ÇILDIR´DA BİR İLK : GÜNEŞ PANELİ

ÇILDIR´DA BİR İLK : GÜNEŞ PANELİ

Çıldır Gölü kıyısında...

        Çıldır Gölü kıyısında işletmesi bulunan ?Atalay´ın Yeri? balık lokantası sahibi Atalay Uzunkaya  işletmesine güneş paneli sistemi kurdurdu.

      Uzun yıllardır Çıldır gölü kıyısındaki işletmesinde halka hizmet veren Atalay Uzunkaya, işletmenin elektirik ihtiyacını jenaratör sayesinde karşılıyordu. Gerek işletmenin elektrik hattına uzak olması, gerekse kullanmış olduğu jenarötür sisteminin gürültülü ve fazla randımanlı olmamasından dolayı elektirk paneli kurdurmaya karar verdiğini dile getiren Uzunkaya ? Araştırmalarımız sonucunda güneş panelinin işimizi çözecek bir yapıda sistem olduğunu gördük. Çıldırlı heşerimizde olan iş adamımız Metin Yılmaz´ın kurmuş olduğu güneş paneli sistemi ile iş yerimizin elektriğini bundan sonra bu panel aracılığı ile yapacağız.  Bu panel yaklaşık 10 bin tlye bize mal oldu. Yıllarıdır gerek yöre insanımızın gerekse yurt içi ve yurt dışından misafirlerimizin büyük ilgi gösterdiği işletmemizde onları en iyi şekilde ağırlamak ve memnun ayrılmalarını sağlamak amacıyla işletmemizi kusursuz hale getirmeye gayret gösteriyoruz. Kurmuş olduğumuz güneş paneli Kars ve Ardahan civarında bir ilk olacak? dedi.

Güneş paneli nedir;

     Güneş paneli, üzerinde güneş enerjisini soğurmaya yarayan birçok güneş hücresi bulunduran bir enerji kaynağıdır.

      6-30 (100Watt) panellik bir sistem, ihtiyaç olan yerlerde bir evin tüm elektrik ihtiyacını karşılayabilir. Endüstri uygulamaları veya elektrik santralleri için binlerce güneş panelinin kullanıldığı büyük sistemler kurulmaktadır. Bir güneş hücresinin performansı verimi ile ölçülür. Aldığı enerjinin yüzde kaçını kullanılabilir elektriğe dönüştürdüğü verimi belirler.

     Sadece belli dalga boylarındaki ışık elektriğe dönüştürülebilir, geri kalan büyük miktar hücreyi oluşturan madde tarafından ya emilmekte ya da yansıtılmaktadır. Paneller, mevsimlere bağlı olarak farklı açılarla güneşe doğru yönlendirilerek her mevsimde azami verim alınması mümkün olmaktadır.