COŞKUN, KREDİ BORÇLARI İLE İLGİLİ AÇIKLAMA YAPTI

COŞKUN, KREDİ BORÇLARI İLE İLGİLİ AÇIKLAMA YAPTI

Tabi afetlerden dolayı zarar gören çiftçilerin borçlarının ertelenmesi ile ilgili 2012/3570 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı 28.08.2012 tarih ve 28395 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi.

 

      Tabi afetlerden dolayı zarar gören çiftçilerin borçlarının ertelenmesi ile ilgili 2012/3570 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı 28.08.2012 tarih ve 28395 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre; 01.01.2012 tarihinden bu kararın yayımı (28.08.2012) tarihine kadar Erzurum, Kars, Ağrı, Ardahan ve Iğdır illerinde  Çiftçi Kayıt Sistemine(ÇKS) kayıtlı ortakların kullanmış oldukları düşük faizli krediler (İndirimli krediler) erteleme kapsamına alındı.Ertelemeden yararlanmak isteyen çiftçilerin 28.09.2012 tarihine kadar İlçe Tarıma dilekçe vermeleri gerekmektedir. İlçe Tarıma dilekçeyle başvuran çiftçiler 31.10.2012 olan vade bitim tarihinden sonra 30.11.2012 tarihine kadar Koperatiflere ÇKS belgesiyle birlikte dilekçeyle müracaat edeceklerdir.
Ertelemeden yararlanabilmek için; 
-  Çiftçi Kayıt Sistemine(ÇKS) kayıtlı olmak 
- Düşük faizli kredi(İndirimli krediler) kullanmış olmak 
- Tabi afetler sebebiyle ekilişlerinizin, ürünlerinizin, hayvan varlıklarınızın, tesislerinizin veya seralarınızın en az %30 oranında zarar gördüğünün il veya ilçe hasar tespit komisyonlarınca belirlenmiş olmak
- 01.01.2012 tarihinden sonra borçları takip hesaplarında veya henüz vadesi gelmemiş olmak
- Takip hesaplarındaki borçlu ortakların Kararın yayımı tarihinden itibaren bir ay içerisinde (28.09.2012 tarihine kadar)- vadesi henüz gelmemiş olanlar ise, vadesinden itibaren bir ay içerisinde Kooperatiflere yazılı olarak müracaat etmek
        Ertelemeler hakkında gazetemize açıklamarda bulunan Çıldır Kooperatif müdürü Menderes Coşkun yapmış olduğu açıklamada; 
           ‘’Kayıt ve şartlarının birlikte gerçekleşmesi halinde ortaklarımızın kredi borçları %5 faizli olarak bir sonraki yıla ertelenecektir. Erteleme süresinde söz konusu borcun ödenmemesi halinde erteleme bitiş tarihinden itibaren idari ve yasal takip işlemleri devam edecek olup; uygulamanın kesinlikle bir borç affı olmayıp, yukarıda bahsedilen tabi afetlerden dolayı zarar gören ortakların Kooperatiflere olan bu kapsamdaki kredi borçlarına ait ödemelerinin %5 faizli olarak bir sonraki yıla ertelenecektir.
           Alınan duyum üzerine zaten erteleme olsun yada olmasın borcunu yatıramayacak art niyetli ortak veya kişilerce  çıkan bu kanun hakkında çok bir bilgileri varmış gibi ortaklarımızın akıllarını karıştırmaya sanki çıkan bu kanunun uygulanıp uygulanmayacağına Kurum çalışanlarının karar verecekmiş gibi lanse edilmeye çalışıldığını üzüntüyle öğrenmiş bulunmaktayız.
             Çıkan her hangi bir kanunun ortakları ne kadar ilgilendirdiği hangi borçları kapsadığı hangilerini kapsamadığını ortak bazında tek tek inceleyerek ortaklara duyurmak veya anlatmak bizim görevimiz. Kaldı ki çıkartılan bu yeni kanun bir borç affı olmadığı gibi ortaklara da hiçbir faydasının olmadığını kurum çalışanları olarak anlatmak onları doğu bir şekilde aydınlatmaya çalışmak yanlış olmasa gerek. Biz üyelerimizin sadece bu gününü değil yarınını da düşünerek ona göre bir karar vermek zorundayız. Menfaatine olan bir şey varsa zaten ortak bilsin veya bilmesin onu sonuna kadar uygulayacağımızdan hiç kimsenin kuşkusu olmasın. Çünkü Halka hizmettir  Hakka hizmettir. 
          Bakın bu yıl sadece Çıldır Tarım Kredi Kooperatifi olarak üyelerimizin  Motorin Kredilerini  bir yıl faizsiz olarak kullandırdık. Yine beş yıl vadeli  sıfır faizli olarak kullandırılan hayvancılık kredileri de faizsiz olarak kullandırılmıştı. Beş yıl boyunca da faizsiz erteleme yapılması halinde sıfır faizli olan bu kredinin taksitine de %5 faiz   uygulanacağından bir sonraki yıl taksitiyle birlikte yatırmada zorluklar yaşanacaktır.
Faizsiz bir krediyi Faizli olarak erteletip diğer taksitiyle birlikte yatırmak önümüzdeki sezonda da  kredi limitlerinin dolmuş olması nedeniyle  Yem, Motorin,Gübre İhtiyaçlarını  Kooperatiften tedarik edemeyecekleri mevzuat gereği imkansız. 
         Bu nedenle bu konuları daha detaylı görüşmek, size uygun çözümü üretmek üzere erteleme yapılırsa ne olur yapılmasa şu anki durumunuzu neyi gösteriyor, kredi kartınızı inceleyerek bir sonuca varmak daha doğu olacaktır diye düşünmekteyiz.  Daha doğru daha geniş bir bilgi alma anlamında  Kooperatifimize gelmenizi rica ederiz’’ dedi.