ÇPL ÖĞRENCİLERİ MAKEDONYA'DA

ÇPL ÖĞRENCİLERİ MAKEDONYA

Çıldır Çok Proğramlı Anadolu Lisesi, Ardahan Fen Lisesi Öğrencileri ve Öğretmenleri Erasmus+  projesi kapsamında işbaşı gözlem eğitimlerini başarıyla tamamladılar.

       Ardahan İl Milli Eğitim Müdürlüğü ARGE birimi tarafından hazırlanan ve Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Gençlik Programları Merkezi Başkanlığınca kabul edilen ve Türkiye Ulusal Ajansı tarafından desteklenen  proje kapsamında 20 öğrenci ve 4 öğretmenimiz Kuzey Makedonya’ya giderek  Erasmus+ Programı kapsamında Kuzey Makedonya’nın Gostivar şehrindeki okullarda gözlemler yaptılar.  

    Makedonya da Gostivar Belediye Lisesinin konuğu olan Ardahan Fen Lisesinden 10 öğrenci ve 2 öğretmenle Çıldır Çok Programlı Anadolu Lisesinden 10 öğrenci ve 2 öğretmen Gostivar şehrinde ki okulları ziyaret ederek derslere katıldılar. Makedonya’nın eğitim sistemi ve müfredatını inceleme şansı buldular. Gostivar Belediye Lisesinin yöneticisi Ahmetnafi İBRAHİM  bu ziyaretlerde öğrenci ve öğretmenlerle yakından ilgilendi.

    Gostivar Belediye Lisesindeki derslere katılan öğrencilerimiz daha sonra yine Gostivar şehrinde bulunan Gostivar Mustafa Kemal Atatürk İlköğretim Okulunu ziyaret ettiler. Okul Müdürü Nuri MAZLAM tarafından karşılanan öğrenci ve öğretmenlerimiz okul müdürünün okulu gezdirmesi ve ardından okulun eğitimi hakkında bilgi vermesiyle devam etti. Makamında öğrencilerimizi ağırlayan Gostivar Mustafa Kemal Atatürk İlköğretim Okul Müdürü Nuri MAZLAM Türkiye ye olan sevgilerini dile getirerek Türk dünyası hakkındaki düşüncelerini öğrencilerimizle paylaştı. Birlik ve beraberlik içerisinde bir Türk dünyası dileğinde bulundu.  Öğrencilerimizin ziyaretinden çok mutlu olduklarını dile getirdi.

     Gostivar şehrinde bulunana ve Avrupa’da eğitimi Türkçe olarak yapan tek üniversite olan Uluslararası Vizyon Üniversitesi ziyaret edildi. Üniversite ziyaretinde Kurucu Rektör Prof. Dr. Fadıl HOCA tarafından karşılanan öğrenci ve öğretmenlerimize Üniversite gezdirilerek eğitimi hakkında bilgiler verildi. Uluslararası Vizyon Üniversitesi Rektörü Prof. Dr.Ahmet Vecdi CAN’ın Üniversite konferans salonunda öğrencilerimize okul ve çevre hakkında bilgiler verdi. Ardahan Fen Lisesi Okul Müdürü Aşkın HÜSEYİNOĞLU ’da söz alarak ziyaretlerinin amacı ve burada bulunmaktan duyduğu memnuniyetlerini dile getirdi. Bu coğrafyanın Türkiye tarafından ne kadar önemli olduğunu, her zaman Türkiye olarak yanlarında olacaklarını belirterek ilgi ve samimiyetlerinden dolayı üniversite yönetimine teşekkür etti.  

    Kuzey Makedonya’nın Türklerin yaşadığı bölgesi olan Gostivar ve Kalkandere de öğrenci ve öğretmenlerimizin sıcak ilgi ile karşılanmaları duygulu anlar yaşanmasına neden oldu. Öğrencilerimize yoğun ilgi gösterilmesi ve Türk misafirperverliği ile karşılanmaları karşısında öğrencilerimizin mutlulukları gözlerinden okunuyordu. Burada yaşayan Türk ve Müslüman halkın Türkiye’ye olan sevgilerinin kelimelere sığmayacak kadar coşkulu olması ve milli ve manevi değerlere olan bağlılıkları görülmeye değerdi.

    Gostivar şehrindeki saatli camii, Kalkandelen (Tetova) Alacalı Camii, Harabati Baba Tekkesi ve Osmanlı Hamamı ile Üsküp de bulunan ve çok sayıda camii ile Osmanlı eserleri öğrencilerimiz tarafından büyük ilgi ile gezildi. Türk, Arnavut ve Makedonların yaşadığı ve eski Yugoslavya’dan ayrılmış farklı inanç ve kültürden milletlerin tarihi dokuları öğrenci ve öğretmenlerimizin yoğun ilgisini çekti.  

Üsküp şehrine yakınlarındaki Matka Kanyonunda tekne gezintisini Gostivar Belediye Lisesinden de bazı öğrencilerinde katılımı ile birlikte yapan öğrencilerimiz büyük mutluluk yaşadılar. Vardar nehri üzerindeki tarihi Taşköprü üzerinde Üsküp şehrinin fotoğraflarını çektiler.

    Arnavutluk sınırına yakınındaki Ohrid çarşı gezildikten sonra Ohri gölünün etkileyici görüntüsü eşliğinde tekne gezisi yapıldı.

    Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün okuduğu ve şuan Kuzey Makedonya’nın Manastır şehrinde bulunan Manastır Askeri İdadisi ilgi ile gezildi. Atatürk ün okuduğu sınıf ve adına oluşturulmuş anı defterine Öğrenci ve öğretmenlerimiz duygu dolu düşüncelerini yazdılar.

    Selanik’te bulunan Atatürk’ün doğduğu evi de büyük ilgi gezen öğrencilerimiz Kavala şehri üzerinden ülkemize dönüş yaptılar.

     Öğrencilerimize bu imkanı tanıyan Ardahan İl Milli Eğitim Müdürlüğü ARGE birimi şube müdürü H.Halil ALICI ve projenin her aşamasında yardımcı olan birimde görevli öğretmenler ile Ardahan İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Ardahan Valiliğine desteklerinden dolayı Ardahan Fen Lisesi ve Çıldır Çok Programlı Anadolu Lisesi öğrencilerinin adına teşekkür ediyoruz.

    Ziyaret boyunca öğrencilerimize  yardımcı olan, her an yanımızda bulunan başta  Gostivar Belediye Lisesinin yöneticisi Sayın Ahmetnafi İBRAHİM hocamız olmak üzere, öğrenci ve öğretmenlerimize samimiyetle rehberlik eden  okul öğretmenleri Agim Gina, Sümer Kamber ve Neşra Hayrullah ile eğitimler ve geziler boyunca öğrencilerimize yakın ilgi gösteren Gostivar Belediye Lisesi öğrencileri Rumeysa Hoca, Tuana Sadık, Fehime MENGA, Nisanur Matsani’ye Ardahan Fen Lisesi ailesi olarak sonsuz teşekkür ediyoruz.

    Ayrıca daha Kuzey Makedonya’ya ayak basmadan bizlere yardımcı olmaya başlayan ve daha sonra bizleri ziyaret ederek onurlandıran, Türk dünyasının birlik beraberliği üzerine ufuk açıcı sohbette bulunana Tahsin İBRAHİM başkana  (MATÜSİTEP) (Kuzey Makedonya Cumhuriyetinde  tüm Türk STK’ ların başkanı)  çok teşekkür ediyoruz.