ÇILDIR GÖLÜ ZEHİR Mİ SAÇIYOR ?

ÇILDIR GÖLÜ  ZEHİR Mİ SAÇIYOR ?

Doğu Anadolu`da 124 kilometrekare alanıyla bölgede Van Gölü`nden sonra ikinci büyük gölü konumundaki Ardahan`da bulunan Çıldır Gölü`nün yüzeyi zehirli alg yosunları ile kaplanındı. Göl&uum

         Doğu Anadolu'da 124 kilometrekare alanıyla bölgede Van Gölü'nden sonra ikinci büyük gölü konumundaki Ardahan'da bulunan Çıldır Gölü'nün yüzeyi zehirli alg yosunları ile kaplanındı. Gölün rengi yeşile döndü.
        Çıldır Belediye Başkanı CHP'li Nurettin Aygün, göl sularının rengini değiştiren yosunların üremesine neden olarak kanalizasyonda oluşan ve göl kıyısındaki tarlalarda kullanılan gübrelerin içerdiği azot maddesini gösterdi. Başkan Aygün, yosunlar nedeniyle gölde oluşan toksitlerin de zehirleyici etkisinin olduğunu belirtti. Belediye Başkanı Nurettin Aygün, şunları söyledi: 
        "Göl etrafında yoğunlaşan köylerin kanalizasyon atıklarının taşıdığı azot ve tarlalarda kullanılan gübrelerin içerdiği azot maddelerinin yağmur ve sel sularıyla göle taşınmasına bağlı olarak yosun patlaması görülmektedir. Yağmur ve sel suları ile göle ulaşan azot, göl tabanında bulunan yosunları gübreliyor. Havaların ısınması ve gün ışığına bağlı olarak gübrelenen yosunlar hızla büyüyerek bir yosun patlamasına yol açıyor. Küresel ısınmaya bağlı olarak havaların erken ısınması ve gün ışığı ile yağmurlarında etkili olması sebebiyle Çıldır Gölü'nde de bu yönde bir yosun patlaması oldu. Göl sularını kaplayan bu yeşil renkteki yosunlar toksit maddeler içerdiğinden aynı zaman da zehirli olabilmektedir. Bu durum özellikle gölden su ihtiyacını karşılayan hayvanlar açısından tehlikeye yol açıyor." 
İNSAN HAYATINI TEHDİT EDİYOR
           Ardahan Üniversitesi'nde görevli öğretim görevlilerinin de bu yönde araştırmalar yaptıklarını belirten Belediye Başkanı Nurettin Aygün, şöyle dedi:"Bununla ilgili olarak Ardahan Üniversitesi ve Çıldır Meslek Yüksek Okulu'nda görevli öğretim görevlileri tarafından araştırmalar yapıldı. Göldeki değişimin nedenleri açıklandı. Göldeki bu değişimin insan hayatını da tehdit ettiği bildirildi. Göle girenlerin vücutları tahriş oluyor. Bu sorunun çözümü için göle uzanan azot maddesinin azaltılması yönünde bir çalışma başlatacağız. Göl kıyılarındaki tarla ve çayırlarda yapay gübrelerin kullanılmasının da önüne geçeceğiz. Çıldır Gölü'nü kurtarmalıyız."
HAYVANLARA İÇİRMEKTEN KORKUYORLAR
       Su ihtiyaçlarını gölden karşılayan hayvan sahiplerinden 42 yaşındaki Kemal Kanbir, tedirgin olduklarını belirterek, "Burada doğup, büyüdüm. Çıldır Gölü'nü daha önce hiç bu kadar kirli görmemiştim. Yetkililer buna acil bir çözüm bulmalı. Hayvanlarımızın su ihtiyacını buradan karışılıyoruz. Ancak su hem kirli hem de rengi yeşil ve pis kokulu. Hayvanlarımızın hastalanmasından korkuyoruz. Ne yapacağımızı bilmiyoruz" dedi.
                                                                                    Haber: Dinçer Aktemur / ÇILDIRMANŞET