Çorumlu Mustafa, Ardahan´da Gönülleri Fethetti

Çorumlu Mustafa, Ardahan´da Gönülleri Fethetti

Adı Mehmet Şemseddin ancak tarihe...

      Adı Mehmet Şemseddin ancak tarihe Akşemseddin olarak geçti. Osmanlı İmparatorluğu´nun en büyük âlimlerinden biriydi. İstanbul´u fetheden Fatih Sultan Mehmed´in Hocasıydı. Aynı zamanda tıp insanıydı; Hekimdi. İzmit ve Göynük´te müderrislik görevini ifa etti. Müderrisler, o dönemde Medrese veya Camilerde ders veren, bugünün Diyanet görevlileri gibi bilgili ve saygın kimselerdi. Akşemseddin Çorumlu´ydu.

   Adı Baltacı Mehmet Paşa´ydı ve Osmanlı İmparatorluğu´nda iki kez Sadrazamlık yaptı. Sadrazam olmadan önce ise Vezirlik verildi, Kaptan-ı Derya ilan edildi. Kaptan-ı Derya deyip geçiştirmemeli, o dönemde çok büyük önemdeydi. Sultan Rusya´ya savaş ilan edince, emrindeki 200 bin kişilik orduyla gidip Prut Savaşı´nda 1. Petro´yu yani namı diğer Deli Petro´yu mağlup edip, Barış Antlaşması imzalamaya zorladı. Baltacı da Çorumlu´ydu; Osmancık´ta dünyaya geldi.

   Hıfzı Veldet Velidedeoğlu, 23 Nisan 1923 tarihinde açılan ilk Meclis´te Sekreter´di. Ankara Üniversitesi´nden mezun oldu, Doktora için Isviçre´ye gitti. Döndüğünde İstanbul Üniversitesi´nde önce Asistan, sonra Doçent, sonra Profesör ve en sonunda da Ordinaryüs Profesör olarak bilime hizmet etti. Türkiye Cumhuriyeti Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk´ün Nutuk adlı eserini günümüz akıcı Türkçesi´yle yeniden kaleme almasının yanı sıra Atatürkçü Düşünce Derneği´nin de Kuruculuğunu üstlendi; Onursal Başkan ilan edildi. Hıfzı Velidedeoğlu da Çorum´un gururu olan kişilerin arasında gösterildi.

    Mahmut Atalay, 150´den fazla kez çıktığı minderde, daima rakiplerinin sırtını yere getirdi. Beyrut´ta 1959 yılında Akdeniz Oyunları´nda kazandığı Şampiyonlukla başlayan kariyeri Balkan, Avrupa ve Dünya Şampiyonluklarıyla devam etti. Tam 18 kez de Türkiye Şampiyonu oldu. Yaşamını 2004 yılında yitiren ve serbest stilde adını Dünya Güreş Tarihine yazdıran Mahmut Atalay da Çorumluydu.

Peki, bugün?

    Henüz bir ay önce imzalanan Cumhurbaşkanlığı atama kararının mürekkebi bile kurumadan, Çorumlu bir Vali, geldiği Ardahan´da gönülleri fethetti. Hemen her gün farklı bir programda ve halkla iç içe olan Vali, ilk kez geldiği bu makamda, sanki kırk yıllık Vali´ymişcesine hem kendine güvenen hem de babacan tavırlarıyla Ardahanlıları kendine hayran bırakır bir haldeydi. Valilik sayfası olan www.ardahan.gov.tr´ye girenler, burada henüz son 4 günlük çalışmaların bile 14 sayfada ancak anlatılabildiğine tanık oldular. Başka Valilerin 3 ayda yaptığı kadar görüşmeyi ve haberi, Mustafa Masatlı, yalnızca 1 haftada kamuoyu dikkatine sunmayı başarabildi. Ancak ilginç bir nokta daha vardı: Yaşanan bu olağandışı gelişmeler tesadüf değildi.

   Ardahanlılar için büyük bir şans olan Mustafa Masatlı hakkında bilgi alabilmek için Bursa´daki dostlarımı aradım. Meslektaşlarım, 2017 yılında "Yılın İdarecisi" seçilen ve Şehit Kaymakam Ersin Ateş Başarı ve Hizmet Ödülü´ne de layık görülen Sayın Mustafa Masatlı´nın Vali olmasına zaten ´kesin´ gözüyle bakıldığını anlattılar. İçişleri Bakanı Sayın Süleyman Soylu´nun elinden ödülünü alan Sayın Vali, daha önce görev yaptığı Bursa Mustafa Kemal Paşa ilçesinde çok önemli projeler üretmiş. Halkla iletişimi muazzam bir düzeydeymiş. Üstelik, görev süresi boyunca da Hükümet Konağı ile Kaymakamlık arasındaki 250-300 metre kadar nesafeyi hep yürüyerek katetmiş: Hiç makam aracına binmemiş.

    "Öğle saatlerinde" diyor bir meslektaşım Bursa´dan... "ya da akşamüstü Sayın Kaymakamımızı çocuklarıyla bir parkta görebilirdiniz. Vatandaşlarla sürekli iletişim halindeydi. Dondurma yiyerek, çocuklarıyla halkın, vatandaşların arasında dolaşan Mustafa Bey´in Kaymakam olduğunu bilmeyen, emin ol asla tahmin de edemezdi".

Ne diyelim?

    Ardahan Valimiz Sayın Mustafa Masatlı´yı gördükçe, haberlerini okudukça, geçmişine dair bu övgü dolu sözleri duydukça, Ardahan´ın geleceği için umutlanmamak elde değil. Özellikle ´ithal et´ ile büyük sancı çeken küçük esnafın korunması ve Ardahan´da yüksek maliyet ile birlikte bitmeyen dertlerle uğraşan Ardahanlı büyük baş hayvan üreticilerinin refahı konularında belli ki, bir süre boyunca Sayın Vali bizzat ilgilenecek. Özellikle de bürokraside, çeşitli bahanelerle yolu tıkayan, Ardahanlıların menfaatini geri planda bırakan anlayış ve zihniyet, belli ki Vali Mustafa Masatlı´nın gelişiyle Ardahan´da artık tarihe karışacak.

    Ardahan´a hoşgeldin Sayın Valim... Ardahan da müsadenizle sizin gönlünüze hoşgeldi.

Ferdi Güngör / İstanbul