ÇILDIR GÖLÜ KİMİN TARTIŞMASI ÜZERİNE

ÇILDIR GÖLÜ KİMİN TARTIŞMASI ÜZERİNE

Birkaç gündür Milli Piyango...

    Birkaç gündür Milli Piyango idaresinin 9 Ocak çekilişi için bastırmış olduğu biletlerin üzerinde bulunan Çıldır Gölü resminin altına Ardahan yerine Kars yazılmasını hararetli bir şekilde tartışıldığına şahit oluyoruz. Konuya Ardahan ve Çıldır Belediye Başkanlarımız direkt müdahil olarak yaptıkları basın açıklamaları ile Milli Piyango idaresini protesto ettiler ve neticede Çıldır Belediye Başkanımız sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Milli Piyango idaresi yanlışlık için kendilerini arayarak özür dilemişlerdir diyerek konunun nihayet erdiğini açıkladı.

    Şahsen bende ağırlıklı çoğunluk gibi Kars Ardahan ve Iğdır illerimizi birbirinden ayırmayıp kardeş iller olarak görenlerdenim. Çıldır gölü üzerine yapılan bu hararetli tartışmaların ise yasal ve coğrafi bilgiler ışığında Çıldır Gölü bilgisi paylaşırken il olarak da Ardahan’ın paylaşılmasının doğru olduğu kanaatindeyim ama Kars yazıldığında da kıyamet kopmadığı gibi başımıza felaket falan da gelmiş saymadığımın bilinmesini isterim.

    Üstelik bu konuda sosyal medyada yapılan bazı tartışmaların bu iki serhat şehrinin güzide insanları arasında çok gereksiz bir o kadar da üzücü olan hakarete ve kırgınlıklara neden olacak tartışmalara sebebiyet verdiğini üzülerek görüyorum.

   Hepsi birbirinden değerli bu iki serhat şehrin birbirinde ayrılamaz güzide inananlarını daha sakin olmaya ve sükunete davet ediyorum. Bu aralar en son istediğimiz şey yeni bir Kars Ardahan çekişmesidir unutmayalım.

   Birde sivil toplum örgütü olmayı kaz yemek halay çekmek ve sosyal medyada bol bol pozlar vermek olan Ardahan STK'ları var ki bu olayda kendi tanıtım eksiklikleri yokmuş gibi bu durumdan pay çıkarma gayretlerini de ayrıca çok ciddi bir kaygı ile takip ediyorum. Efendiler keşke aranızda kaz yiyip, halay çekip birbirinize Başkanlık payeleri dağıtıp şahsi ikballerinize yatırım yapacağınıza Ardahan ilinin tanıtımına birazcık yatırım yapabilseydiniz de Ankara da Çıldır gölü hangi ilin sınırları içerisinde bilseydi değil mi ?

Bu konuda gösterilen tepkilerin ve sağlanan birlik ver beraberliğin Ardahan ve Çıldır adına çok daha mühim ve elzem konularda sergilenmesini ise çok daha fazla önemsiyorum.

Mesela;

- Ardahan Devlet Hastanesinde olmayan uzman doktorların tamamlanması ve Ardahanlıların en ufak bir hastalıkta Erzurum ve Kars’a sevk edilmesin hatta sevk edildiği hastane yollarında ölmelerinin önüne geçilmesini daha fazla önemsiyorum.

- Ardahan’da yaşayan çocuklarımızın üniversite sınavlarında her sene sondan üçüncü olmasının önüne geçilmesini daha fazla önemsiyorum.

- Ardahan Üniversitesinin 2021 bütçesinden en az faydalanan devlet üniversiteleri içerisinde son beş sıranın içinde olmasının önüne geçilmesini daha fazla önemsiyorum.

- Ardahan Üniversitesinin akademik başarı olarak en son sıralara demir atmasının önüne geçilmesini daha fazla önemsiyorum.

- Ardahan’da tarım ve hayvancılıkta bir türlü istenilen seviyeye gelinememesinin nedenlerinin araştırılıp bilimsel çözümlerinin bulunmasını daha fazla önemsiyorum.

- Ardahan da aldığı kredileri ödeyemeyen ve bu nedenle kara, kara düşünen borç batağında köylümüzün ve çiftçimizin geleceğinin nasıl kurtarılacağını daha fazla önemsiyorum.

- Çıldır da dört senedir bitmeyen Devlet Hastanesinin biran evvel bitirilmesini daha çok önemsiyorum.

- Çıldır da yapılan beş senedir çürümeye terk edilen öğrenci yurdunun ne zaman çürümekten kurtarılıp öğrencilerimizin kullanımına sunulacağını düşünüyorum.

- Çıldır gölünde kaybolan balık çeşitliliği ve gölün sürekli kirlenmesinin önlenmesini daha fazla önemsiyorum.

- Çıldır’dan alınıp götürülen Çıldır adliye binasının ne zaman geri geleceği konusunu daha fazla önemsiyorum.

- Çıldır da bitmeyen Yatılı Bölge Okulunun güçlendirme inşaatının ne zaman biteceğini daha fazla merak ediyorum.

- Çıldır da yapılan seyir terası ve piknik alanlarının düşmanca yakılıp yıkılmasının nasıl önüne geçileceğini daha fazla önemsiyorum.

- Çıldır’dan bana ulaşan ve köylerinde içme suyu olmadığını söyleyen Kuzukaya köyü ve helevan köylülerinin su sorunu nasıl çözülecek onu daha fazla önemsiyorum.

- Biz Aşık Şenlik gibi emsali bulunmaz bir değeri nasıl oluyor da kendi sınırlarımız dışına çıkaramadık diye düşünmeyi daha fazla önemsiyorum.

Sinan KARAÇAY / İstanbul