Çocuğu için yeni okul kıyafeti almak üzere alışverişe çıkan veliler geçen seneye oranla daha yüksek fiyatlarla karşılaşıyor. Okul kıyafeti fiyatları geçen seneye göre yüzde 100’ ü geçen oranda arttı. Birçok üründe yaşanan pahalılık okul kıyafetlerine de yansıdı. Artan fiyatlar karşısında veliler çocuklarının okul ihtiyaçlarını karşılayamaz duruma geldi.

    2022-2023 Eğitim öğretim yılı, 12 Eylül’de ilk ders zilinin çalmasıyla başlayacak. Veliler de şimdiden kırtasiye malzemeleri, okul çantası, kıyafet gibi ihtiyaçları hazırlamaya başladı.  Okul kıyafetleri, gider kalemleri arasında önemli bir yer tutuyor. Ardahan’da bu yıl okul kıyafeti seti 370 ila 1200 lirayı bulabiliyor.

     Ardahan’da okul alışverişi yapan Gökmen Kurban, “İki çocuğum var ve ikisi de okula gidiyor. Alışveriş yapmak için geldik ama fiyatların yüksek olduğunu gördük. İki çocuğumun okul kıyafeti yaklaşık bin 500 lirayı buluyor. Geçtiğimiz yıl ile bu yıl arasında ciddi oranda fark var. Bir pantolonun fiyatı 295 TL. Çocuklarımızın okul ihtiyaçlarını karşılayamaz duruma geldik. Fiyatların daha aşağıya çekilmesini istiyoruz” diye konuştu.

    Okul kıyafeti satan Evginler mağazası işletmecisi Çağdaş Evgin ise, “Ardahan’ın en eski esnaflarındanız. Okul kıyafeti satışı da yapıyoruz. Fiyatlar geçen seneye nazaran Türkiye şartlarında yüzde 100’ün üzerinde arttı. Tabii müşterilerimizden de bu konuda şikayetlerde var. Mecburen biz de yüksek fiyatlarda aldığımız için bu fiyatlara satmak zorundayız. Yine son bir haftadır işte doğal gaza, elektriğe zam geldi. Mutlaka ürünlere de yansıyor bu durum. İmalatçı da haklı. Bize zam geliyor biz de mecburen uygulamak zorundayız. Mutlaka giderler artıyor tabi. Bu yüzden de şikayetler alıyoruz. Ama yine de okul kıyafeti, insanlar bulup buluşturup almaya çalışıyor ve alıyorlar da. Bu sene okul kıyafeti 370 ila bin 200 TL arasında değişiyor.  Geçen yıl 13 bin adet sipariş verdiğimiz okul kıyafetine bu yıl aynı parayla 5 bin adet verebiliyoruz. Ama Türkiye’de her ürünün fiyatı yüzde 100’ün üzerinde arttı. Yalnız okul kıyafetinde artış değil. İnsanlar, ‘Geçen sene bu fiyata aldık, bu sene neden böyle’ diyorlar ama yani bizim de elimizde olan bir şey değil. Biz yine de velileri üzmeden uygun fiyat belirlemeye çalışıyoruz” dedi.