ÇKS EL DEĞİŞTİRDİ, ÇİLESİ KÖYLÜYE KALDI

ÇKS EL DEĞİŞTİRDİ, ÇİLESİ KÖYLÜYE KALDI

Her yıl çiftçinin desteklemelerden faydalanması için düzenlenen dosya masrafları günden güne artmaya başladı.

 

          Her yıl çiftçinin desteklemelerden faydalanması için düzenlenen dosya masrafları günden güne artmaya başladı. Çıldır İlçe Tarım Müdürlüğünden belli bir ücret karşılığı alınan yem bitkisi dosyalarının içinde bulunması şart olduğu beyan edilen Ziraat Odası Belgesi için istenilen tutarlar çiftçiyi sıkıntıya soktu. 
        ÇKS(Çiftçi Kayıt Sistemi) evrağını alıp desteklemelerden faydalanması için müracaat etmesi gereken köylüler, Ardahan'a giderek belge almaları gerektiği karşısında şaşırırken sözde Ardahan Ziraat Odası başkanı ve bir yetkilinin evrakları hazırlayıp ve neye göre tam belli olmayan makbuzlar kesip, sözde ilçede çiftçiye yardımcı olmaya geldikleri belirtildi.
          İlçe Tarım Müdürlüğü Yetkilisi Beyhan Taş konuyla ilgili muhtarlara yaptığı açıklamada,'' Hükümet tarafından bu yıl ocak ayında gerçekleştirilen değişiklikle her çiftçinin bölgesine en yakın Ziraat odasından belge alarak dosyasına koyma zorunluluğu getirilmiştir. Bizim bu duruma müdahil olmamız artık mümkün değil. Çiftçi ile Ziraat odası bu sorunu çözecektir ''dedi. 
          Ardahan Ziraat Odası Başkanı Latifşah Sural, ilçeye gelerek kestikleri makbuzlarla birlikte ÇKS evraklarının 2000 çiftçiye ulaştırılmak üzere muhtarlara verilerek, dağıtılıp tahsil edilmesini istedi. Konuyla ilgili bilgide veren Sural '' Hükümetin almış olduğu karar dogultusunda bizlerde köylüye yardımcı olmak için ilçeye geldik, 2000 çiftçimizin evraklarını hazırlayıp makbuzlarını da kestik, dekar başı 1 TL iken bizler bunu 0,50 Krş olarak yönetim kurulumuz tarafından belirledik''dedi.
          Konuyla ilgili İHA Muhabiri A.Rıfat Vural'ın sorularını yanıtlamaya çalışan Sural'ın makbuz karşılığı toplanan paralarla ilgili sorulara kaçamak verdiği cevaplar gözden kaçmadı. Kendisine yöneltilen ilk soru ''İlçede çiftçilere kestiğiniz makbuzlardan kaç para toplayacaksınız?''sorunsuna net bilmediğini, ama 3 aşağı 5 yukarı 60 Bin TL olacağını beyan etti.  2. Soru ise '' Madem çiftçiyi düşündüğünüzü beyan ediyorsunuz ve buna istinaden de dekar başı 1 TL olan tutarın 0,50 Krş indirdiğinizi söylediniz, peki özellikle bu yıl kuraklık sebebi ile hayvan yiyeceğinin pahalı olması, hayvan satışlarının durma noktasında olması ayrıca son 2 aydır Ardahan ili ve ilçelerinin aralıklarla da olsa Karantina altında olduğu bir süreçte 1 TL olan tutarı, 0.50 krş değil de 0,10  Krş olarak belirleyemezmiydiniz? Sorusuna ise verdiği cevapta Sural'' bu yönetim kurulumuz tarafından belirlendi. Artık bu saatten sonrada yapacak bir şey yok. Eğer çiftçi desteklemelerden faydalanmak istiyorsa mecbur gelip Ardahan'a bu makbuzun parasını ödeyecek ve evraklarını alacak''dedi.
          Çiftçisine sahip çıkmayan bir oda sadece tahsil edeceği makbuzun peşine düşmesi onunda ötesinde 1 TL olan rakamı 0,50 Krş indirdik diye beyan eden Başkan Suralın ise makbuzlardan bihaber olduğu da ortaya çıktı. Bazı köy muhtarlarının sanki köylüye yardımcı oluyormuş gibi hemen evrakları teslim alıp paraları toplamaya başlaması ise dikkatlerden kaçmadı. Belgeleri alan çiftçilerin Başkan Suralın beyanına göre dekar başı 0,50 krş olan ödemenin doğru olmadığı hatta bu rakamın 1 TL den bile fazla olduğu makbuzların olduğu ortaya çıktı. 
          Bölgede tek geçim kaynağı tarım ve hayvancılık olan, nasıl olsa sesi çıkmaz denilerek yüklenilen çiftçinin tek umudu ise bu soruna el atarak, dur diyecek siyasi bir iradenin ortaya çıkmasıdır.