CHP´DEN ARDAHAN RAPORU

CHP´DEN ARDAHAN RAPORU

CHP Ardahan Merkez İlçe Başkanı Kadir Sinan Onay...

     

      CHP Ardahan Merkez İlçe Başkanı Kadir Sinan Onay, Ardahan´ın sorunları ve çözümleri üzerinde çalışmalar yaptıklarını ve yapmaya da devam edeceklerini belirtip, basın yoluyla kamuoyuyla paylaştı.


      Cumhuriyet Halk Partisi  Merkez İlçe Yönetimi olarak Ardahan´ın sorunları ve çözümleri üzerine çalışmalar yapıyoruz. Bunları yeri geldiği sürece Kamuoyu ile paylaşacağız. Biz CHP olarak hem yerel de hem genel de iktidar olmak istiyoruz bunun için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

      Tespit ettiğimiz bazı sorunları aşağıda sıraladık; 

 Ardahan da Nüfus ve Ekonomi;

      Ardahan ın nüfusu 2004 yılında 133.756 den 2015 yılı verilerine göre 99.265 e düşmüştür. TÜİK in verilerine göre 2023 yılında Ardahan da nüfusun 77 bine gerileyeceği belirtiliyor.

     Savaş, deprem, büyük afet yok. Peki, bir kentin nüfusu neden azalır?

       Bir kentin nüfusunun azalmasının nedeni doğumun az olması veya ekonomik nedenlerden dolayıdır. Ardahan´ın nüfusunun azalmasının en önemli nedeni ekonomiktir.
     Ardahan´ın bugün göç veren bir şehir haline gelmesinde hem yerel, hem de merkezi yönetim suçludur. Ardahan a layık hizmet vermemiştirler.
     Diğer taraftan Ardahan da açılan büyük mağazaların (A101,ŞOK ve BİM) yüzlerce esnafın işini azalttığı gibi dükkân kiralarının da artmasına neden olmuştur.

       Ardahan esnafının gelirleri düşmüş giderleri artmıştır. Esnafın gelirleri giderlerini karşılamamaktadır. Esnaflar iş yerlerini ofis, büro olarak kullanmaya başlanış kredilerle, borçlarla iş hayatlarını sürdürmeye çalışmaktadırlar.

   Ardahan İcra Dairesinde icra dosya sayısı Beş bini (5.000) geçmiştir. Bu sayıya Ardahan dışında ki icra dosyalarını da eklersek Ardahan da ekonominin durumunu daha iyi anlamış oluruz. Ardahan da esnaf moralsiz, mutsuz ve gelecekten umutsuzdur.

Ardahan´da Eğitim;

     Yıllardır Ardahan YGS sınavında sonlarda Ardahan Üniversitesi ilk açıldığında Sayın Rektör beyin tepkisi olmuştu. Rektör Bey geldi gidiyor Ardahan eğitimde YGS sınavında yine aynı yerde.

    Yandaş sendikaya göre Müdür atamaları yapılırsa, dağıtılan ders kitapları yeteri olmasa, Ardahan a atanan öğretmenleri uzun zaman burada tutamazsan, Öğretmenlerin özlük haklarını vermezsen, Açtığın kurslarda sabah akşam aynı sınıfta aynı öğretmenlerle ders verdirirsen öğrencilerin konsantrasyonunu nasıl sağlayacaksın? TEOG sınavların da iyi puan alanlar Öğrenci ve Aileleri neden Ardahan daki Liseleri tercih etmiyorlar bunları iyi  analiz etmek ve sorunları çözmek gerekiyor.

    Bunları analiz eden çözümü bilen kadrolar bizdedir Ardahan CHP iktidarında eğitimde istediği noktaya gelecektir.

 Ardahan´da Vakıf Yurtları;   

        Ardahan da vakıf ve diğer yurtlar iyi denetleniyorlar mı? Karaman Ensar Vakfında meydana gelen çocukları taciz olayının başka illerde ve ilimiz Ardahan da yaşanmaması için görevlilerin bu konuda duyarlı olmalarını bekliyoruz.

Ardahan´da Sağlık;

    Ardahan sağlıkta da birçok sorun yaşanmaktadır. Birçok dal da yeteri Doktor olmadığı için sıkıntı çekiliyor.

 Kadın Doğum Uzmanı, Çocuk Cerrahisi , Plastik Cerrahisi Ardahan Devlet Hastanesinde bulunmamaktadır. Hastalar başka illere sevk edilmektedir. AKP sağlıkta sınıfta kalmıştır.

Taşeron İşçi ;

Taşeron İşçilere verilecek haklar önemlidir seçim meydanlarında bu sorunu ve çözümü dile getiren CHP Genel Başkanı Sayın Kemal KILIÇDAROĞLU dur. Yalnız tüm hakları verilmelidir Taşeron İşçilerine.

    Birde yıllardır çalışan emek veren ama onlardan bahsedilmeyen Halk Eğitim Merkezlerinde ders ücreti karşılığın da çalışan usta öğreticiler için de çalışma yapılmalıdır. Bu konuyla ilgili sorunları çalışanların sıkıntılarını Genel Merkezimize de bildireceğiz.

 

Ardahan da 18. Madde uygulaması;

         Ardahan Belediyesi tarafından yapılan 18.madde uygulaması tapuları olmalarına rağmen birçok vatandaşımızı mağdur etmiştir. Ardahan Belediyesi en kısa zamanda bu hatasından vazgeçer vatandaşlarımızın mağduriyeti giderilmiş olur.

Ardahan´a Suriye lilerin gelmesi,

    AKP nin dış politikada izlediği başarısız politika Türkiye de göçmen sorununu yaratmıştır. Suriyelilerin Ardahan a gelmeleri konusunda yapılan çalışmalar kulağımıza gelmektedir. Ardahan ın nüfusu göç ederken Suriyelileri getirmek Ardahan için handikaptır. Kaç Suriyeli aile gelecek? Nere de kalacaklar? gelen bu aileler burada kalırlar mı? Gibi soruların cevabını öğrenmek kamuoyunun hakkıdır.

Ardahan da yolların durumu ;

      Ardahan şehir merkezinde bulunan yolların ve köy yollarının bozuk olması yıllardır bu yolların yapılmaması hem yerel yönetimin hem de Merkezi yönetimin Ardahan a bakış açılarını göstermektedir.

  Ardahan - Ardanuç yolunun yıllardır bitirilememesi de beceriksizliktir.

    Diğer çalışmalarımızla ilgili açıklamalarımızı ilerleyen günlerde yapacağız.