Çıldır Taş Konakla Tarihe Yolculuk

Çıldır Taş Konakla Tarihe Yolculuk

Memleketine olan vefa borcunu yatırıma dönüştüren Yusuf Bayraktar...

          Ardahan’ın yetiştirdiği en önemli değerlerden biri olan Prof. Dr. Yusuf Bayraktar emekli olduktan sonra memleketine olan vefa borcunu ödemek için yatırımlar yaptı.

         Uzun yıllar Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji Uzmanı olarak çalışan Prof. Dr. Yusuf Bayraktar birçok alanda dünyaca ünlü çalışmalara imza attı. Bayraktar, memleketi Ardahan'ın Çıldır ilçesini ve Sazlısu köyünü hiç unutmadı. Emekli olduktan sonra 72 yaşında ki Bayraktar, memleketine olan vefa borcunu ödemek için kazandığı para ile baba toprağına yatırımlar yaptığını söyledi.

     Memleketine olan vefa borcunu yatırıma dönüştürdüğünü ifade eden Bayraktar şunları söyledi; "Doğdum anılarımın geçtiği memleketimi hiçbir zaman unutmadım. Ben Ardahan’dan gittikten sonra geri gelip burada ki toprağımızı şenlendirmeliyim diye hep düşünüyordum. Dağlarında otlayan hayvanların etinden, sütünde beslendim. Bu benim omuzlarımda bir yüktü. Emekli olduktan sonra memleketime vefa borcumu ödediğimi düşünüyorum. İş hayatımda ki kazancımla Çıldır Gölüne yalnızca 2-3 km. uzaklıktaki köyüme Baltık mimarisini, Selçuklu mimarisini ve Anadolu mimarisini birleştirerek babamdan kalan bir tarlada yörede bulunan taşlarla 'Çıldır Konakları ' adı altında otel, kütüphane ve müze yaptım. Otelin alt katını yöremizin sanat anlayışını yansıtan bir müze haline dönüştürdük. İnsanlarımıza örnek olduğumu düşünüyorum, memleketine geri gelenler oldu. Bu beni çok mutlu ediyor. Maddi durumu iyi olan insanlar batıya, deniz kenarına gidiyor. Ben yaz mevsimini burada geçiyorum, çok mutluyum, insanlarımızla iç içeyim. Burada ki amaç herkesin memleketine geri gelmesi, kendi gücünce toprağına bir şeyler vermesi. Toprağına patates, ağaç ekmesi ve iki tane inek beslemesi tek mesele bu” diye konuştu.

PROF. DR. YUSUF BAYRAKTAR KİMDİR?

       Prof. Yusuf Bayraktar, zorlu bir coğrafya doğup büyümesine rağmen örnek alması gereken başarılarla dolu hayat hikayesini şöyle anlatıyor;

      "Ben Prof. Dr. Yusuf Bayraktar 1950 yılında Ardahan 'ın Çıldır İlçesinin Sazlısu köyünün yaylasında dünyaya geldim. Bilenler bilir yayla yazın güzel olur. Annemin sütü ve yaylada doğal ortamlarda yetişen hayvanların sütüyle beslendim. İlkokulu köyümde, ortaokulu ise köye 5 km uzaklıktaki Çıldır İlçemizde okudum. Kars Alpaslan lisesini 1967 yılında bitirdim. Bir yıl Erzurum Eğitim Enstitüsünde okuduktan sonra 1968 yılında Hacettepe Üniversitesine girdim. 1975 yılında Tıp Doktoru, 1980 yılında İç hastalıkları, 1987'de gastroenteroloji uzmanı ve aynı yıl İç hastalıkları (gastroenteroloji) doçenti oldum. 1995 yılında Hacettepe Tıp Fakültesi İngilizce grubuna profesör olarak atandım. Birçok üniversiteden fahri doktora unvanı ve bilimsel makaleler yayınladım. Dünya da ilk defa bir sendromu açıklayarak tıp dünyasına katkıda bulundum" dedi. Prof. Dr. Yusuf Bayraktar, 69 yaşında hukuk fakültesini de bitirerek avukat oldu. Prof. Bayraktar'ın başarısı "imkansız diye bir şeyin olamayacağını' kanıtladı.