CEZALAR CAN YAKACAK

CEZALAR CAN YAKACAK

Yaklaşan yerel seçimler öncesi ikametgâh adresi değişikliğinde bulunmayanlar için sıkı takip başladı.

    Yaklaşan yerel seçimler öncesi ikametgâh adresi değişikliğinde bulunmayanlar için sıkı takip başladı.
   Yaklaşan yerel seçimler öncesi Türkiye genelinde il ve ilçe nüfus müdürlükleri ikametgah adresi değişikliğinde bulunmayanlar için uygulama başlattı. Görev değişikliği yada herhangi bir sebepten dolayı ikamet ettiği yer dışında farklı bir yerde ikametgahları bulunanları ağır cezalar bekliyor. 
   Adres değişikliği yapıp 20 gün içerisinde Nüfus Müdürlüklerine bildirmeyen ya da yanlış beyanda bulunan kişiler hakkında idari para cezası uygulanıyor. Uygulanan para cezaları, adres bildirimi yasal süresi içerisinde gerçekleştirilmez ise 329 TL, yanlış ve yalan beyanda bulunanlar için 660 TL olarak uygulanacak. 
5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu'nun 60. maddesi ile Adres Kayıt Sistemi Yönetmeliği'nin 29'uncu maddesi gereğince mülki idari amirlerinin emri ile kolluk kuvvetlerince yapılan tahkikat neticesinde beyan ettikleri adreste bulunmayan kişilerin adresleri arşivlenmek üzere kapatılıp ve ilgili kanunun 68/c maddesi gereğince idari yaptırım kararı uygulanıyor. 
   Tebligat kanunları doğrultusunda söz konusu idari yaptırım kararına itiraz süresi 7 günle sınırlı! Tebligatını bildirmeyip ceza ile karşı karşıya kalan vatandaştan savunması talep edilip dosyasına konuyor. İdari yaptırım cezası kesilen vatandaşa ilişkin 3 adet belge düzenleniyor. Biri nüfus müdürlüğünde ilgili şahsın dosyasında yer alırken biri şahsın kendisine veriliyor ve üçüncü nüsha da Mal Müdürlüklerine gönderiliyor. Trafik cezalarında olduğu gibi, vatandaşlar bu ceza için mahkemelere itirazda bulunabilecekler.