ÇILDIR DERNEKLER FEDERASYONUNDAN ÇILDIR´A TAM DESTEK

ÇILDIR DERNEKLER FEDERASYONUNDAN ÇILDIR´A TAM DESTEK

İstanbul´da bulunan Çıldır Dernekleri...

       İstanbul´da bulunan Çıldır Dernekleri 22 Temmuz´da yapılacak 17. Uluslararası Çıldır Göl festivali öncesi İstanbul´da genişletilmiş bir toplantı yaptılar.

      Festivale tam desteğin verildiği toplantının sunumunu yapan Çıldır Aşağı Cambaz Köy dernek Başkanı İbrahim Hündür, "Bugün sabahtan işlerini güçlerini, bazıları da öğrencilerini sınava bırakarak buraya gelen başta Belediye Başkanımıza, Çıldır Federasyon Başkanımıza, Çıldır Dernek Başkanlarımıza, dernek başkanlarımıza ve iş adamlarımıza hepsine teşekkür ediyorum.

 KEMAL ŞİMŞİR, FESTİVALE DESTEK SUNACAĞIZ

            Yoğun katılım ve ilgiden dolayı Belediye başkanı Dernek Başkanı ve konuklara teşekkür eden İstanbul Çıldır Dernekler Federasyon Genel Başkanı Kemal Şimşir "İstanbul Çıdır Dernekler Federasyonunu yaklaşık 2 yıl önce kurduk. Şu an itibariyle 16-17 dernek civarındayız. Bizim ilk hedefimiz Federasyona üye olmayan Çıldır Köy Derneklerini bu çatı altında toplayıp federasyonumuzun gücünü artırmaktır.

            En önemlisi 17 yıldır baba ocağında düzenlenen, gurbetle sılayı buluşturan, Çıldır Göl Festivali gibi organizasyonlarda daha güçlü yapılmasına katkı sunmaktır.

            Çıldır´la ilgili tabi sorunlarımız var. Bununla ilgili başkanımıza destek olmak adına Çıldır´ımıza faydalı olmak adına biz de üzerimize ne düşüyorsa yapmak zorundayız. Geldiğiniz için hepinize teşekkür ediyorum.

BAŞKAN AZİZOĞLU, ÇILDIR´I BİRLİKTE

            Toplantıya katılan,  Vakıf Başkanlarına Federasyon Başkanını, Çıldır ilçe ve Köy Dernek Başkanlarını, basının mensuplarını selamlayarak konuşmasına başlayan, Çıldır Belediye Başkanı Yakup Azizoğlu "Çıldır´dan dün akşam geldik. Otuz dört  köyün otuz dördünden de size selam getirdim. Biz festivalleri tartışacaktık. Fakat bir mahkeme kararı olayın yolunu değiştirdi. Tatil günü buralara kadar geldiğiniz için hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum.

          4 yıldır uğraşmamıza rağmen maalesef Ankara´da ki Bakanlıklarda hala Çıldırlıların nerde olduğunu bulmadık ve toplantı Ankara´da yapamadık.

            Buradan da Ankara Çıldır Derneklerine serzenişimi iletiyorum. Gerek federasyon olsun gerek dernek federasyon başkanları olsun burada ki kardeş belediyelerimiz olsun veya diğer kardeş olmadığımız talepte bulunduğumuz, her alo dediğim zaman yanımda yer alan dernek başkanı olan veya dernek başkanı olmayan Çıldır adına bütün arkadaşlarım benden daha heyecanlı daha koşacak bir şekilde mücadele edeceklerini gördüm.  Bunun için de katkı sunan herkese tekrar tekrar teşekkür ediyorum.

            Çıldır olarak iki tane festivalimiz var. Biri kış diğeri ise yaz festivalimiz. Kış festivalimiz de bayağı bir mesafe kat ettik. Zaten dünyada bir İsviçre´de oluyor. Birde Çıldır da oluyor. İsviçre´ye bizzat  kendim giderek orda 3 dakikalık bir tanıtım filmi oynattık. 6 Milyon üzerinde tık aldık. Bu tıklamalardan 47 bin tane 5 yıldızlı otellerden rezervasyon oldu.

            Yaz festivalimizi de burada tartışacağız. 22 Temmuz´da yapılacak 17. Uluslararası Çıldır Göl festivaline hepinizi davet ediyorum.

ÇILDIR´I İKİ BAŞLI YAPANLARIN GÖZÜ KÖR OLSUN

            Festivalin daha iyi yapılması için yapılan bu toplantıda birazda Çıldır´dan bahsetmek istiyorum. Gölümüzün imar çalışması devam ediyor. Fakat 8 tane can köyümüzü götürenlere bela okumuyorum da, gözleri kör olsun  diyorum. 

             8 köyümüzün gidişi bizi bayağı sıkıntılara soktu. Çıldır´da tek söz sahibi iken maalesef şimdi iki başlı olduk. Her ne kadar 55´i bizde de olsa  idari yapı olarak veya alınacak kararlarda iki il olarak etle tırnak gibiydi Kars ve Ardahan. Ama maalesef bazı şeyler araya giriyor zaman zaman çekişmeler oluyor. Onu da buradan itiraf ediyorum.

            Unutmadan söylüyorum Çıldır´ın logosu Çıldır Gölüne aittir. Çıldır gölü Çıldır´ın kalbidir. Aşık Şenlik nasıl değerliyse Çıldır Gölü de o kadar değerlidir onu da size izah ediyorum. Tarihi yerlerden Şeytan Kalesini restorasyondan Avrupa yüksek kurulundan geçirdik. Akçakale adamızda  son iki oturuma kaldı. Oda geçmek üzeredir. Eğer geçerse Akçakale adamız da kazı çalışmalarına, Şeytan Kalede de restorasyon çalışmaları olacak.

EĞİTİM YATIRIMIMIZ DEVAM EDİYOR

         Burada biraz eğitime değineceğim. Eski belediye başkanı  Nizamettin Coşkun´a çok teşekkür ediyorum. Belediye  hizmet binasını vererek Çıldır´a yüksek okul açılmasına vesile oldu. 3 bölümle yüksek okul açtık. İlk yıkl 130 öğrenciyle başladık. 270 kadar öğrenci çıktı. Yurt sorunu gündeme geldi benden  önceki belediye başkanı  Nurettin Aygün´e çok teşekkür ediyorum. Belediyeye ait arsayı yurda vererek yurt yapılmasına vesile oldu.

            Yurt yapılmaya başladı ne yazık ki orada da birbirimize girdik yurdu yapamadık. Yurt şuanda mahkeme kararı ile satışa çıkarıldı. 3 tane bölümümüz de tek bölüme düştü. Öğrencilerimizi mezun ettik. Bir tane öğrencimiz vardır. Oda Çıldırlı olduğu için tek bir öğrenci kaldı. Akademiden kalan tecrübeme dayanarak söylüyorum büyük ihtimalle bu sene öğrenci kaydı yapılmayacak. Çıldır da asıl bu sorunu nasıl aşarız benim asıl gelmem ve buluşmam, sizlerle asıl konuşmak istemem budur. Yurt sorununu nasıl çözeriz, mevcut yurt satışa çıktı. Üniversite davayı kazandı. Derneğin bunu verme veya satma söz konusu değil. İlgili firma parasını istiyor. 2014´te seçildiğim zaman İstanbul Üniversitesinde çok büyük hayırseverler var orda görev yaptığım için tanıyorum.160 bin lira borcumuz vardı. O hayırseverler anahtar teslim yapıp yurdu bize teslim edecekler.

YURDA İSTANBUL´DAN DESTEK GELECEK

            Çıldır´daki yurt için kurulan yardım komisyon başkanlığına getirilen İstanbul Çıldır Dernek Başkanı KAI Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi İsa Yucak İse; "biz Çıldır´lı iş adamları olarak tarafımıza iletilen Çıldır ilçemizin bütün sorunlarına duyarlı olduk ve bundan sonrada duyarlı olmaya devem ececeğiz.   Dünya´nın en güzel göllerinden birinin sahibiyiz. Yaz kış iki festivalimiz var. İlçemizdeki göçü durdurmak için yaz ve kış turizmini çok ama çok önem vermeliyiz ki her gün, her ay ve her yıl turist sayımız artsın. Eğer turizmde düzgün bir yol izler isek Çıldır´da İsviçre deki gibi turizmden gelir artar ve bölgenin turizm ilçesi olur. Ve göçün hızını kesmiş oluruz" dedi.

IRAK; GURBETTE GÜÇLÜ LOBİ OLUŞTURMALIYIZ

            Daha sonra konuşan Kocaeli Kars-Ardahan Iğdır Vakfı Başkanı Mehmet Irak ise, "Yoğun gözlenen illerin başında geliyoruz. Gurbette güçlü lobimiz olmadığı için bazı sorunlarımız çözülmüyor. Bu nedenle siyasi gücümüzü artırarak bazı sorunlarımızı çözebiliriz. Dedi.

KÜPELİ, SİYASİ GÜCÜMÜZ OLMADIĞI İÇİN BELEDİYELER SIKINTI ÇEKİYOR

            Daha sonra konuşan Gazeteci Mustafa Küpeli ise; Hemşerilerimiz her türlü dayanışmayı becerdi. Ama siyasi dayanışmayı beceremedikleri için gurbette Belediye Başkanı ve milletvekili seçimlerinde hayli zorlanıyorlar. Çıldır´da yapılacak bir yurt için bir zorlanma oldu. Halbuki İstanbul´da güçlü bir hemşehri belediye Başkanı olsaydı bir telefonla bir hayırsevere çözdürürdü.

       Siyasi gücümüz olmadığından dolayı ilçenin sorunları Belediye başkanının omuzlarına bırakılıyor. Hemşeri belediye Başkanları da bazı projeleri hayata getirmek için Gurbetteki hemşehrileriyle çözmeye çalışıyor. Bazı projeler büyük olunca hayata geçirilemiyor.  Bu nedenle 2019 Tarihinde yapılacak yerel seçimlerde hemşerilerimize tam destek verilirse bu ufak sorunlar kendiliğinden çözülür" dedi.

/resimler/2018-7/9/1705311603933.jpg

/resimler/2018-7/9/1705416448193.jpg