ÇOBAN EVİ VE SIVATLAR MUHTARLARA TESLİM EDİLDİ

ÇOBAN EVİ VE SIVATLAR MUHTARLARA TESLİM EDİLDİ

Ardahan Valisi Hüseyin Öner, hayvancılığın gelişmesi amacıyla ...

      Ardahan Valisi Hüseyin Öner, hayvancılığın gelişmesi amacıyla hayata geçirilen “Mera Islah ve Amenajmanı Projesi” kapsamında 10 köye seyyar çoban evi ve 150 adet sıvat dağıtımı için düzenlenen programa katıldı.

    Kafkas Arısı Üretim, Eğitim ve Gen Merkezi Müdürlüğü'nde tarım ve orman müdürlüğü yetkilileri, sektör temsilcileri ve köy muhtarlarının katılımı ile düzenlenen programda çoban evi ve sıvatların bölge hayvancılığını için önemine değinen Vali Öner, bölgede hayvancılığın gelişmesi amacıyla birçok çalışma ve proje yürüttüklerini söyledi.

    Hayata geçen bu projeler ile üreticilerin daha çok kazanacağını ve istihdamın korunacağını aktaran Vali Öner daha sözlerine şöyle devam etti.

    “Ardahan ili, Kırsal nüfus yoğunluğunun fazla olduğu, hâlihazırda nüfusun büyük bir bölümünün tarımsal üretim ile geçim sağladığı bir il olma özelliğindedir. Tarımsal üretim ise, Hayvancılık ve buna bağlı olarak daha ziyade yem bitkileri üretimi yanında hububat ekim alanlarının fazlalığı ile dikkat çekmektedir. Belirtilen nedenlerle tarım ve tarımsal üretim ile gıda sektörleri ilimiz açısından oldukça önemli bir yer tutmaktadır. Bu bakımdan, tarımsal verimliliği artırmaya yönelik çeşitli projeleri uygulayarak çiftçimizin daha iyi şartlarda bol kazanç elde edecek üretim yapmasını sağlamanın gayretindeyiz. İlimizin 10 köyünde 2022 yılı Mera Islah ve Amenajmanı Projesi kapsamında otlatma baskısını azaltarak otlatma planlarının uygulamaya konulabilmesi ve hayvan refahının artırılması amacıyla sıvat ve boru alımı gerçekleştirilmiştir. Ardahan ili yaylalarının yükseltisine bağlı hava şartlarından dolayı çobanların insani düzeyde hayatlarını idame ettirebilmesi ve mevcut durumda kişisel ihtiyaçlarını karşılamaları adına Çoban Evi alımı yapılmıştır. Toplamda 10 köyün proje maliyeti 1.698,910 TL olarak gerçekleştirilmiştir. Söz konusu projenin yapılacağı köyler arazi çalışmaları ve talepler doğrultusunda belirlenmiştir. Bu yıl İl tarım ve Orman Müdürlüğümüz aracılığıyla Bakanlığımızın ilgili birimlerine 15 proje sunduk. Ayrıca DAP’a sunduğumuz projelerimizde var. İnşallah bunlar hayata geçtikçe tarımsal üretime katkı sağlamak, üreticilerimize destek olmak suretiyle hem istihdamı koruyacağız, hem de ortalama gelir seviyesini yükseltmiş olacağız. Bugün dağıtımını yaptığımız çoban evi ve sıvatların ilimiz tarım ve hayvancılığı için hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Projelerimizde emeği geçen çalışma arkadaşlarıma çok teşekkür ediyor, hepinizi saygıyla selamlıyorum.”

       Öner'in konuşmasının ardından seyyar çoban evinin anahtarlarını ve sıvatları muhtarlara teslim etti.